torstai 29. marraskuuta 2012

Ja sitten sanovat, että trollaamisesta ei ole mitään hyötyä...

Hämmentämistä pidetään usein jonain joka on lähtökohtaisesti tuhoisaa eikä rakentavaa. Eikä ainakaan hyödyllistä. Se onkin helppoa yhdistää enemmänkin viihteeseen ja humoristisuuteen. Derren Brown "Miten mieltä hallitaan" kuvaa siitä miten hämmentäminen ja disinformaatio toimii taikurin apuvälineenä. Tämä sopii tietysti siihen että vitsi, leikki ja vastaavat olisivat hämmentämisen syvin olemus. Eli että hämmentäminen olisi nimenomaan jotenkin pinnallista.

Epätotuutta pidetään miltei "Saatanan metkuina". Totuus liitetään tietoon ja hyvyyteen. Epävarmuudesta ei yleensä pidetä, vaan esimerkiksi uskonnollinen epävarmuus halutaan peittää ja tätä pidetään enemmänkin oikeutuksena omalle varmuudelle. ; Yksi dogman kannattamisen pääideoista on juuri poistaa epävarmuuden tunteita.

Kuitenkin Brown näyttää että hämmennys on tehokas itsepuolustuksellinen keino ; Hyökkääjää voi hämmentää monin keinoin, esimerkiksi kysymällä jotain ; Ihminen on niin "ohjelmoitunut" kieleen ja tulkintaan, että kysymys prosessoidaan. Tämä antaa hieman aikaa.

Olen toki jo ennen Brownin kirjaakin tullut tutuksi ilmiön kanssa. Esimerkiksi kerran minut on nostettu rinnuksista ilmaan ja pääsin pälkähästä selittämällä että "Näen ne avaruusolennot. Näen ne sinun silmistä." Tämä lopetti tilanteen hämmennykseen ja aggression syy unohtui, tai sitten ajateltiin että hullun hakkaaminen olisi jotenkin olennaisesti enemmän pahuutta kuin teinipoikien pieksentä.

Lisäksi turvallisuusalalla törmää kaikenlaiseen. Esimerkiksi eräs portsari joutui työnsä puolesta usein heittämään ihmisiä ulos. Ammatin varjopuoliin kuuluu se, että humalaiset yrittävät usein "argumentoida" asiasta, juuri siksi että ovat humalassa. Siksi kysymykset joissa on auktoriteetin hakua ovat yleisiä. Siinä missä sisääntulevat heittävät kysymystä "etkö sä tiedä kuka mä olen?" ulostulijat ovat lähes yhtä konsistentteja ja kysyvät että "kuka sä luulet olevasi?" Kyseinen herra vastasi tähän jälkimmäiseen "Batman." Ja jatkoi hommia. Vastaus hämmensi riittävästi ja helpotti tilanteen vaikeutta.

Ei kommentteja: