torstai 15. marraskuuta 2012

Änkyrä

Nettipuheessa on käytössä paljon erilaisia negatiivisia termejä. Usein niitä on hauskakin käyttää. Käytössä on esimerkiksi sanoja kuten trolli, peelo, flamettaja ja vandaali jotka viittaavat monisäikeisesti keskustelun asenteeseen jolla on vaikutusta sen laatuun. Lisäksi on oman joukon erinomaisuutta tukevia vastustajan alentavia termejä kuten hörhöjä ja hihhuleita, jotka viittaavat tietynlaiseen mielipidejoukkoon jonka aihe on esimerkiksi hihhulin kohdalla uskonnollinen ja hörhön kohdalla enemmänkin kemiallinen. Näille on olemassa sisältö jonka minäkin jotenkin ymmärrän.

Kuitenkin "änkyrä" on termi jota en ole oikein sisäistänyt. ; Ilkka Wiio otti tätä esille joukolla kysymyksiä jotka joko ovat kyseisen termin kriteeriattribuutteja tai eivät ole. Tai joukon kriteeriattribuutteja jotka voivat olla pohjimmiltaan implisiittisiä kysymyksiä siitä että onko tässä todella termin määritelmä. 

"1. Änkyrä on ihminen, jolla on periaate tai mielipide, jota enemmistö ei jaa.
2. Änkyrä on ihminen, jolla on periaate ja mielipide. Hän on mielestään vain ja ainoastaan oikeassa ja kaikki muut väärässä.
3. Änkyrä on ihminen, joka ei edellä mainituista syistä suostu hyväksymään kenenkään muun mielipiteitä tai uskoa.
4. Änkyrä on ihminen, joka ei suostu muuttamaan kantaansa, vaikka se todistettaisiin vääräksi.
5. Änkyrä on ihminen, joka ei ole valmis rakentavaan ajatustenvaihtoon.
6. Änkyrä ei kunnioita muita paitsi niitä, jotka jakavat hänen kanssaan saman uskon ja maailmankatsomuksen."

Nähdäkseni tässä on jotain olennaista siistä minkä vuoksi jotakuta kutsutaan änkyräksi. Nähdäkseni änkyryyttä korostetaan muutamanlaisessa hieman erilaisessa alatyypissä:
1: Änkyrä edustaa jotain äärimmäisenä pidettyä mielipidettä, on marginaalia mutta ei suostu poistumaan omiensa luo vaan kuluttaa aikaa asiasta kinaamiseen. (Äärimmäisyys voi siis olla sitä että on koko kansan kannalta äärimmäinen. Mutta se voi olla myös seurasta kiinni, eli jokin jossain normaali perussuomalaisuus voi olla änkyryyttä vasemmistonuorten kokouksessa ja vasemmistonuori on Perussuomalaisten metsästysklikissä se änkyrä.) Änkyrä on tällöin sosiaalisesti vääränlaisessa paikassa oleva erimielinen jolla on kuitenkin tiukka mielipide josta hän ei luovu seuran paineen alla. Nähdäkseni tämä on hyvin yleinen syy kutsua jotakuta änkyräksi. Väärän mielipiteen kanssa väärässä paikassa pyörijälle käy mielestäni juuri kuten Jouko Piholle kävi Punk in Finlandin sivuilla. Tässä ensimmäisessä mielessä Piho olisi änkyrä. Ongelmana tässä on vain se, että näen tämän Pihon toiminnan jopa piristävänä. Jos änkyryys olisi tätä sosiaalista väärässä paikassa olemista, se voisi olla jopa kaunista.
2: Änkyryys on vihaisuutta ja huonoa käytöstä. Tässä kyky debattiin ja mielipiteenmuutokseen ei olisi niin tärkeää kuin asenne jolla se tehdään. Tässä mielessä änkyräksi voidaan kuitenkin kutsua myös hyvin taitavaa ja analyyttistä ja itsekriittistä kirjoittajaa. Sillä vihaisuus on kuitenkin pohjimmiltaan retorisella ja sosiaalisella tasolla.
3: Änkyryys on epäkeskustelullista eli siitä että ei suostuta muuttamaan omaa mielipidettä, eikä anneta merkitystä erilaisille itsestä poikkeaville näkemyksille. Tässä mukana on usein ajatus siitä että olisi myös se Yksi iso Ajatus joka sitten laitettaisiin mukaan vain aivan kaikkeen. Tällöin änkyrä voisi olla jopa leppoisa ja huumorintajuinen tyyppi, "mukava mies/nainen". Samoin vahva vakaumus muuntuu tällöin automaattisesti änkyryydeksi. (Osan mielestä tämä vahvistaa että tämä kohta on oikein, toisista se on tietysti merkki siitä että tämä olisi väärin.)

Näkisin että änkyryys vaatiikin jonkinlaisen useamman kuin yhden kohdan mukanaolon jotta se olisi riittävää. (Mielenkiintoista on että jos Pihoa voidaan pitää marginaaliutensa mutta arvoissaan pysymisen vuoksi änkyränä, niin pyös häntä pilkanneet punkkarit saisivat änkyrä -leiman koska he eivät kestäneet poikkeavaa ajatusta.) Änkyrä -termissä on nähdäkseni hyvin negatiiviset konnotaatiot, eli syytös on tavallaan vakava ja kutsumanimenä tai kuvauksena se on erittäin negatiivinen. Kuitenkin änkyrä -sanaa käytetään varsin paljon. Näin ollen se joko on määritteenä lievempi kuin se, mikä mielikuvissani on. Tai sitten sitä ylikäytetään jolloin sille on käynyt hieman kuten "psykopaatti" -sanalle ; Sekin on vakava termi jota vakavuudesta huolimatta heitetään ympäriinsä varsin kevytmielisesti.

Olenkin tämän "änkyrä" -sanan edessä äimänä. Se tuntuu olevan sana jonka merkityksen kaikki muut paitsi minä tietävät.

8 kommenttia:

mm kirjoitti...

Siihen nähden, että sanot, että et ymmärrä änkyrä-sanaa, määrittelet sitä varsin monipuolisesti. MInua ilahdutti etenkin tämä:

"Änkyrä on tällöin sosiaalisesti vääränlaisessa paikassa oleva erimielinen jolla on kuitenkin tiukka mielipide josta hän ei luovu seuran paineen alla."

Joskus käytännössä tuntuu kyllä, että änkyröiden joukossakin joku aina haluaisi on paras "änkyrä".

Ink Narrative kirjoitti...

Itse olen kuullut änkyröiksi kutsuttavan kommunistisen liikkeen taistolaissiipeä. Sanaa käytti enemmistöön kuuluva ystäväni määritellessään erään tuttavamme asemoitumista. Sitä en tiedä, oliko termi käyttäjänsä omasta murteestaan ottama vai laajemmin taistolaisista käytetty.

Ink Narrative kirjoitti...

Pitää vielä lisätä, että kysymys oli 80-luvun loppupuolesta, joilloin taistolaisuus oli jo toimivana liikkeenä häviämässä.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Taistolaisia ei ole viime aikoina näkynyt, mutta änkyrä -termi elää.

Ilman sisältöä, pelkkänä sanana/lausuttuna äännejoukkona, siinä tuntuu olevan jotain humoristista.

Sinänsä surullista että en nimenomaan tunne änkyrä -sanan määritelmää. Siitä huolimatta että käyttötavoista voin päätellä jotain sen sisällöstä (Jota olen sitten soveltanut crank vs. kiukkuilija vs. kusipää vs. hoopo -tematiikassa joka on minulle muutoin varsin tuttu.) Ja siitä huolimatta, että termi todennäköisesti kuvaa minua.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Makustellessa tuli mieleen sellainenkin, että änkyrä -sana muistuttaa hieman änkeä -verbiä. Änkeminenhän on väkivaltaisesti väliin tunkemista.

Uskon että yhteys on sattumaa (en ole etymologi), mutta kuitenkin samanlaisuutta mielikuvien tasolla on riittävästi, niin että samaan liittäminen on tavallaan relevanttia tästä huolimatta.

Ink Narrative kirjoitti...

Katsoin itsekin Nykysuomen sanakirjasta sanan merkityksiä. Sellaisia ei ollut. Lähinnä oli tuo mainitsemasi "änkeäminen", joka tarkoittaa jonnekin väkivaltaista tunkeamista tms. Voisin kuvitella, että änkyrä on jotenkin siitä johdettu. Taistolaisiin sillä viitannut oli kainuun korpikommunisteja, joten voisko olla, että historia löytyy kainuulaisesta murteesta?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Kaikki on mahdollista (paitsi älykäs kreationismi).

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Ja siinä missä Pelle Hermanni sanoo että "Voihan änkeröinen", on mm pitänyt lamppuaan vakan alla. Hän kontrastoi änkyryyttä ja mielin kielin olemista. Tärkeää on, että molemmat ovat moitittuja.

Ja ainakin itselleni nousi tähän liittyen mietteitä siitä että määritelmänvalinta on tärkeää jotta voidaan esimerkiksi ratkaista voiko joku olla "mielin kielin" ja "änkyrä" samanaikaisesti. Osa lähestymistavoista (vihaisuus/ilkeyskulma) estää tämän, mutta toiset (dogmaattisuus/käännytystunkemiskulma) taas hyvinkin mahdollistaa tämän.