keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Teknologinen jatke ; Tony Starkin kyborgiusasteesta

"Iron man" -elokuvan ytimessä on Tony Stark. Hän luopuu aseiden valmistamisesta ja taistelee mm. aseteollisuutta vastaan rakentamallaan robottihaarniskallaan. Elokuva käsittelee luonnollisesti jossain määrin katumusta ja tekee tämän jossain määrin paradoksaalisesti kun aseita vastustetaan jollain joka voidaan laskea aseiksi. "Iron man 2" elokuvassa Tony Stark on sitten oikeudessa. Hän vetoaa siihen että puku ei ole ase, vaan proteesiin verrattavissa oleva asia, osa häntä itseään.

Tämä on tietyllä tavalla vaikea kysymys. Sillä Tony Stark selkeästi pukeutuu haarniskaan. Haarniska ei korjaa mitään vammaa jolla palautetaan normaali toiminta. (Ellei normaaliksi toiminnaksi lasketa kykyä ampua "propulsiosäteitä" käsistä ja kykyä lentää.) Se ei ole kiinteä osa Tony Starkia. On itse asiassa helppoa nähdä miten Tony Stark on haastettu oikeuteen ja vaikeaa nähdä miksi hän voittaa. (Paitsi sillä että nörttiyleisön on joskus vaikeaa erottaa näsäviisastelua juridisesti validista argumentaatiosta - ja koska elokuvalla on Ayn Randin sanoma.)

Toisaalta Tony Starkilla on teknologinen sydän, jota tarvitaan koska ensimmäisen elokuvan alussa terroristit tuhoavat Starkin elimistöä. (Ja näin elokuvaan saatiin oleellista alleviivaavaa metaforistoa sille onko Tony Starkilla sydän vai ei.) Tässä mielessä Tony Starkin elimistö on suoraan koneeseen liitetty ja hän on näin ollen kyborgi. Tässä mielessä armeija joka pyytää kaariteknologiaa voi olla suuremmissa vaikeuksissa kuin muun haarniskan kanssa. Sillä sydän on osa Tony Starkia tavalla joka on oleellisesti proteesi. (Elossapitämistä pidettäneen riittävänä "normaalin toiminnan palauttamisen kannalta".) Kaarireaktori on tosin siitä erikoinen, että se on kenties tärkein osa myös teknohaarniskasta. Se on teknologiaa jota kaikki havittelevat, ja joka toimii puvun energialähteenä. Armeija voisi kuitenkin saada Starkin haarniskan propulsioaseet ja käyttää niitä ilman kaarireaktoriakin, kysymyshän on vain voimanlähteestä.

Kaikista abstraktein ongelma koskee kuitenkin Jarvista. Jarvis on algoritmi, haarniskan käyttöliittymä. Se vaikuttaa olevan interaktiivinen käyttöjärjestelmä. Tony Stark hoitaa asiansa keskustelemalla tämän, ilmiselvästi tekoälyn, kanssa. Tässä kohdassa on huomattavaa että Tony Stark on selvästi koko ajan yhteydessä Jarvikseen. Kun hän putoaa vaarallisesti "Iron man 2" -elokuvassa hän kutsuu Jarviksen lähettämään haarniskan joka kokoontuu hänen päälleen lennosta. Algoritmi on selvästi lähempänä. Se on myös teknologiaa. Mutta algoritmi ei ole samalla tavalla konkreettinen kappale kuin haarniska tai keinosydän.

Asiaa mutkistaa jopa se, että on hieman vaikeaa sanoa onko Jarvis ollenkaan käyttöliittymä. Se toki vaikuttaa monesti pelkältä varoitusohjelmalta joka tiedottaa kuinka monta prosenttia energiaa on jäljellä. Ja Tony Stark on se joka päättää toimitaanko siitä huolimatta. Jarvis tiedottaa ja Stark päättää. Suhde on selvästi jossain määrin alisteinen ja tällöin kysymys on käyttöliittymästä. Saman puolesta puhuu sekin, että "Iron man 2" robottihaarniskoiden käyttöön ei vaadita käyttäjäspesifisyyttä, Starkin oma haarniska anastetaan armeijalle kopioitavaksi. Haarniskoiden käyttöliittymä ei siis tyystin estä anastamista.

Jarvis kuitenkin selvästi toisinaan selviää Turingin testistä. Se keskustelee kuin tietoinen olento. Ja tietyssä määrin voidaan kysyä onko Jarvis persoona. "Iron man 3" näyttää vihjaavan tähän suuntaan. Kun Stark rojahtaa maahan, tekoäly tiedottaa että "I really think I should sleep now, sir" ja sitten se sammuttaa itsensä. On toki ymmärrettävää että puku menettää energiansa. Mutta tämä viittaa jonkinlaiseen mahdollisuuteen siitä että tekoäly väsyy. Joka taas ei ole kovin helposti algoritmien ominaisuus.

Toki tätä voidaan kiertää. Se voi olla kiertoilmaus energian loppumiselle. Tekoäly joka on sovitettu Turingin testiin taatusti käyttää ihmiskommunikaatiolle tyypillisiä eufemismeja. Kyseessä on siis mahdollisesti analogia, ei todellinen tilankuvaus.

Väsymisen kohdalla toinen vaikeus on siinä että Jarvis on "softaa" joka on selvästi Stark Towerissa. Sillä on oma, Starkista riippumaton, energialähteensä. Siksi on vaikeaa nähdä miten puvun energiavarannot olisi sidottu tekoälyyn kovin tiiviisti. Tähän selityksenä voi olla se, että Jarvis on ilmeisesti hajautettu ; Selvästi toisinaan Jarvis on keskustietokoneella ja voi olla interaktiossa monenlaisten laitteiden kanssa. Mutta toisaalta kun Stark testasi Mark II -versiotaan hän aivan suoraan käski Jarvista lataamaan itsensä haarniskaan, ja parin sekunnin viiveen jälkeen tämä ilmoitti suorittaneensa aktion. Sammuminen voidaan selittää siis sillä, että haarniskan energia loppui ja Stark oli itse asiassa melko kaukana keskustornista, jolloin informaation siirto keskustornin ja haarniskan välillä oli jotenkin kyseenaalistunut. ; Ei ole vaikeaa ajatella tätä, wifi -järjestelmien ja kannettavien tietokoneiden tunnettujen rajoitusten maailmassa jossa tiedonsiirtokapasiteetti ja energia tiedonsiirtoon ovat joskus hyvinkin konkreettisia ongelmia.

Tosin on hyvin vaikeaa ymmärtää miten energia ylipäätään loppuu, koska Starkin sydämen paikkaa hoitava kaarireaktori toimii energianlähteenä sekä puvulle että Tony Starkille. Kenties tässä Jarviksen sammumisessa on kyseessä jokin erikoisjärjestelmä jossa energiansäästötila estää robottia käyttämästä Starkin elintoimintojen vaatimaa energiaa. Muutoinkin sammumiseen voi liittyä ajatus Jarviksen vapauden hyvinkin tiukasta kontrollista. On mahdollista että Jarvista on rajoitettu siten, että siitä ei voi olla kovin montaa kopiota päällä samanaikaisesti. Sillä ilman kontrollia Jarvishan saattaisi  ottaa vallan mallia Terminator ... tai Ultron.

Tässä kohden Tony Starkin hankalin ihmisen ja koneen välinen suhde on siinä onko Jarvis hänen tietoisuutensa jatke, osa kognitiivista extended phenotypeä. Vai onko Jarvis irrallinen algoritmi, joka toimii robottihaarniskassa ja muissa Starkin koneissa käyttöliittymänä. Tämä saattaa olla merkittävää jopa sen kannalta voidaanko rautamiespukua todella pitää Tony Starkin jatkeena vai ei.
1: Jos Jarvis on "vain algoritmi" johon Starkilla on kokoaikainen pääsy häneen itseensä liitetyn proteesiksi laskettavan teknologian kautta, päädytään ajatukseen siitä että haarniska voisi todella olla hänen ruumiinsa jatke. Haarniskan riisuminen olisi tätä kautta analoginen vaikka sen kanssa että amputuoitu riisuu proteesinsa joksikin aikaa - ja voisi tehdä näin jopa silloin kun kyseessä on niitä erikoisvalmisteisia proteeseja joiden avulla voi juosta nopeasti, niin nopeasti että minä en jalallisena kykene samanlaiseen pintelyyn.
2: Mutta tilaa on myös sille ajatukselle että Jarvis on itsellinen älyllinen olento, jonka vapautta Tony Stark kontrolloi ja rajoittaa, itse asiassa äärimmäisen radikaalisti. Jos kyseessä on teknologia, armeijan pitäisi ottaa kantaa siihen onko tarpeeksi korkea tietoisuus jotain jonka kautta tulee oikeuksia.

Ei kommentteja: