torstai 15. lokakuuta 2009

Rather feel pain.

Runouden tulkinta on usein vaikeaa. Tätä on helpompaa näyttää populaarilla viihteellä, koska siinä näkemykset ovat useammin rosoisempia, näkyvämpiä. Korkeakulttuurissa on vaikeammin huomattavia asioita.

Aloitan valitemalla kappaleen. "Three Days Grace", "Pain". "[CH] Pain, without love / Pain, I can't get enough / Pain, I like it rough. / 'Cause I'd rather feel pain than nothing at all.

You're sick of feeling numb. / You're not the only one. / I'll take you by the hand and I'll show you a world that you can understand. / This life is filled with hurt. / When happiness doesn't work. / Trust me and take my hand. / When the lights go out you'll understand.
CH*2
Anger and agony / are better than misery. / Trust me, I've got a plan. /When the lights go up you'll understand"
CH*2
I know (I know, I know, I know) I know that you're wounded. / You know (you know, you know, you know) that I'm here to save you. / You know (You know you know you know) I'm always here for you. / I know (I know I know I know) that you'll thank me later."
CH*3
Rather feel pain than nothing at all. / Rather feel pain!."


Karkeasti voidaan sanoa että kappaleesta on useita mahdollisia tulkintoja. Näytän miten niissä on tiettyjä yhtäläisyyksiä. Valitsin juuri tämän kappaleen siksi, että siitä saa laajan tulkintatavan ottamalla sanat sellaisenaan. Kun niihin liitetään symboliikkaa, saadaan yksityiskohtaisempia kertomuksia. Mutta ne ovat vain tämän pääilmentymän heijastus.

Kappale käsittää yksinkertaisesti kipua ja tuskattomuutta. Kipu voi olla fyysistä, emotionaalista. Tässä korostetaan että laulaja haluaa kipua, koska sen vaihtoehtona on turtana oleminen:
1: Nietzscheläisittäin ajatellen voidaan sanoa että tässä rehvakkaasti esitetään, että jos ei saa kipua, ei koe elämässä mitään. Jos elämä on tuskaton, et ole luultavasti saanut tai tehnyt mitään. Elämä on mennyt hukkaan ja ilojakin on jäänyt saamatta. Tässä mielessä se voidaan nähdä jopa nyky -yhteiskunnan kritiikkinä. Turvallinen kouluputki-työputki on tuskaton ja tylsä. Laulaja vihjaa että "parempaa on olemassa".
2: Toinen tulkintatapa on se, että laulaja karjuu osittain kivun, eikä rehvakkuuden vuoksi. Tätä kautta haetaan sympaattista ja ymmärtävää, joskaan ei välttämättä toimintaa tukevaa, suhtautumistapaa siihen että jotkut hakevat tuskaa elämäänsä. Ihmisethän tappelevat ja vahingoittavat itseään erilaisissa toimissaan. Ehkä he ajautuvat toimiinsa, koska muutoin heillä ei ole elämäntäytettä.

Tuskaa voidaan lähestyä myös yksinäisyyden kautta. Yhden tästä laulusta kuulleeni tulkinnan mukaan tässä kerrotaan siitä miten ihmiset voivat olla lähellä mutta koet että he ovat mailien päässä. Tässä ollaan tunteettomia. Ja tämä voi olla huonompi kuin riiteleminen ja aktuaalinen tuska. Tämä on tietenkin yksittäistapaus tuosta yllä olevasta kaavasta.

Mutta tietenkin otin tämän sen takia että miltei kaikista se kertoo SM -seksistä. Minusta se kertoo muusta. Tässä tarinassa on siis ihmisiä, jotka harjoittavat SM:ää peittääkseen kylmän ja kalsean elämän. Tämä voi olla parisuhteen rakkaudettomuus tai yhteiskunnan kylmä ja mekaaninen toiminta.
1: En pidä tästä tulkinnasta, koska kun ajatellaan rajua seksiä, se ei käänny merkityksettömyydeksi tai toisin päin. Ne ovat eri tason toimintaa. Voit olla samanaikaisesti tyhjä emotionaalisella tasolla, mutta harjoittaa silti kovaa SM -seksiä.
___1.1: Syynä tulkintaan lienee enimmäkseen lause "when the light goes out..." , joka viittaisi tajunnanmenettämiseen tai sänkypuuhiin. Kuitenkin se voi olla että "valon pimeneminen" tarkoittaa myös kivun ja depression kokemista. Endorfiinejen kautta tästä voi tulla jopa ihan hyvä olo. Siihen ei siis tarvita välttämättä SM -seksiä. Mielestäni valojen sammuminen sotii myös laulun kivun teemoja kohtaan. Jos valojen sammuminen on tajuttomuutta, sehän on juuri turran olon ilmentymä.
___1.2: Toinen kohta joka liittää tämän on "Pain, without love", jonka voi ehdottomasti tulkita seksin dekonstruktiokohdaksi : Yleensähän seksiin liitetään nautinto, ei kipua. Tässä kuitenkin alleviivataan muuten. Kuitenkin rakkaus voidaan tulkita ... rakkaudeksi. Tätä kautta se näyttääkin enemmän siltä, että suhteeseen liittyy tiettyjä ikäviä asioita, jotka jäävät "ilman rakkautta" -tilaan sen jälkeen jälkeen kun suhde tai sitten vaikka vain pelkkä rakkaukin, loppuu. Suhteen katkeaminen voi tietenkin olla oppimiskokemus. Ja tässä tulkintatavassa laulu kannustaakin kokemaan eroamisen surun, eikä peittämään sitä. Ja ehkä se riitely on parempi kuin hiljainen painostava epäyhdessäoleminen.

Jos kaikenlaiset tulkinnat sallittaisiin, saataisiin mukaan tietysti huumeet : "I'd rather feel pain", eli neulanpisto "than nothing at all", elää tylsässä huumeettomassa ja raittiissa maailmassa. Mielestäni tämäkin tulkinta toki sopii "isoon teemaan", mutta se on jo liian yksityiskohtainen ollakseen uskottavasti kappaleen takana oleva asia. Piikittämiseen ei viitata riittävästi.

Laajassa mielessä voidaan toki ajatella että laulu on sitä, että kannattaa tietyssä määrin olla masokisti (kunhan sellaiseksi määritetään ihan kaikki tuskahakuisuus, eikä vain seksi ja huumeet.) Masokisti ei tässä tunne elävänsä kunnes he kohtaavat kipua. Ja tässä laulussahan ehdottomasti rajataan onnellisuuden vaihtoehto ulos : "When happines doesn't work". On vain huonoja vaihtoehtoja. Ja tällöin ollaan hyvin lähellä Shakespearen "Hamletin" teemoja. Ollako vai eikö olla - eli tappaako itsensä vai ei. Karkeasti : On parempi olla masokisti kuin suisidaalinen.

Ideana tässä valinnan pakossa on itse asiassa tarpeet. Jos sublimaatiolle ei anneta keinoja, tarpeita täytetään kiertoteitä. Tämä on hieman kuten markkinataloudessa, jossa kontrolloimalla tarjontaa ei voida tuhota kysyntää. Siksi rikolliset voivat myydä huumeita. ja kieltolain aikana viinan trokaus oli suosittua. Tarpeet täytetään jollakin tavalla. Siksi vaihtoehdot tiivistyvät joskus aika ikäviksi.

Omakohtaisesti en ole kappaleen kanssa ihan samaa mieltä. Vaikka se onkin tosi hyvä biisi.

Sillä jos kokee joka päivä kipua, sitä on melko valmis tekemään mitä vain saadakseen sen pois. Kuolema ja eutanasiakysymykset tulevat tässä kohdin kysymykseen. Sillä kuolema voi tuntua armeliaalta. Teini -itsemurhaajat ovat äänestäneet tässä kohden. Me muut, optimistit, elänemme jonkinlaisessa itsetyytyväisessä ja turhien toiveiden peittämässä harhassa. Enemmän tai vähemmän.

Ei kommentteja: