lauantai 4. huhtikuuta 2009

Peukku.

Saksalainen miekkailu eroaa luultavasti kaikista muista miekkailuperinteistä yhdellä tavalla. Se on peukalo -ote. Siinä nimittäin voidaan miekkaa siten että peukalo on miekan lappeella. Se tuntuu varsinkin aluksi hankalalta. Lisäksi kun osassa pitää pitää normaalisti, vaihtaminen on huono homma. Yleensä se menee siten että asennon vaihtamishetkellä horjuvuus on suurimmillaan.

Monet kuitenkin pitävät peukalo -otetta koko perinteen voimana, ja että se tukee tyylin toimintaperiaatetta täydellisesti : Kun peukalo laitetaan lappeelle (ei siis terälle) se kääntää miekan asentoa kädessä. Muuten käsi pysyy suunnilleen samalla tavalla kädessä. Peukalon vuoksi rystyset ja käden luut ovat linjassa miekan lappeen kanssa, ja takakäsi taas on terän kanssa linjassa. Sanat voivat olla vaikeita, joten piirsin karkean kuvan, joka selventää asiaa luultavasti paremmin kuin ne suttuiset valokuvat, tai kielikuvat joita yritin asiasta tehdä. Yleensä ihminen ottaa luonnostaan vääränlaisen asennon, jonka olen punaisella värjännyt ja ylirastinut. Vihreäpohjainen ja raksimaton taas on se oikeanlainen asento.

Tämä asento on tärkeä monissa mestari -iskuissa. Zwerchau ja schielhau vaativat kunnolla toimiakseen peukalo -otetta.

Peukalo -ote muuttaa miekan strong -osan (terä lähellä kahvaa) käyttöä siten että sitä voidaan käyttää lappeella että terällä. Tämä tekee lapetorjunnasta voimakkaan torjuntavälineen, joka taas vahvistaa saksalaisen miekkailun terä-lape -kontaktin hyötyjä. Voidaan torjua ja saada terä linjaan siten että voidaan lyödä.

On tärkeää huomata, että jos peukalo -otetta pidetään väärin, takakäsikin on linjassa lappeen kanssa. Koko homman ideana on saada vääntöä, eli takakäden on oltava linjassa terän kanssa. Tästä seuraa se, että asento on yleisesti ottaen epämukava, etenkin jos sitä pitää suorassa edessä.

Peukalo -otteella on muitakin vaikutuksia. Se helpottaa saksalaisessa miekkailussa tärkeää kärjen eteenpäin pitämistä. Se taas perustuu siihen että voidaan tarvittaessa tehdä nopeasti pistoja ja puolustautua nopeasti toisen hyökkäyksiltä. Sillä saksalaisessa systeemissä aloitus ja avoin hyökkäuspaikka olivat ne "keskeiset jutut". Normaalilla miekkaotteella isku yleensä jatkaa kuin itsestään matkaa kohteen oli. Oikein otettu peukalo -ote estää tämän koska käsien vääntyminen estää liialliset liikkeet. Valitettavasti se tuntuu myös hieman ikävältä.

Yleensä en kuitenkaan korosta itse, ainakaan aluksi, peukalo -otetta ksoka se tuntuu ikävältä ja ennen kaikkea sen vuoksi että sitä on vaikeaa vaihtaa. Lisäksi se vie hieman etäisyyttä koska se tuo asentoon hieman kulmikkuutta. Toisaalta se lisää runsaasti joustavuutta systeemiin ja mahdollistaa asioita. Se on siis arvokas asia hallita.

Se on kuitenkin ainakin minusta aluksi ylimääräinen elementti, joka voidaan ottaa peliin myöhemmin. Toki osa on sitä mieltä että asia kannattaa opetella alusta lähtien hyvin. Minusta siinä olisi vain liikaa muistettavaa. Perustelen tätä samalla, kuin sillä että kävelyharjoituksia tehdään yleensä aluksi ilman miekkaa sen vuoksi että se häiritsee. Toki joku voi pitää tätä strategiaa elitistisenäkin. Ja että on reilua alusta lähtien opettaa kaikki. Toisaalta: Minähän en ole miekkailunopettaja, joten minun reagoinnillani tuskin on merkitystä muiden elämään.

Ei kommentteja: