Sattuipa kerran niin että kävin suomalaisessa linnassa (Joko Kastelholma tai Olavinlinna) opastetulla kierroksella. Linnan yläkerrassa oli esillä keskiaikaisia sotilaiden varusteita. Opas kertoi kypärästä varsin erikoiseen sävyyn. Hän esitti että vankkatekoinen kypärä salli anonyymiteetin. Näin ritari pystyi helpommin tappamaan ihmisen, koska hän ei paljastanut kasvojaan. Kypärän tärkeämpi funktio, se että se on kasa terästä jota on mukavaa laittaa päin tulevan terän ja itsen väliin, jäi tässä esityksessä vähemmälle painoarvolle.
Ajatus kypärästä naamiona ei kuitenkaan ole vallan outo. Onhan tervehtiminen ja erilaiset vaakunat tärkeitä myös yksilöitymisen kautta : Kun tekoihin liittyy kunniaa ja korostetaan luotettavuutta, on kasvot hyvä näyttää.
Kypärä on siis kätevä jos halutaan kantaa vastuuta kunnolla: Kypärällä varustautunut kykeni paremmin puolustamaan asioita jotka ovat tärkeitä, taistelun arvoisia. Toisaalta se tarjoaamahdollisuuden väistää vastuuta, kun kasvoja ja persoonaa ei liitetty tekoihin, ja siksi esimerkiksi rikoksia voidaan tehdä rangaistuksetta.
Minä olen tietysti juttelemasa internetkeskusteluista. Jukka Hankamäki on kirjoittanut internetin anonyymiyteen liittyen asiaa : Hän korostaa että internet on lisännyt sananvaltaa ja tätä kautta demokraattista erilaisten esitysten ääneen sanomista. [Käytännössä asioita, asian kritiikkiä ja vastakritiikkiä ad infinitum...] Hänestä anonyymiteetti antaa mahdollisuuden sanoa asioita joita ei muuten uskaltaisi tai kehtaisi. "Nimetön kirjoittaminen tuo esille paljon sellaista, mitä ihmiset eivät koe voivansa sanoa työpaikkojensa tai henkensä menettämisen pelossa, vaikka se mitä he sanovatkin, on totta. Vaikka anonyymi kirjoittaminen voi johtaa kulissien takaa tapahtuvaan läimäyttelyyn, myönteiset puolet ovat merkittävämpiä kuin mahdolliset haitat." Näin anonymiteetti on tavallaan kypärä. Sillä on kaksi funktiota: Se suojelee pahalta mutta toimii myös naamiona jonka takaa voi tehdä ilkitekoja.
Nimettömyyden kohdalla onkin hyvä huomata että sen vastustaminen ei ole perusteltavissa kovin hyvin. Jos keskustellaan aiheesta, on silloin aivan sama vaikka itse Hitlerin kummitus kirjoittaisi kommentin nimimerkikkä "Muumipeikko", kunhan perustelut ovat kunnossa. Nimettömyyden poistamisen vaatimus perustuu aina eettis-sosiaaliseen maailmaan. Siinä vedotaan ihmiseen, eikä asiaan.
Itse luonnollisesti ja tunnetusti halveksun anonyymiteettiä jota ei ole tehty hyvästä syystä. Ja esimerkiksi tähän blogiin nimettömänä kirjoittaminen on likimain samaa kuin syytös. Olen sen verran pienessä mittakaavassa vaikuttava toimija, että anonyyminä riehuminen täällä on vihjailu siitä että juuri minä olisin se tekijä joka ajaisi vaaraan. Toisin sanoen se on loukkaus.
1: Vain kelmit jotka eivät kehtaa näyttää naamaansa tekojensa yhteydessä. Ja vaarassa olevat jotka joutuvat isoihin puliin nimensä ja naamansa kanssa tarvitsevat "anonyymiuden kypärää". Joko kypärää käyttävä on kelmi tai sitten hän vihjaa jotain.
Jo vakiintuneen nimimerkin - jos sitä ei vaihdella useammin kuin minä vaihdan alushousujani - käyttäminen saa "riittävät sympatiat" osakseen. Syynä on se, että mukana tulee sitoutuminen. Kenellekään ei liene yllätys, että takana on eräänlainen ajatus ritarikunniasta. Ennen taistelua nostetaan visiiriä jotta nähdään kuka toinen on. Tai sitten naama on kätkössä mutta annetaan vaakunan vakuuttaa.
Toiminnan ideana on se, että jokainen sanoo sellaista jonka painoarvo on niin mietittyä että on valmis seisomaan sen takana. Tämä vähentää myös tahallista loukkaamista, puskasta on helpompi ilkkua. Anonyymiydessä on sosiaalisella tasolla "Kunniallinen vai Pelkuri" -kysymys. Pelon kohdalla taas arvioidaan onko pelkuruus järkevää vai järjetöntä - molemmat kun ovat mahdollisia.
Kuvassa on miekkailumaski, jota on tosissaan lyöty miekalla. Tämä toimii miekkailukoululla turvallisuudesta. Muistutuksena siitä että maski ei kestä minkä tahansa laista viuhtomista. Ja että tavoitteena on se, että kaikki tyypit kävelevät illalla kotiinsa paremmassa kunnossa kuin salille tullessaan. Tyytyväisinä siihen mitä ovat treeneissä tehneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti