maanantai 6. huhtikuuta 2009

Kaikki tykkää.

"Kapusiiniapinat erottavat ystävät vihollisista käsillään. Liittolainen löytyy kokeilemalla, kuinka kauan toinen sietää silmään, nenään tai suuhun tungettua sormea. Ristiriitatilanteissa luotettava kumppani ei nimittäin hevillä kavahda kipua eikä epämukavuutta."
(Klaus Wilhelm, "Kiusanteko lähentää")

"Kaikki rakastavat Raymondia" (engl. "Everybody Loves Raymond") on komediasarja. Sen perusideana on perhe. Ja rakkaus. Koska kyseessä on komedia, tätä lähestytään eräänlaista karrikarisoidun realismin kautta.

Voidaan sanoa että sarja on eräänlainen Hamiltonin säännön väännös sosiaalisessa elämässä. Jos ihminen hyväksyy asiat vain siten että (Cost is below relatedness * benefit ~ Hinta on pienempi kuin sukulaisuussuhde kerrottuna hyödyllä), voidaan ikään kuin arvoida kuinka tärkeäksi kukin jonkun asian kokee; Mitä enemmän vaikeuksia, sitä tärkeämpää se on. Sarjassa on sen verran paljon hankaluuksia ja konflikteja, että voisi luulla että se käsittelisi ennen kaikkea kiusaamista ja sen kohteena olemista. Mutta se kuitenkin käsittelee ennen kaikkea rakkautta ja perhettä. Positiivisia aiheita siis. Ja ne saavat arvonsa negatiivisten asioiden kautta.

Ray Romano esittää sarjassa itseään, tai elämästään keksimiään tarinoita. Hän on nössö urheilusta kolumneja kirjoittava perheenisä, jolla on elämässään paljon vaikeuksia. Tarkalleen ottaen näillä vaikeuksilla on nimi.
1: Marie, äiti, joka on sellaista monille tuttua päsmärityyppiä, joka saattaa tulla neuvomaan mistä asiasta tahansa. Hänen syntinsä on se, että hän puuttuu asioihin. Hän kokee auttavansa, mutta tosiasiassa hän usein aiheuttaa hämminkiä, avun sijasta tulee tuhoa.
2: Frank taas on edellisen äksy puoliso, jonka pääpiirre on äkäisyys. Hän pyrkii korjaamaan konfliktit aggressiivisella asenteella.
3: Robert, joka on hänen veljensä, vahva ja iso poliisi, joka asuu vanhempiensa luona ja jonka mielestä Raymond on saanut kaiken huomion. Hän yleensä pilkkaa ja toimii muuten omapäisesti, jos hän kokee että Raymond on jälleen saanut jotain enemmän. Tässä kohden mielenkiintoista on se, että Robert selvästi haluaa sitä, mistä Ray haluaa päästä eroon, eli äitinsä hössötys ja asioihin puuttuminen. Robert haluaa tätä siksi että siihen liittyy rakkauden osoitus. Ray taas haluaa eroon siitä koska se aikaansaa häiriötä ja se pahimmillaan vaarantaa koko perhe -elämän ja avio -onnen. Lisäksi Robert käyttää väärää lähestymistapaa; Luultavasti Marie höösää Rayta koska tämä on pieni ja heikko, sellainen joka tarvitsee apua. Sen sijaan Robert ei tätä hänestä tarvitse koska hän on iso ja vahva, eikä yhtään nössö. Siksi Robertin tapa otaa aggressiivisesti tilannetta haltuun esimerkiksi pilkan kautta todennäköisesti vain pahentaa tilannetta.
+: Lisäksi hänellä on vaimo, Debra. Hänellä ei ole varsinaisia syntejä. Mutta hän on olennaisen tärkeä, koska hän tuo usein peliin jonkinlaisia eturistiriitoja. Pitää esimerkiksi valita vanhempien ja puolison väliltä.

Yleisesti ottaen sarjassa on pelkkää konfliktia, jotka esitetään Rayn näkökulmasta. Kaikki ongelmat ikään kuin pyörivät hänen ympärillään. Ongelmana tässä on tietysti se, että Raymond on perinteinen nössö. Hän pyrkii miellyttämään kaikkia ja tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Yleisesti ottaen hän, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, pyrkii välttämään konflikteja. Hänen reagointinsa tuntuvat kuitenkin olevan ratkaisevia, ja hänet pistetään valitsemaan erilaisten asioiden kesken. On hieman huvittavaa että Ray on perheen vähiten värikäs persoona, mutta maailma silti tuntuu pyörivän juuri hänen ratkaisujensa ympärillä. Syy tähän on looginen ja se itse asiassa löytyy sarjan nimestä ; Kukaan muu sarjan henkilöistä ei jaa tunnetta, jokainen tuntee junkinlaisia vihan tunteita jotakuta muuta kohtaan. Siksi hän on perheen liima, joka tavallaan takaa sen että ongelmat jatkuvat seuraavassakin jaksossa. Ja että niiden keskiö kohdistuu häneen.

Selvää on kuitenkin se, että perheessä vaaditaan paljon rakkautta. Sillä "hinta" on sen verran suuri, että pelkkä "sukulaisuus" ei riittäisi. "Cost" on niin suuri että perheen kohdalla toteutuvan suuren "relatednessin" lisäksi vaaditaan myös iso "benefit". Ja tähän kohtan ei ole juurikaan muita tarjokkaita, kuin tämä yksi tunne.

Ei kommentteja: