maanantai 25. maaliskuuta 2013

Pyhä Henki tulee sinun päällesi.

Tänään on Marian ilmestyspäivä. Sen ajankohta on tavallaan looginen ; Tasan 9 kuukautta Joulukuun 25 päivästä. Se tosin sotkee pääsiäisajan juhlan koherenssia, etenkin tänä vuonna. Sillä kun sunnuntaina Jeesus ratsasti aasilla palmusunnintaibileissä, niin maanantaina hänet siitetään.

Kuitenkin Marian ilmestyspäivä on loistava päivä juhlia. Sillä oikein mikään muu päivä ei tarjoa yhtä ihastuttavaa mahdollisuutta kertoa hauskoja hengellisiä seksivitsejä. Ne virittävät ainakin itseäni ns. "tunnelmaan".

Marian ilmestyspäivä kertoo erikoisen tarinan siitä kuinka vanhahko ukko Joosef on vähän aikaa poissa, kun tämän nuori neitsyeksi mainittu vaimonsa Marian luona käy enkeli ja sitten tämä on raskaana. Joosefilla on varmasti ollut mielenkiintoisia mietteitä, kun hän on huomannut että selitykseksi tarjottiin sitä että Jumala joka pitää äpäryyttä pahana asiana onkin nyt tuottanut äpäräpojan juuri hänen perheeseensä.

Myös Jumalan näkökulma on mielenkiintoinen. Sillä kun muistetaan että Vanhan Testamentin Jumala oli havaintojen mukaan häijy, äkäinen, vihainen ja muutenkin kiukkuinen, mustasukkainen ja kohtuu naurettavia vaatimuksia asetteleva Hahmo. Sellainen joka ihmisenä ollessaan saisi kuulla heittoja siitä miten tuollaisen tiukkapipon täytyy olla kauheassa puutteessa ja että kannattaisi ehkä panna enempi jotta ei olisi niin tiukkapipo. Uudessa Testamentissa taas on lievempi sävy. Ei ole vaikeaa huomata, että Marian ilmestyspäivä on de facto ainut todiste siitä että Jumalamme ei ole neitsyt.  On kuitenkin hyvä muistaa että kuitenkaan kyseessä ei ollut raiskaus. Luukkaan evankeliumin 1 luku kun kertoo että Maria antoi erikoisen suostumuksen "Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan." Tämä ei toki ole kovin innokas tahi hekumantäyttämä, sellainen josta kreikkalaiset jumalat retostelisivat. Mutta kenenköhän ensimmäinen kerta ei olisi hieman jotain tuonsuuntaista vokaamista? (Ja sitten sanotaan että Jumalaa ei voi ymmärtää ihmisjärjellä. Ehkä jotain oivalluksia Hänestä kuitenkin voidaan saada ja asioita voi kuitenkin ymmärtää, kuten mystikot sanovat?)
Otsikko viittaa Luuk. 1:35:teen. Konsepti päälle tulemisesta on pornografiasta tuttu. Mutta koska Maria tuli raskaaksi, mistään tissipanosta tuskin on kysymys. Kenties tämä viittaa epäonnistuneeseen coitus interruptukseen? Herran tiet ovat toden totta mysteeriset.

Ei kommentteja: