Alfred North Whitehead1 muistetaan kaikkialla lauseesta, jossa hän kertoo että kaikki se filosofia, mitä nykyään tehdään, on vain alaviitteitä Platoniin2.
Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että Platon olisi ollut erityisen oikeassa kannanotoissaan3. Sen sijaan jos filosofia ymmärretään sarjana keskusteluja ja kysymyksiä, niin tilanne muuttuu. Hän kun kysyi tärkeitä kysymyksiä monilta eri alueilta4. Esimerkiksi hän otti kantaa havaintojen ja todellisuuden suhteessa luolavertauksessaan. Hän teki metafyysisen teorian ideoiden maailmasta, käsitteli deduktion ja induktion ongelmia ja mietti lähes kaikkea politiikasta seksin kautta kaikkeen muuhun5.
Tämä tuokin sen mikä filosofiassa on tärkeää. Kysyminen on tärkeää. Hyvä kysymys saa monta vastausta. Osa vastauksista hylätään. Mutta on silti tärkeää yrittää myös vastata. Ilman vastauksia meillä on vain hämmennys, jossa mikään ei salli eteenpäin menoa. Ilman kysymyksiä meillä ei ole mihin vastata. Ja ilman rohkeutta kysyä onko annetut vastaukset oikeita, meillä on vain hallinnan harha.
Platon oli sen verran väärässä monissa kannanotoissaan todellisuudesta, että hänen tietojensa pohjalta "Harry Potter" sisältää monin paikoin enemmän tietoa todellisuudesta6. Kuitenkin hänen kysymyksensä olivat niin hyviä ja hänen alueensa kysellä olivat sen verran laajoja, että voidaan sanoa että keskitymme niihin osa -alueisiin, etsimme vastauksia ja omistammekin niitä, juuri niissä kysymyksissä joista hän oli kiinnostunut.
1. Joka oli hienostunut filosofi, joka muun muassa teki Bertrand Russellin kanssa yhteistyötä "Principia Mathematica" -teoksessa. Kirja yhdistetään melko suoraan Russelliin, kun Whitehead on jäänyt tuntemattomammaksi. Reilua?
2. Joka oli kuuluisa myös painijana, mutta joka muistetaan lähinnä urastaan filosofina. Reilua?
3. Hän muun muassa kannatti harvainvaltaa ja sensuuria. Reilua?
4. Hän oli ensimmäisten joukossa, ja tunki nokkaansa kaikkeen mahdolliseen ja sen vuoksi hänet muistetaan. Reilua?
5. Joka mainitaan vain epätäsmällisesti, kun osasta kerrotaan sisältö. Reilua?
6. Rinnastan filosofian ja fantasiakirjallisuuden, ja tässä ilmeisesti pilkaan jollain tavalla Platonia, vaikka fantasiakirjailija eli erinäisiä vuosia ja tieteen kehitystä myöhemmin. Tottakai Rowlingilla on etulyöntiasema! Reilua?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti