tiistai 7. syyskuuta 2010

Aktiivinen passiivisuus

Sain julistavalta fundamentalistilta lapun. Siinä kuvataan kääntymiskertomus jossa tiedemies löysi Jumalan. N. Jerome Stowell kertoo kuinka hän kääntyi ja miten tässä vaikuttimena ja tärkeässä roolissa oli tieteellinen koe. Stowell oli omien sanojensa mukaan ollut ennen lähes vannoutunut ateisti.

Pampfletissa kerrotaan että tutkimuksen alla olivat aivojen aallot joita mitattiin kojeella. "Kojeessamme oli neula, joka osoitti nollaa mitta -asteikon keskellä. Nollasta oikealle oli 500 plus -astetta ja vasemmalla 500 miinusastetta." Tällä mitattiin kahta henkilöä. Ensimmäinen oli ollut kuoleva kristitty nainen. Hänellä oli aivosyöpä mutta hän oli vireä. Kun kuoleva oli rukoillut oli tapahtunut voimakkaita. "Neula osoitti pluspuolen arvoa 500 ja yritti hurjasti päästä siitä vieläkin eteenpäin mutta asteikko loppui kesken." ... "Hänen aivojensa värähtely oli 55 -kertainen verrattuna 50 kilowatin tehoisen radioaseman voimaan." Toinen tapaus oli sukupuolitautiin kuolemassa oleva, tauti oli mennyt aivoihin ja tehnyt potilaasta raivohullun. Häntä ärsytettiin ja kävi niin että "sitten mies kirosi naiselle käyttäen Jumalan nimeä. Mittarin neula heilahti äkkiä miinus 500:aan! Olimme osoittaneet kokeellisesti, mitä tapahtuu ihmisen aivoissa kun ihminen rikkoo yhtä Jumalan kymmenestä käskystä: "Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä." Laitteemme olivat rekisteröineet Jumalan positiivisen voiman ja sielunvihollisen negatiivisen voiman."

Kun sain lapun, mietin Päiviö Latvusta. Syynä oli se, että kerran hän hairahtui luottamaan saamaansa ketjusähköpostiin. Kaveri oli lähettänyt hänelle kiertävän varoitussähköpostin jossa varoitettiin uudesta raiskaushuumeesta. Allekirjoitukseen oltiin laitettu vaikutusvaltaiseksi poliisiksi ilmoittautunut. Latvus ei malttanut olla laittamatta ilmoitusta eteenpäin, eikä hän malttanut olla koristelematta asiaa retorisin kysymyksin siitä onko tälläisten tapahtuminen kulttuurin maallistumisen seurausta. Viesti oli kuitenkin väärä. Sen takana ei ollut todellista varoitusta joka olisi lähtenyt todellisilta poliiseilta. Tämänlainen mokaus tapahtuu ihmiselle melko helposti ja se opettaa hyvän asian lähdekriittisyydestä.

Ja se on "tarkista". "Älä usko vaikka kaveri sanois." Varoitus on sitäkin voimakkaampi, sillä Latvus ei ole tyhmä mies. Jos hän voi erehtyä ja hairahtua varomattomuuteen, se voi uhata muitakin.

Lähdin siksi varovaisesti selvittelemään asiaa tarkemmin. Tähän on syytäkin, koska pampfletti on varsin varovainen. Empiristin kiinnostavat sellaiset asiat kuin "millä laitteella on mitattu". Nythän emme tiedä koneesta paljoakaan. Oliko kyseessä radioaallot vai jokin muu mitattava asia?

Google Scholar eikä pubmed eivät auttaneet löytämään tutkimusraporttia kyseisestä tutkimuksesta. Google tuntee herran melko niukasti. Mutta materiaalia löytyy. Valitettavasti se on kaikki sitä samaa jonka olin saanut käännöksenä käteeni. Selvisi että juttu löytyy esimerkiksi netistä, ja hän on laittanut lähteekseen Karol Trumanin "Feelings Buried Alive Never Die..." -kirjan. Saamani kertomus on saatavissa netissä englanniksi täsmälleen ja monesta paikasta.
1: Sinäkin voit siis käydä lukemassa sen tarkasti. Minä käytän copy-pastea välttääkseni niukempaa, karsittua, muotoa. Sellaista jossa vain siteerataan.

Kyseessä on siis kohtuullisen vahvasti levinnyt tarina joka löytyy joka paikasta, mutta jolle ei tunnut löytyvän varmennusta. En halua ohittaa tieteellistä todistusta. Mutta en halua "tehdä Latvuksiakaan" ja luottaa varomattomasti vaan siksi että se hivelee egoa.
1: Korostaahan moni kristittykin skeptisyyttään ja muistuttaa että se että joku kertoo asioita jotka ovat Raamatunmukaisia eivät vielä ole sama asia kuin se, että asia on tapahtunut hänen kanssaan. USA:ssahan uskonnolliset lahjoitukset ovat monelle pääsy "leveille leiville" joten joku voi kertoa tälläisiä tarinoita saadakseen rahaa. Skeptisistä kristityistä ihmeistä valehteleva ei tee ihmeitä eikä siksi ole aito Jumalan mies. Tässä ei siis testata Jumalaa vaan hänen nimessään toimivien luotettavuutta - ja toiseien arvostelukykyä. Molemmat ovat tärkeässä asiassa kun mietitään sitä, pitäisikö minun luottaa tälläisiin asioihin.

Lisätietoja tarvittaisiin selvästi. "The American Scientific Affiliation" oli miettinyt Stowellin todistuskertomusta. Ja he eivät ole mitään raivo -ateisteja, pikemminkin päin vastoin. Hekin olivat yrittäneet saada faktoja tarinoiden taakse, he vain haluavat pitää kristillisen asioista kertomisen faktoiltaan moitteettomana. "To check out the inconsistencies and unclear statements in this "strange testimony," Fred has been trying to contact Dr. Stowell to learn more of his work. Correspondence with Tract Evangelistic Crusade (Box 998, Apache Junction, Arizona 85220) has been unsuccessful." Vastauksia kysymyksiin ei ole saatu koskaan.
1: Samalla selviää että julistuskertomus on todella vanha, epäselvyyttä kun on yritetty selvittää jo 1970 -luvulla. Tarina ja koeasetelma ei ole vieläkään täsmentynyt. Juttu on vanha, joka herättää kysymyksiä siitäkin että miksi parempia ja selkeämpiä ja seurattavampia esityksiä ei ole valittu, luulisi muutamassa kymmenessä vuodessa riittävän kykyä ja taitoa tuottaa uusi kadulla jaettava lappunen. Epäselvä, vanha ja mahdoton jäljittää ja sen oikeutta tarkistaa. Mutta kaikesta huolimatta tuota lappua jaetaan silti Suomen kaduilla kuin se olisi viimeinen totuus ja varmistettu aito tieteellinen yllätystieto.

Tämä tuo mukaan sen, että tieteellisyyteen liitetään avoimuus. Tämä on esimerkiksi Ilkka Niiniluodon ystäville varsin tuttu tieteelle olennainen kriteeri. Avoimuus tarkoittaa sitä että tutkimusaineisto ja tutkimusraportit on pidettävä avoinna niin että kerrotaan mitä on tehty, mitä tutkimusvälineitä ja mittareita on käytetty ja mitä on tapahtunut. Ja jos on toimittu sairaalaympäristössä, olisi hyvä katsoa miten erilaiset sairaalan laitteistojen mahdollisesti aiheuttamat häiriöt oli otettu huomoon koetta tehdessä.

Näin tiedeyhteisö voi ottaa ne tarkasteltavaksi. Nyt kun kyseessä on väite että "jotain tapahtui kun käytettiin jonkinlaista mittaria" - ja jossa mittarin neulan kuvailuun uhrataan enemmän aikaa kuin laitteen toimintaperiaatteen kertomiseen - ei tarjolla ole mitään jota voisi kritisoida. Kukaan ei voi esimerkiksi yrittää toistaa samanlaista tilannetta samanlaisilla laitteilla.

Ilman avoimuutta tieteellisyys muuttuu pelkäksi auktoriteettikysymykseksi. Jos tämänlainen sanotaan, kuka tahansa voisi vaikka valehdellen sanoa että "tutkin asiaa X ja sain lukeman Y josta päättelen tuloksen Z" eikä kukaan voisi sanoa mitään. Tämä muuttaisi tieteellisen keskustelun "juupas - eipäs" -tasolle. Kyseessä ei olisi todiste ja empiirinen varmistus vaan väite siitä että tälläinen on tehty. Ilman avoimuutta tämä taas ei ole sen kovempi kuin väite siitä että pelkkä asia itsessään on totta.

Tämä on selitys sille miksi avoimuus on tieteellinen kriteeri. Sillä se pyrkii selvittämään miten maailma toimii sen sijaan että kokoontuisi väittäisi että tiettyjä asioita tapahtuu.

Yleisesti ottaen Stowellin tarina tuntuu yllä mainittujen varsin murskaavien seikojen lisäksi varsin erikoislaatuiselta. Sillä aivojen tehi EEG -mittauksissa on amplitudiltaan likimain 10µV - 100 µV, kun mitataan päänahasta.1 ja hertseissä mitaten aivot toimivat delta -aaltojen vajaasta neljästä Gamman reiluun sataan hertsiin.. Stowellin todistuksessa tältä voidaan tietysti puolustautua sillä, että potilaat kuitenkin olivat varsin erikoistapauksia. Näissäkin tapauksissa ilmiöön pitäisi saada jotain selkoa esimerkiksi toistoilla, jolloin näitä erikoistapauksia saataisiin irti muutamia isommista massoista.

Myös kertomusen otokset tuntuvat pieniltä. Ja hyppäys aaltojen voimakkuudesta siihen että Jumala on olemassa on sekin varsin kummallinen. Jos rukoillessa aivot toimivat eri tavalla tai että raivoisa pää toimii eri tavalla, se ei tarkoita että Jumala olisi olemassa. Väite että aallot liittyisivät Jumalaan on itse asiassa outo hyppäys ; Se on likimain samaa kuin jos väittäisi että se että pulsarit lähettävät radioaaltoja, tarkoittaisi että pulsari olisi kommunikoiva. Tai että kun radium säteilee, se tarkoittaisi sitä että sillä on kommunikaatioyhteys Jumalaan ja että Jumala täten olisi. Myös "positiivinen-negatiivinen" tuntuu varsin oudolta, siinä symbolinen metafora on todistamassa ikään kuin eettistä puolta.

Yleisesti ottaen se, että tälläinen lappu on innolla käännetty ja että sitä jaetaan kuin se olisi tieteellinen todiste Jumalasta, kertoo siitä miten paljon minun kannattaa luottaa kristittyihin sananjulistajiin ja heidän itsekriittisyyteensä. Minun on vaikeaa luottaa henkilöön jonka seula menee kiinni jos asia hivelee maailmankuvaa ja sopii siihen. Stowell harjoittaa "hit and run" -strategiaa. Se on aktiivista passiivisuutta, jossa esitetään väite ja sitten jätetään asia oman auktoriteetin varaan ja piiloudutaan jatkokeskustelusta. Kun tämän tekee riittävän epämääräisesti, käy niin että julistaja ei koskaan joudu tunnustamaan valehtelua koko tutkimuksen olemassaolosta tai kohtaamaan puutteita aidosti tehdyssä tutkimuksessa. Tämä taas takaa USA:ssa hyvässä lykyssä mukavasti rahaa hyvinkin pitkään. Kun oikeuksia tarinaan ostetaan esimerkiksi kirjoihin.

Mistä into?

Tarina tuntuu varsin oudolta. Itse asiassa se ei tunnu kovin vakuuttavalta koska se on niin outo. Usein tämänlaisia paranormaalin makuisia mutta tieteellisesti todennetuiksi väitettyjä tapahtumia on varsin paljon käännytysteksteissä. Luultavasti siksi että ne vahvivastavat kääntyneiden uskoa, ne sopivat maailmankuvaan. Ulkopuolisille ne näyttävät tietysti helposti todistavan sen, että uskovan täytyy olla hullu, kun noin outoja uskoo.

Tässä kohden olen taipuvainen uskomaan juuri kuten "The American Scientific Affiliation" ja syyttämään kristillisyyteen liittyneen okkultistismin perinnettä : "Because the occult holds forth some promise of confirming a supernatural (or at least nonmaterialistic) interpretation of the world, evangelicals have felt compelled to endorse the genuineness of virtually every phenomenon, however outrageous and implausible, conjured up by the occult tradition. Telepathy, clairvoyance, ghosts, astrological predictions, Jeanne Dixon's prophecies, witchcraft practices-all are authentic and efficacious. Why? Because (it is falsely supposed) if they are true, then our supernatural religion must also be true! The result has been that evangelicals, when faced with an alleged occult phenomenon, have turned off their minds. They have been among the most gullible consumers of occult literature and lore and among the most militant defenders of many of its claims."

Olisi kuitenkin hauskaa saada yhteys Stowelliin. Syynä on se, että jos hänellä olisi aidosti tuollainen laite, sitä voidaan käyttää aitojen kristittyjen testaamiseen. Jos joku rukoilee aidosti, viisarin on värähdettävä. Ja negatiivinen värähdys tarkoittaisi sitä että rukoilija on mahdollinen väärä profeetta jota varoa. Tälläinen tieteellinen todistuskertomuksessa mainittu laite mukanani juttelisin kristittyjen kanssa (häiriösuojatuissa tiloissa) ja katsoisin syntyisikö lukemia. Ja vasta sitten kun löytyisi, niin kuuntelisin. Kun meillä on tieteellinen tapa erottaa hyvät pakanoista, on sitä tietysti käytettävä oman pelastuksen vuoksi. Ja siksi että osaa sitten julistaa sitä oikeaa uskoa ilman että hairahtuu väärien profeettojen valheisiin ja keksittyihin väitteisiin.
1 H. Aurlien, I. O. Gjerde ... "EEG background activity described by a large computerized database." (2004)

Ei kommentteja: