keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Alamaissa - tulessa

Masennus liittyy useissa kielissä alas painamiseen. Englannissa depression painaa mieltä. Suomessa ollaan alamaissa. Ja sitten on "alakulo". Tässä sanassa perustalla on myös kulotus. Kulotus taas tarkoittaa tulen tavoitteellista hyödyntämistä viljelyssä, luonnon hallinnassa ja metsäpalojen kontrolloimisessa.

Ensivilkaisulla tämä ei ole kovin hyvä ilmaus. Sillä jos ihminen on liekeissä - kielikuvissa, ei todellisuudessa - hän on jotenkin energinen. Tai jos puhutaa internetmaailmassa niin aktiivisesti vihainen flamettaja.

Mutta mitä tarkoittaa alakulossa oleminen?
* Onko se sitä että ollaan tuulen alla. Kun kuloon puhaltaa tuuli, tuli siirtyy helpommin sen mukana. Näin jos on tuulen alla, on myös tulen alla. Ja jos on kulon kaltaisessa tulimyrskyssä, ja liekit ovat tulossa kohden voi siihen saada masentuneita ja epätoivoisia tunnelmia.
* Tai sitten se on vertauskuvallisempaa ; Alakulossa ollaan alueella josta tuli on menossa pois. Se ei siis joko pala ja muutu hedelmälliseksi tai se on jo karrelle palanut. Myös tämä sopii kulottamisen teemaan.
* Ja sitten voidaan ajatella että alakulo on vain latteaa kuloa, eli liekit eivät oikein nouse ja systeemi ei toimi jolloin ihminen itse on sen liekkien symboli.


1 kommentti:

Jklak kirjoitti...

"...Näen liekkien kuuman kajon,
savun, valon vastapäisen talon,
ikkunoissa tulipalon

Liekkien kuuman kajon,
alakulo palaa...." :
Matti Inkinen