1: Jos annetaan ääni ensisijaisesti ihmisille. Silloin se yksilö, joka saa eniten ääniä, pääsee valtaan. Tällöin voi käydä niin että yhteistä asiaa ajavat eivät pääse valtaan, vaikka he ovat suosittuja. Idean ydin on tiivistymisessä; Jos 10 000 kommunistia äänesää 100 ehdokasta tasaisesti, jokainen saa 100 ääntä. Jos on 10 vaalipaikkaa, riittää että oikeistolaiset antavat keskitetysti 1010 ääntä.
2: Jos ääni menee puolueelle. Tällöin voi käydä niin että joku yksilö saa paljon ääniä ja toinen vähemmän, mutta paljon ääniä saanut ei pääse koska se kuuluu epäsuosittuun puolueeseen.
Systeemit vaikuttavat taatusti koko poliittiseen äänenhankintastrategiaan. Jos ääni ensisijassa ihmiselle, muodostuu uhrautumisia, ja pyritään laittamaan joku iso ehdokas. Kilpailu keskittyy naamoihin, ja puolue ja laajempi aate "yritetään naamaistaa". Parhaiten onnistuminen merkitsee enemmän. Toisaalta jos ääni menee puolueelle, ideologiaa keskistetään yksilön edestä. Kenties tämä heijastuu myös itse politiikan tekemiseen; Puoluetta edustavan yksilön valta puolueen näkemysten edessä on pienempi kuin individualistisimmissa versioissa.
Ja jos muutat äänenlaskentasysteemin, vaikutetaan helposti koko systeemiin.
2 kommenttia:
Rokotevastustus-aate myy kun sen tekee joku kaunis Satu Silvo.. tms muu naisnäyttelijä-malli.
Joo, toki muitakin elementtejä on kuin itse laskentasysteemi. Ja puoluejärjestelmässäkin tulee suosikkinaamoja. Kuitenkin myös tuo tapa vaikuttaa. Moninaiset jutut tekee systeemin. Tuossa strategianvalinta tosin ohjautuu ikään kuin "rationaalisesti"; Tyypit ajattelee asiaa ja itseään, ja haluaa mahdollisimman paljon valtaa -taustaoletuksella. Ei ehkä siksi että enemmistö ajattelee, vaan se että se antaa etua, jolloin vallassa on enemmän niitä jotka...
Lähetä kommentti