Arkielämässä käytetään juttelussa ilmeitä. Ne antavat sanoille kontekstin. Esimerkiksi sarkasmissa tämä on aika keskeistä. Ja esimerkiksi stand -up komiikassa tällä - kuten äänensävyillä ja lausumistavoillakin - tuodaan esiin sellaisia tasoja, joiden ilmaisu tekstillä on vaikeaa.
Ja nämä ovat se olennainen osa keskustelua. Analyyttinen filosofiahan voisi olla formaalisti täysin levitettävää. Mutta se ei ole sitä, minkä vuoksi ihmiset yleensä juttelevat - edes silloin kun puhuvat analyyttisestä filosofiasta.
Internetissä tämä on tietysti vaikeaa, nämä elementit jäävät ulkopuolelle. Ainut, mitä on, on se teksti. Sarkasmin tajuaminen on vaikeaa. Ratkaisuna tähän on tietysti ollut lyhennysten ja hymiöiden käyttö. Näitä tarvitaan, koska internetissäkin kommunikaatio on pääasiassa jotain muuta kuin "sitä mitä analyyttinen filosofia tekee". Tunnetilat ja sävyt ovat tärkeitä kaikessa vuorovaikutuksessa.
Toinen tapa on tietysti liioittelu. Esimerkiksi tämä on päätynyt niin kummallisiin asioihin, kuin että jos jonkun sanoo olevan "nice" (~kiva) se on kommenttina miltei kuin sanoisi elämässä haukotellen "nojoo on toi ihan OK". Siksi pitää käyttää vahvaa "love" (~rakastaa) -sanaa.
Itse asiassa hymiöitä käytetään melko tiukasti, ja niistä tuleekin eräänlaista liioiteltua elehtimistä. Esimerkiksi LOL -lyhene viittaa nauramiseen "isosti" (Lots Of Laugh). Kuitenkin sitä käytetään kaikissa huvittavissa jutuissa, eikä vain aivan hauskimmissa.
Tämä on tietysti aloittavalle hieman hankalaa. Kun tuntuu että nettiyhteisö on jokin bakkanaali, jossa kohtaaminen on kuin astuisi liioitteleviin juhliin. Tuntuu että tunteita ilmaistaan liian keveästi ja liian voimakkaasti, jolloin "uskottavuus" koko touhuun menee. Anonyymiteetti ja toisen ihmisen tuntemattomuus tältä osin korostaa tätä vaikutelmaa.
Kuitenkin lyhenteitä käyttäessä ne asettuvat "oikeaan, lievennettyyn, kontekstiinsa", jolloin niiden sisältö ja tarkoitus nousee esiin "pinnan" takaa. Ne ovat siis tavallaan symbolejen symboleja. LOL voi viitata "nimensä kautta" isompaan nauramiseen, mutta se symboloi vain ihan tavallista huvittuneisuutta, sitä että jutusta kuitenkin piti.
XO on nettilyhenne, joka viittaa "pusuihin ja haleihin". O -kuvaa jotenkin halaamista ylhäältäpäin ja X -taas on joku yleissymboli. XOXO -paniikki tulee tietysti siitä että pusut ja halaamiset otetaan todesta eikä vain "vakiintuneina käytänteinä".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti