torstai 27. kesäkuuta 2013

Bonuspisteitä läpi elämän

"We all use math every day;
to predict weather, to tell time, to handle money.
Math is more than formulas or equations;
it's logic, it's rationality,
it's using your mind to solve the biggest mysteries we know. "
("Numb3rs" -televisiosarjan alkutunnus)

David Sklansky on kehittänyt matemaattisen menettelyn jolla arvioidaan pokerin pelaamiseen liittyviä strategioita. Tässä ytimessä on ns."Sklansky Dollar". Se on kuvitteellista rahaa jota jaetaan pelitilanteen odotusarvojen mukaan. Tässä voidaan arvioida peliä pelaamisen jälkeen ja voidaan samalla korjata virhestrategioita. ; Tämä on tarpeen koska pokeri on "osittain satunnainen peli" ; Pelitilanteissa voitoilla on tilastolliset todennäköisyydet ja joskus huono strategia saakin epätodennäköisen voittonsa. Tälläisessä voitossa Sklansky Dollareita ei rapise, koska tyhmä strategia on tyhmä strategia. Jos voittaa strategiastaan huolimatta eikä sen avulla, ei sillä ole hirveästi arvoa. Näin ollen Sklansky dollareiden ropiseminen ei välttämättä liity pelissä oikeasti saatuun rahamäärään - se vain odotettavasti lähestyy tätä tilastotieteen lakien mukaisesti kun pelitilanteet toistuvat ja toistuvat.
1: Tosin koska pokeri on muutakin kuin puhdasta tilastotiedettä ja toisia pelaajia luetaan - ja koska voitossa on tasapelisten pelaajien välillä tuurikysymyksestä kun yhtä hyvät strategiasilmät nollaavat toisensa - on tässä erikoinen ilmiö joka esiintyy myös antamassani linkissä "Almost every winner of the WSOP Main Event has more real money earned than Sklansky money earned."

Tämänlainen imaginäärinen konsepti jossa tilannetta ei oikeasti arvioidakaan suoraan toteutuneen tilanteen kautta on yleinen. Esimerkiksi evoluution kelpoisuus on perimmiltään tilastollisessa analyysissä näkyvä ilmiö. Luonnossa moni hyvän kelpoisuuden yksilö kuolee ja huonon kelpoisuuden yksilö jatkaa sukuaan. Kuitenkin tilastollisesti näkyy sama mikä pokerikädessäkin ; Tilastollisella tasolla osa lisääntyy geenejensä avulla ja toiset niistä huolimatta - ja kääntäen sama koskee karsiutumistakin. Melko usein kelpoisuus tuo mielikuvia yksilötasolle - ihmisillä on taipumus luoda tarinoita jotka koskevat yksilöitä eivätkä populaatioita, joka riivaa vain lähes kaikkea evoluutioon liittyvää.

Sain sentään SP:tä vaikka naiset torjuivatkin minut yksilönä

Ja koska olen sellainen kun olen, on hyvä muistaa että luonnonvalinnan lisäksi voidaan puhua myös seksuaalivalinnasta joka sekin on tilastollinen ilmiö. Hikipediassa tämä yhteys tunnetaan. Siellä puhutaan sumeilematta Sklansky -pillusta. (Eli "SP".) Se iskee siihen sinkkumiesten machoalakulttuuriin joita kuvaa olutmainoksista tuttu tilanne, jossa epäonnistunut seuranhaku ei saa kommentiksi "ei onnannut" vaan "melkein sain". Optimismin sijasta SP on tilastollinen ilmiö, jossa se saatiinko oikeasti vai ei on irrelevanttia. "Sklansky -pillu määritellään pillun saamisen ehdollisena odotusarvona E(pillu  I Y = y) jossa pillu on saadun pillun määrä ja y valittu toimintatapa." Tässä tausalla on tiettyä optimistisuutta, koska mikä tahansa yritys tuottaa paremman tuloksen kuin yrittämättä jättäminen. Syntyy ajatusmaailma jossa logiikkana on ainainen onnistuminen. "Aivan kuten pokerissakin tappiota ja omien valintojen erinomaisuutta voidaan perustella ansaituilla Sklansky-taaloilla, myös naisonnessa voidaan vedota saatuun Sklansky-pilluun, vaikka todellisuudessa matka baarista grillin kautta kotiin tapahtui ylhäisessä yksinäisyydessä. Yhtäältä konseptia voidaan käyttää siis kuvailemaan "oli näin lähellä" -tilanteita, kuin myös toisaalta motivaattorina lähteä ylipäänsä kotoa, koska kävi miten kävi, Sklansky-pillua ropisee."

Ajatus on tietystä alatyylisyydestään huolimatta tärkeä. Sillä esimerkiksi Laasasen markkina -arvoteorian kannattajilla juttu tuntuu menevän anekdoottien listaamiseksi. Onnistustarina ja epäonnistumistarina kertoo siis suoraan sellaisenaan markkina-arvosta. Joka on kuitenkin enemmän tilastollinen ilmiö. Laasasen markkina-arvoa tulisikin mitata suoraan "Sklansky -pilluna". Itse asiassa, aivan kaunistelemattomasti, Laasasen ajatus siitä että ihmisen toimilla ja ulkonäöllä ja strategialla on vaikutusta on laadukkaimmillaan tilastollisiin ilmiöihin perustuva analyysi. Joten mitään kaunistelematta voidaan sanoa että markkina-arvoteoria on vain kaunisteltu nimi "Sklansky -pillulle".

Yksittäisiin tapauksiin vetoaminen on itse asiassa tehotonta. Pokerissa voi voittaa tuurilla ja sama käy monessa muussakin elämän osa-alueessa. Itse asiassa Laasasen seuraajista monet muistuttavat tässä kohden aivan mitä tahansa pseudotiedettä tai vaihtoehtohoitoa, joissa tyypillistä on se, että "oma kokemus" ratkaisee. Yksittäistapauksia valikoidaan ja sitten katsotaan että kasa anekdootteja todistaa jotain. Se on kuitenkin aivan sama kuin etsisi ihmisiä jotka ovat voittaneet pokerissa tuurilla ja ottaisi ison listan näitä ja ottaisi heidän strategiansa voittoisana, jonain joka suurilukuisuudessaan todistaisi voittoisiksi tilastollisella analyysillä havaitut pokeristrategiat huonoiksi. Siksi esimerkiksi kaksoissokkokoe tuottaa havaitun tilastollisen paranemisen. vaihtoehtohoitajilla taas on vain kasa irrallisia anekdootteja. (Koska jos heillä olisi, kyseessä ei olisi enää vaihtoehtohoito vaan todistettu lääketiede.)

Bonuskaupunki

Itse asiassa vastaavaa logiikkaa voi soveltaa aivan kaikissa muissakin elämänalueissa. On kannustavaa antaa elämälleen tavoitteita. Erilaisia tekoja voi sitten pisteyttää. Esimerkiksi jos haluaa ansaita kuvitteellista rahaa, voi muistaa että palkka riippuu monesta muustakin elementistä kuin työpaikalla olemisesta. Et esimerkiksi voi tienata jos nukut kotona. Aamu-uninen voikin jakaa palkkansa siten että pisteyttää eri toimintoja niin että tosiasiassa palkkaa tulee monestakin työn ulkopuolisesta seikasta.

Monesta voi olla kannustavaa nousta sängystä kun siitä saa 3 aivan imaginaarista bonuspistettä. Ja kun aamutoimia laittaa yhteen ajallistettuina tehtävinä, jossa ajan kuluminen vähentää saatuja pisteitä, muuttuu työpaikalle matkustaminenkin siksi että on pärjännyt pelissä niin hyvin että pääsee bonuskaupunkiin. (Ja jos juna on myöhässä ja rikki, niin on kuitenkin hengessä päässyt sinne jo!) Tämä toimii etenkin jos tekee töitä provisiopalkalla jossa palkka saattaa vaihdella työpäivän mukaan. Saatu palkka edustaa palkkaa, mutta tyhjänäkin päivänä on sentään saanut bonuspisteitä.

Matematiikka ei todellakaan ole vain kaavoja ja yhtälöitä ; Sillä voidaankin ratkaista elämän suurimpia mysteereitä - jopa naisonni.

Ei kommentteja: