tiistai 17. marraskuuta 2009

Oman tilan tuntu, toiseus ja kohtaaminen. ~ Pragmaattisia vaihtoehtoisia narraatioita halaamisesta.Kannattaa tutustua myös tähän. How to give the perfect man to man hug.

1 kommentti:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Tässä tein vähän tarkoituksella tälläisen rakenteen, jossa höpinä ei kiusaa ja häiritse varsinaista kuvallista ilmaisua.

Valitsin jokaisen erilaiseksi tarkoituksella.

Yhdessä selitetään halaamista sosiaalisen itseilmaisun muotona. Tässä halaamiseen esitellään esimerkiksi erilaisia syitä. Halaaminenhan on eikielellistä viestintää, ja kuten muukin eleellinen viestintä, se tuntuu ensivilkaisulla olevan spontaani tunteiden välittäjä.

Toisessa videossa halaaminen on hyökkäämisen väline. Sillä estetään toimintaa ja se on väkivallan väline, (bear hug). Sitä vastaan puolustaudutaan, oma tila ja terveys on uhattuna. Keinot, silmiin törkkimisen ja "astu sivulle ja nappaa palleista ja purista" -hengessä (jota jatketaan pari minuuttia) ovat aggressiivisia. Kuitenkin jossain vaiheessa rupeaa miettimään mitä (homo)seksuaalisia värityksiä tuossa elintennappaamisessa on.

Kolmannessa on kissan kanssa halaamista. Tässä korostuu tuntemattomuus. Onko eläimen halaustapa vain refleksi ja jalkojen oikominen vai nauttiiko se. Riskinä on että eläimen käytös oletetaan ihmismäiseksi. Toisaalta sama mystisyys voidaan laajentaa ihmisiinkin. Epävarmuus toisen syistä on aina.

Neljäs käsitteli halaamista etiketin kaltaisena normina. Miesten keskinäisessä halaamisessa tunteettomuus ja "homppeliksi leimaantuminen" kamppailevat keskenään. Halata ei saa salassa, täytyy kumartua taakse että ei vaikuta hyökkääjältä. (Askel sivulle ja...) Samoin kääntymissuunnan piti selvitä. Halaamisessa taputtelu on maskuliinista, läheisyys että kyky tuottaa kipua. Irrottautumisessa ei saanut "hivellä" vaan halaaminen loppuu kerrasta. Jos tässä tehdään virhe tulee ravistaa olkapäistä ja kertoa syy halaamiseen jotta ei tule epäselvyyksiä. Herää kuitenkin mietteitä siitä onko pelko "omien homoseksuaalisten tunteiden kohtaaminen" vai pelko siitä että toinen on homo ja itse joutuu tämän seksuaalisen lähentelyn kohteeksi. (Jota voi laajentaa siihen ensimmäiseen emotionaaliseen kaveriin, hänhän halailee naisia.)

Kaikki päättyy mysteeriin.