torstai 15. marraskuuta 2012

Kokonaisvaltainen

Lääketieteellisesti todistettujen hoitojen lisäksi parantamisbisneksessä on niitä jotka eivät ole lääketieteellisesti todistettuja. Käytän näistä karkeasti ja laveasti termiä "vaihtoehtohoito". Niiden parissa korostetaan sitä, että heidän hoitonsa on "kokonaisvaltaista" tai "holistista".

"Respectful Insolence" -blogissa otettiin hieman esille tätä aihepiiriä. En ota hänen lausuntojaan tässä tarkemmin käsittelyyn vaan lähestyn sitä, mitä hänen lainaamansa vaihtoehtohoitojen kannattajat esittävät omasta aatteestaan. Niistä nimittäin tulee esille se, että mitä tämä kokonaisvaltainen oikeastaan tarkoittaa. Ensimmäinen huomio on itse asiassa se, että tämä kokonaisvaltaisuus on itse asiassa yleissana joka on hyvin epämääräinen ja jota käytetään pääasiassa kahdessa muodossa:

Kokonaisvaltaisuus täydentävänä.

Ensinnäkin on olemassa kokonaisvaltaisuutta joka korostaa sitä, että se ei hylkää länsimaista hoitoa vaan täydentää sitä. Tämä on tuttua niiden parissa jotka korostavat että termi "vaihtoehtohoito" on väärä ja että pitäisi käyttää termiä "täydentävä hoito". (Itse korostan että ne eivät ole lääketiedettä vaan jotain muuta, vaihtoehto tälle.) Tällöin kokonaisvaltaisuus tarkoittaa sitä että normaalia lääketieteen hoitoa itse asiassa tuetaan muunlaisella toiminnalla. "A holistic medical doctor combines modern, Western scientific treatment with alternative medicine or complementary treatments, such as chiropractic, acupuncture or massage. Both a homeopathic physician and a holistic medical doctor will look at the whole picture. How they differ is that the homeopathic doctor would prepare a remedy in liquid or tablet form, while the holistic doctor would provide a patient with the option of a pharmaceutical drug in addition to alternative treatments, which could include a homeopathic remedy." Tämä on mielenkiintoinen lähestymistapa, koska se on ensivilkaisulta hyvin kaunis. Tässä ei moitita Big Pharmaa valehtelututkimuksista vaan korostetaan että ne toimivat ja niitä on hyvä käyttää.

Kuitenkin on tavallista että tässä kohden määritteillä kielletään kutsumasta holistisen hoitajan tarjoamia palveluja vaihtoehtohoidoksi. Ja tämä johtaa hyvin ongelmalliseen tilanteeseen käsitteiden kanssa ; Esimerkiksi homeopaatin kohdalla tilanne on mutkikas ; Jos holistinen hoitaja käyttää tukimateriaalina homeopatiaa, se kuitenkin on sitä vaihtoehtoista (alternative medicine tai complementary medicine) materiaalia. Ja koska lääkärit hoitavat taudin lääkinnän, ei homeopaatikko oikein voi mestaroida tällä alueella. Tosiasiassa hän tarjoaa pelkästään tätä vaihtoehtoista palvelua ja siihen liittyviä käsitteitä. ; Toisin sanoen jos meillä olisi holistinen hoitaja ja vaihtoehtohoitoa tarjoava homeopaatikko heidän palvelunsa ovat identtisiä. On selvää että ero on vain retorinen.

Kokonaisvaltaisuus filosofiana ja asiakassuhteena.

Tosiasiassa vaihtoehtohoidot nähdään ja esitetäänkin usein hieman muutoin. Ne määrittelevät toimintansa siten että länsimainen lääketiede parantaa oireita kun taas he puuttuvat syvällisiin syihin. Tämä on tietysti lääketieteellisesti kummallista koska lääketiede puuttuu syihin, kuten bakteereihin, viruksiin ja muihin taudinaiheuttajiin eikä pelkästään esimerkiksi taudinaiheuttajien synyttämiin oireisiin kuten kuumeeseen.

Kuitenkin tässä ero on taustafilosofiassa. Vaihtoehtohoidoissa kokonaisvaltaisuus tarkoittaa sitä että universumin syvissä energiarakenteissa tai vastaavissa mystisissä tasoissa oleva vika otetaan huomioon. Näin ollen esimerkiksi karma voi muuntua vaihtoehtohoitajan välineeksi ; Nähdään että vaikeudet johtuvat pohjimmiltaan karmasta ja siksi esimerkiksi lääkäreiden tekemät virheet johtavat ongelmiin. Tästä hyvä esimerkki kuvastaa sitä että kokonaisvaltaisuus ottaa käsittelyyn potilaan tunne -elämän. "Your fear and non-acceptance of conventional birthing techniques, for whatever reason, puts it on your mind. A lot. What you don’t know, and what the nurses can see but can’t explain, is a simple Law of the Universe: we create what we think of and expect to happen, and the Universe deletes the word ‘not’. You constant worrying about the method of birth sends a stream of requests to The Universe: I want c-section, I want c-section, I want c-section. And nine times out of ten that is exactly what you get." Tämä on siis pohjimmiltaan väitelause todellisuuden syvällisimmästä luonteesta. Monille maailmankuville lääkäreiden operoima fysikaalinen todellisuus on vain "pinnallisin taso". Ja tätä kautta tässä on taustavoimana lähinnä ideologista omahyväisyyttä (koska vaihtoehtohoidossa on kysymys paranemisesta ja sairastamisesta jotka heijastavat näitä tiloja voitaisiin kyllä havaita lääketieteellisesti kaksoissokkokokeella että ne toimivat vaikka niiden mekanismi jäisi tyystin tuntemattomaksi.) Mutta rehellisesti sanoen tämä ei kuulosta kovin kauhealta.

Ja tämä kuva täsmentyy kun katsotaan että kokonaisvaltaisuus vaatiikin itse asiassa asiakassuhdetta. "Homeopathic treatment - often bashed by modern scientific institutions and doctors - in general falls under the holistic umbrella. Homeopathic medicine examines the whole person. It integrates a person’s constitution, diet, emotional and mental state and stressors, among other factors - hence the term holistic." ... "Most homeopathic practitioners are practicing holistic medicine; consumers who buy their own homeopathic remedies aren’t necessarily doing so." Näissä onkin siis mukana ajatus siitä että homeopaatikot jotka myyvät tuotteita olisivat vain vaihtoehtohoitajia kun taas homeopaatikolla käyminen johtaa siihen että se olisi kokonaisvaltaista. Tämä tukee sitä klassista ajatusta että vaihtoehtohoidot olisivat ihmisläheisiä ja lempeitä.

Kuitenkin tässä on myös ongelmapuoli. Jokainen skeptikko tietää että vaihtoehtohoitojen kriitikot kohtaavat aina kovaa kiistoa ja vastarintaa. Ja tätä tapahtuu riippumatta siitä onko kokeillut hoitoja vai ei. Syykin on selvä. Syy johtuu siitä että negatiivista asiakaspalvelua käsitellään sitäkin holistisesti. Se nousee siitä että kaikki kritiikki kohtaa saman minkä skeptikotkin ; Jos ajattelee karman kielellä, potilaan oma negatiivinen karma on ongelmien syy, ei hoidon tehottomuus tai huonous. Jos ajattelee positiivisen ajattelun ja negatiivisen ajattelun olevan perimmäinen syy ongelmiin, päästään siihen miten eräs kokonaisvaltaisesti hoitava kommentoi "I have spent more time than I care to admit in The heart room. It just gets spooky: there are some patients, who out of fear or whatever, do NOT want to be there. Like the patients with the epidurals that won’t go in, these ones have the ability to block interventions ALL OVER their body. The I.v. Won’t go in. The arterial line is a challenge. You try and try and try to get a central line. When it is time to put the breathing tube it’s hard to see the glottis, the opening between the vocal cords where the tube goes in. The saw breaks, the sutures snap, and the vein graft is poor quality. The surgeon struggles. The negativity is pervasive." Ja johon Orackin kommentoi "In other words, when things go poorly in the operating room, it’s the patient’s fault because of his “negative energy,” that not only attracts bad things but actively resists healing!" Pohjimmiltaan lempeys on lempeys hoitajaa ja tämän auktoriteettia (ja kenties vähän palkkapussiakin) kohtaan. Kokonaisvaltaisuus tarkoittaa käytännössä sitä että ongelmatilanteessa potilas kantaa täyden vastuun ja onnistumisessa olennainen osa kiitoksesta menee hoitajalle.

Ainut mikä on koko ajan suojassa on taustafilosofia, joka on kritiikki-immunisoitu ennustamalla että on skeptikkoja tai muuten vain negatiivisia ihmisiä joiden karma ja optimismin puute estävät hoidon tehon. Ja negatiivisia ja skeptisiä piirteitä heissä esiintyy tietysti erityisen vahvasti jos hoidot eivät olekaan toimineet.

Ei kommentteja: