tiistai 19. maaliskuuta 2013

harmiperiaate

Monessa maassa vaikuttanut ihminen avautui hieman uskonnoista. Hän ei missään nimessä ole ateisti tai edes uskontoja vastaan. Hän kuitenkin kuvaili sitä että suomessa on itse asiassa melko poikkeuksellinen uskonnollinen kenttä. Erityisen silmiinpistävää on se, että täällä on sellaisia uskontoja joita muualla maailmassa kutsuttaisiin olevan mallia "batshit insane".

Suomessa tämän kanssa ei kuitenkaan ole tullut ongelmia. Syynä on se, että suomalainen uskonnonvapausjärjestelmä on oikeastaan erikoinen. Muualla maassa kun ajatellaan että uskonnonvapaus koskee sekä mielipiteitä että toimintaa. Tällöin uskonnonvapauden rajoittaminen näyttäytyy klassisesti sekularismina, jossa uskontoa ei näy missään. Suomessa ei ole tämänlaista uskonnonvapausajattelua. Täällä jaotellaan asioita ja toimintoja toisistaan.

Näin ollen jos toisessa maassa on ihminen joka sanoo että hänen uskontonsa kieltää verensiirrot, heidän lapsensa jäävät ilman verensiirtoja ja kuolevat pois. Tämänlainen on huonoa mainosta tämänlaiselle uskonnolle, jolloin uskontoon on vaikeampaa käännyttää ; muut yksinkertaisesti näkevät mitä niistä seuraa ja niistä pysytään pois.

Suomessa taas saatetaan sanoa vanhempien vetoamiselle että lapsihan saa verensiirron ja jos on jotain tätä vastaan, niin se on sitten "tough shit". Lapsi voidaan huotaanottaa ja antaa verensiirto jos ei muuten onnistuta. Samalla kun ikävät seuraukset puuttuvat lähipiiristä, ihmiset eivät huomaa että normissa on jotain pahaa, ja siksi nämä hupsut uskonnot saavat jalansijaa.

Näiden uskontojen kohdalla omituista on se, että he vihaavat sitä järjestelmää joka mahdollistaa heidän olemassaolonsa ja itse asiassa maksimoi heidän mahdollisuutensa ylläpitää ja levittää uskontoaan minimaalisin jäsentappioin ja yleisen mielipiteen vastakarvaan tunkemista.

Eli uskonnonvapaus on suomessa sitä, että hieman oikeistosävyisesti ihmisten annetaan puuhata vapaasti suojattuina. Suomalaisella saa olla mitä mielipiteitä tahansa, kunhan hyväksyy sen, että joskus joku sanoo että hänen toimintansa on "batshit insane", eikä sitä saa tehdä ja että jos ei miellytä niin "tough shit".

Tämän tason huomaaminen näyttää olevan vaikeaa monille niille ihmisille jotka väittävät että suomen kulttuuri on kristillinen. Mutta heidän kulttuurinsa onkin jotain maahantuotua amerikkalaisuutta. Ja juuri tämänlaiset ihmiset ansaitsevat amerikkalaiseen kulttuuriin erityisen hyvin sopeutuneiden uusateistien sekularismia korostavan kritiikin, joka voi näyttää suomalaiseen korvaan muutoin vieraalta ja vaivaannuttavalta.

Ei kommentteja: