sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Joulupuu koko vuodeksi

En ole koskaan ollut "viherpeukalo". Kukkien kasvattaminen ei ole mahdollista talon allergioiden vuoksi, mutta viherkasvienkin kohdalla on meno ollut melko katastrofaalista. Itse asiassa tämän vuoksi minulle syntyi käyttämätön kukkapurkki. Sain kasvin joka eli lyhyen aikansa kunnes kuoli. Käytin tilanteen hyväkseni ja laitoin pari Sörnäisistä ohimennen nappaamaani tammenterhoa sen multiin. Yksi niistä lähti sitten kasvamaan.

Teknisesti ottaen en lähtenyt kasvattamaan tästä bonsai -puuta, sillä en noudata sen koulukuntia. Kuitenkin haluan kasvattaa tammea ruukussa, joten joudun luonnollisesti käyttämään monia bonsaipuun kasvattamiseen käytettyjä menetelmiä. Lopputuloksena syntyy "pseudo-bonsai", jos siis kaikki käy hyvin. Harhaoppisuuttani korostaa se, että tammia ei itse ole japanissa käytetty bonsaipuuna.

Käytännön syykin tuli varsin pian selväksi ; Tammia on pirunmaisen vaikeaa hoitaa. Tämä ei tietysti ole hyvä uutinen siinä mielessä että en yleensä näe vaivaa huonekasvien hengissäpitämiseksi. Mutta toisaalta puuta on "terhosta asti kasvattamisen kautta" aivan erilaista hoitaa kuin jotain sellaista jonka on hakenut "valmiina kaupasta". Olenkin jaksanut miettiä puun toimenpiteitä aivan eri mittasuhteissa. (Olen itse asiassa jopa tankannut bonsaiaiheisia kirjoja sen vuoksi.) Lisäksi olen aina pitänyt tammista. (Oravuus sisälläni ei kuole koskaan!)

Tammet kasvattavat paljon juuria. Siksi vaikka terho oli vain osittain multaan haudattuna ja ulospäin terhosta näkyi vain pieni silmua muistuttava uloke (kuvassa), sen ujuttama pääjuuri oli parikymmentä senttiä pitkä. Tammi taas on puuna hyvin herkkä juuristaan ; Moni muu puu kestää juurissaan kovempaa rökittämistä. Siksi jouduinkin toimimaan hyvin varovaisesti ja myydäntyönäni sainkin ujutettua tammen pääjuuren ruukkuun juuresta ylöspäin kiertäväksi spiraaliksi. Jouduin tekemään tämän siksi että juuret yrittivät tunkea ruukun rei'istä ulos ja tämä olisi ollut puun tuho.

Nyt puu on sitten päättänyt että juurta on riittävästi ja se on lähtenyt kasvamaan pikavautia pieniä varsia. On mahdollista että juurien uudelleenasettelu vaikutti puuhun jotenkin, sillä pelätessäni sitä miten se toipuisi kyseisestä toimenpiteestä, sen pituuskasvu suorastaan räjähti käyntiin. Kaksi päivää "juurihoidosta" muutos oli yläkuvasta tähän (kuvattu toissapäivänä). Tänään siinä on kolme ylöspäin puskevaa soiroa (jotka mahdollisesti sidon yhteen jossain vaiheessa jotta saan aikaan mielenkiintoisen näköisen yhden paksun rungon).

Ei kommentteja: