maanantai 18. maaliskuuta 2013

vaihtoehtoinen todellisuus

Kirjallisuudessa käytetään usein apuvälineenä vaihtoehtoisia todellisuuksia. Niissä voidaan tehdä ajatuskokeita jotka nojaavat skenaarioihin joita ei ole toteutunut. Lisäksi vaihtoehtoisilla todellisuuksilla voidaan heijastella oikeassa maailmassa tapahtuneita asioita toisessa yhteydessä. Näin saadaan etäisyyttä asiaan, mutta itse asiasisältö saadaan kuitenkin esitettyä ja ymmärrettyä - jopa paremmin kuin siten että käsiteltäisiin itse aihetta.

Vaihtoehtoisessa todellisuudessa ei ole kysymys minkälaisesta tahansa "mielikuvituksen multiversumista". Usein tapahtumat ovat kuvitelmaa, mutta eivät silti vaihtoehtoista todellisuutta sanan varsinaisessa mielessä, koska niissä maailma on hyvin samanlainen kuin omamme. Toisaalta liian eksoottinen ympäristö tulkitaan enemmän omaksi maailmakseen kuin vaihtoehtoisen todellisuuden. Tämä tarkoittaa sitä, että vaihtoehtoisen todellisuuden tulee olla jotenkin ymmärrettävä ja kiinnostava, vaikka se onkin vieras.

Tämä on yksi syy, minkä vuoksi hyvin toistuva vaihtoehtoisen universumin toistuva kaava on se, että liikennettä hoidetaan ilmalaivoilla. Ne ovat futuristisia mutta antiikkisia. Ne ovat tuttuja. Mutta kun liikennöinti hoidetaan ilmalaivoilla, tiedetään välittömästi että kysymys ei ole meidän maailmastamme ja kulttuuristamme.

Voidaankin jopa sanoa niin että ilmalaiva on niin toistuva teema että se toimii jopa jonkinlaisena vaihtoehtoisen maailman tunnusmerkkinä. Eli jos siellä on ilmalaivoja, kysymys on miltei varmasti vaihtoehtoisesta todellisuudesta.

Tämä tarkoittaa sitä, että 1900–1936 välinen Saksa oli vaihtoehtotodellisuus. Se selittäisi monta asiaa.

Ei kommentteja: