maanantai 3. elokuuta 2009

Kilvet ja vasurit.

Miekkailussa ja muussa, missä on pidempiä aseita, vasen ja oikeakätisyys vaikuttavat asiaan. Syynä on se, että pidennyksiä pidetään eri käsissä, jolloin ulottuvuus on erilainen. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että miekkailussa ammattilaisista suuri osa on vasenkätisiä. Syynä etuun on se, että etenkin "matalilla tasoilla", joissa erot eivät ole tasoittuneet, oikeakätiset ovat kohdanneet vasenkätisiä vain harvoin mutta vasenkätiset ovat kohdanneet oikeakätisiä usein.

Kilven kanssa tilanne on erityisen suuri. Syynä on se, että kilpi estää täysin tiettyjä hyökkäystapoja. Siksi, kun kilpi on yleensä vasemmassa kädessä, on hyökkäyslinjat "ristissä". Toisen kilpi on sinun miekkasi puolella. Jos toinen on vasenkätinen ja toinen oikeakätinen, on aseen puoli perusasennossa avoin.

Toki tilannetta voi muuttaa. Onhan jo normaalissakin kilvenkäytössä mahdollista kääntää kilpi "toiselle puolelle" (jos siis puhutaan niistä kilvistä, joita pidetään keskeltä kiinni - ei niistä jotka nyöritetään kiinni käteen) Tällöin tavallaan "leikitään vasenkätistä". Tässä on kuitenkin yksi merkittävä ero: Kun käden taivuttaa, on "vasenkätistä leikkivän oikeakätisen" kilpi melko lähellä omaa ruumista. Kun taas suoraan edessä pidettynä se on melko kaukana omasta ruumiista, jolloin kilpi suojaa paremmin. Tätä kautta on hyvä huomata, että vasenkätisellä käy tietysti samoin kun hän "leikkii oikeakätistä". Tätä kautta ratkaisu haetaan etäisyysdynamiikasta.

Se eroaa normaalista kilvenkäytöstä, but it can be done.

Ei kommentteja: