lauantai 15. elokuuta 2009

Taivas lyö tulta.

Tähdenlento on valoilmiö, joka johtuu siitä että maahan syöksyy hitunen, joka palaa ilmakehän aikaansaaman kitkan vaikutuksesta. Tätä kutsutaan nimellä meteori.

Mikrometeorien ionisaatiovanoja voidaan tutkia tutkajärjestelmillä, mutta isompia voi nähdä paljain silminkin. Joskus syntyy erityisen kirkkaita tähdenlentoja: Jos tähdenlento on venusta kirkkaampi, sitä sanotaan bolidiksi. Jos kivi lentää maan pinnalle asti, kyseessä on meteoriitti.

Suuri osa meteoreista on satunnaisia. Tällöin ne ovat sporadisia. Meteorit esiintyvät usein myös parvina: Tällöin maan rata leikkaa jonkun pyrstötähden jäänteiden kanssa. Tätä kautta vaikka pyrstötähdet eli komeetat ovat aivan eri asioita kuin meteoriitit, ne liittyvät yhteen sitä kautta että komeettojen pölypyrstöstä jää jämiä avaruuteen. Ja nämä törmäävät joskus maan ilmakehään.

Silloin näyttää että tähdenlennot tulisivat tietystä pisteestä. Tämä ei tarkoita että niitä ei näkyisi pitkin ja poikin taivasta. Mutta jos niiden kulkuradat piirtäisi jatkumaan alkupäätään kohden, ne näyttävät tulevan yhdestä pisteestä, jota kutsutaan radiantiksi. Tämä on tavallaan illuusio, joka johtuu siitä että nämä kohtaavat maan keskenään samassa kulmassa. Tätä kautta viivat kohtaavat samasta syystä kuin junaraiteet näyttävät kohtaavan horisontissa: Syynä on siis perspektiivi.

Esimerkiksi tällä hetkellä "päällä" on yksi kovimmista meteoriparvista: Perseidit tulittavat. Tämä on se paikka, josta meteorit näyttävät tulevan. (Ne eivät oikeasti ole siitä tähtijoukosta lähtöisin.) Tämä tarkoittaa sitä että tähdenlentoja voi nähdä noin 110 kappaletta tunnissa.

Meteoreja ei kannata etsiä ihan satunnaisesti taivaalta. Sillä niiden havaitsemiseen liittyy "auton tuulilasi -ilmiö". Minulle asia on kuvattu siten, että jos ajaa autolla sateessa, tuulilasiin osuu eniten pisaroita. Jotta takalasiin osuisi pisaroita, pisaran pitäisi lentää auton kulkusuuntaan ja kulkea autoa nopeammin. Se on harvinaista. Etuikkuna sen sijaan painaa suoraan kohti. Näin "sadeautoilun murphyn laki" on se, että olipa sade sitten millaista tahansa, on todennäköistä että se piiskaa juuri etuikkunaasi.

Tätä kautta on hyvä muistaa kaksi asiaa: Maa kiertää aurinkoa radalla. Mutta se myös pyörii. Tätä kautta - jos kuvitellaan että ollaan tietyssä paikassa maan pinnalla ja asioita katsotaan tästä perspektiivistä - joskus maapallo kulkee "suoraan kohti" meteorien kohdetta ja joskus vain hipoen. Tämä taas todennäköistää meteorien katsomissuuntaa. On syytä katsoa "eteen päin" radalla. Eniten meteoreja näkyy aamuyöstä, koska silloin Suomessa kuljetaan kohti "etulasia", jolloin meteorit tulevat "suoraan päin".

Ei kommentteja: