maanantai 17. elokuuta 2009

Joululahjat joka päivä.

On ihan tavallista, että vanhemmat toteuttavat pieleen menneitä haaveitaan lastensa kautta. Se on usein ihan viatonta, kuten sitä että ostetaan junarata kun ei itse lapsena saatu. Osa johtuu tietenkin siitä että takana on "yhdistävä tekijä" - vanhammathan opettavat tai ainakin toiminnallaan näyttävät lapsilleen sitä, mitä elämässä halutaan.

Uskontojen kohdalla tämä arvojen ja näkemysten siirto on tavallista. Jos pitäisi lapsen omaa kantaa kysymättä mahdollisimman hyvin arvata, mikä hänen uskontonsa on, asuinmaa on hyvä arvaus, mutta vielä parempi arvaus saadaan kysymällä hänen vanhempiensa uskontoa. Lapset indoktrinoidaan johonkin. Sana kuulostaa pahalta, mutta olen melko varma että kaikki tekevät tätä jossain määrin.

New Ageen liittyy ilmiö "indigolapset". Kun tämä järjestelmä rakentuu värähtelytasojen päälle. Ja tähän rakennetaan arvojärjestys, on indigolapsi sellainen jonka aura paistaa indigon värisenä. Heillä uskotaan tätä kautta olevan kyky aistia ihmeitä. liitetään jopa käsityksiä siitä että he ovat todiste siitä että he todistavat ihmistä suuremmat olennot. Tätä kautta indigolapsia esitetään jopa todisteena henkimaailman, enkelien ja/tai/sekä avaruusolentojen olemassaolosta.
1: Paranormaalin ystäviin suhtaudutaan usein hieman pelotellen, ja heihin suunnataan "foliohattujuttuja", mutta itse näen tämän yhtenä, joskin uutena, uskontona. Ja kuten kaikessa uskonnossa osan kannattajien tavat ja käytännöt ovat vähemmän kannatettavia kuin toiset.

Psykologian kautta ilmiöt ovat helppo ymmärtää. Lapset saavat uskomuksiaan vanhemmiltaan, ja kun he noudattavat näitä, he saavat tätä kautta luotettavuutta ja arvostusta. Tämä voi ensilauseella kuullostaa typerältä, mutta tosiasiassa lasten kohdalla tämä toiminta ei olisi ainutlaatuista. Esimerkiksi ruotsissa alkoi vuonna 1667 alkaneet massahysterian tason saavuttaneet noitavainot, jolle tyypillinen ilmiö oli "noitia osoittavat" lapset. Lapset saivat arvostusta heijastelemalla vanhempiensa kertomuksia. Blåkullassa (Kyöpelinvuoren vastine) vierailukertomukset olivat tavallisia. Lapset olivat ihan itse nähneet, unessa ja kaapattuina.
1: Näin kävi ehkä hieman erikoisesti niin, että vanhempien uskomukset siirtyivät lapsiin ja heidän esityksensä antoi vanhemmille, uskomuksen lähteelle, kokemuksen siitä että tämä uskomus olisi erityisen luotettava ja tosi. Näin kehä vahvisti itseään.

Vanhempien vaikutus on selvää, koska kun katsoin esimerkiksi "Paranormaalit lapset" -ohjelmaa, käsiteltiin varhaislapsuuden muistoja.
1: Tässä olennaisena tulee mukaan valemuistot. Niitä on jokaisella ihmisellä jonkin verran. Emme voi aina tietää mikä on meille kerrottua ja mikä on aitoa. Tässä vaikuttaa ainakin kaksi asiaa: misinformation effect sekoittaa eri lähteet. Eli jos näemme jotain ja sittemmin luemme siitä kuvauksen jossa tapahtuu jotain muuta, muisto tapahtumasta vääristyy. Toinen taas on source misattribution, jossa esimerkiksi unet joita ei ole ollenkaan tapahtunut koetaan totena. Erityisesti lapset ovat herkkiä tälle, ja Hannu Lauerman "Huijaus" esittää että kun lapsille kerrottiin toistuvasti tosia ja vääriä kertomuksia, 30-40% kaikista lapsista uskoi koko ajan ainakin johonkin väärään tapahtumakuvaukseen, vaikka heitä ei olisi mitenkään erityisesti vaikutettu. Kun suggestio lisätään mukaan kuvioihin, tutkimusten mukaan väärät uskomukset lisääntyivät tästä voimakkaasti. Itse asiassa jos uskomukset eivät olleet mitään "ihmeitä", ulkopuoliset asiantuntija -arvioijat, kuten psykologit, eivät kyenneet selvittämään vääriä tarinoita oikeista tapahtumista.
___1.1: Tähän liittyy olennaisesti RTM -terapia ja sen aikaansaama valemuistosyndrooma ; Kyseessä on siis keino generoida ihmiselle vääriä muistoja aktiivisesti. "Tiede 2/2008" sisälsi jutun "Kipeä muisto voi olla valemuisto." Sen mukaan terapia voi synnyttää jopa traumaattisia muistoja: Kun ihminen tulee tähän terapiaan, hänet laitetaan meditoimaan ja antamaan vastauksia reaktioillaan. Samanlaista menettelyä käytetään monessa paikassa. Tyypillistä ilmiölle on se, että terapeutille alkaa kasautumaan samaa ongelmaa huomattavasti enemmän kuin toiselle. Yhdellä kyseessä ovat muistetut avaruusolentojen kaappaukset, toisella taas demoniset voimat ja vaikutukset. Kolmas yleinen ja tiedetty ilmiö on tapahtumattoman varhaislapsuuden insestin löytäminen. Syy kasautumiseen on jopa arkijärjen mukainen: Terapeutti kyselee kysymyksiä. Jos kysymyksiin vastataan myöntävästi, kohde kertoo totuuden ja jos ei, hän on "lukossa" ja vastaa väärin, jonka vuoksi kysymystä on intettävä, eli samaa kysymystä kysytään uudestaan joko heti tai myöhemmin. Kun tälläistä inttämistä jatketaan, ihmisen mieli alkaa kokemaan vastaavansa väärin ja vastaa terapeutin kaipaamalla tavalla. Terapeutti saa sellaisia tuloksia, kuin mihin hänen kysymyspatterinsa ohjaa. Siksi kasautuminen ei ole ihme. Terapia koetaan tietenkin toimivaksi, koska terapian jälkeen on selvä muistikuva, jota aikaisemmin ei ole ollut selvänä. Potilas ei tietenkään koe huijaavansa itseään, joten on täydellisen luontevaa ajatella, että terapeutti on tuonut sen esiin, eikä synnyttänyt sitä.
2: Lauerman mukaan varhaislapsuudesta, yleensä iästä ennen kahta ikävuotta, ei jää autobiografisia muistoja. Toisin sanoen henkilöillä ei ole muistoja näiltä ajoilta. Tältä kautta muistikuvilla ei ole todellisuuspohjaa, ja on luultavaa että niiden sisältö on napattu jostain. Esimerkiksi vanhempien puheista.

"Paranormaalit lapset" -sarjan ensimmäisen jakson, oli selvää että ainakin osa tempuista on sellaisia että ne voi ihan opetella. Esimerkiksi yksi lapsista kertoi kuinka hän usein "sivunäöllään" havaitsee kummituksia ja henkiolentoja. Tämä taas liittyy aivan normaaleihin varjoihmisiin, joita normaalikin ihmnen voi nähdä luonnostaan. Syynä on se, että ihminen luonnostaan ylitulkitsee ja havaitsee ihmishahmoja esimerkiksi satunnaiskohinassa. Samoin unen ja valveen välitila voi aikaansaada erikoisia kokemuksia. Tätä kautta kyseessä ei aina ole lapsen huijaaminen, ei hallusinaatiot, ei mielisairaus, eikä vanhempien antama tuki tai uskontoon painottaminen. Mutta ei myöskään henkivoimat.

Lisäksi oli selvää että indigolapsiin liittyy muutenkin uskonnollisia piirteitä. "Paranormaalit lapset" sisälsi erikoisia kykyjä omaavien lasten yhteenlaittamista. Kohtaamisessa korostettiin kuinka toiset tarvitsevat apua. Siksi kun yksi lapsi olisi halunnut poistua, koska hän pelkäsi että häneen suhtaudutaan huonosti kun dokumentti tulee esiin, hänelle kerrottiin että toinen poikakin tarvitsee tukea tämän saman ongelman kanssa.

Muut ihmiset eivät yleensä katso "kovin hyvällä" jos joku kertoo näkevänsä jatkuvasti sivunäöllään haamuja. Nyt häntä tuetaan ja tämä kyky onkin paitsi hyväksytty, myös arvostettava lahja. Ja lähteminen tarkoittaa muiden pulaan jättämistä. Tämänkaltainen on erittäin toimiva ja erittäin kyseenalainen temppu, jos/kun lapsi tai kuka vaan halutaan sitoa ryhmään. Luultavasti monella indigolapsella onkin tämä sama, ihan konkreettinen taito. Ja näin he saavat samankaltaisia kokemuksia keskenään, mikä luo vahvistavan tunteen. Toki jo itse havainnot joita itse tekee, tuntuvat vahvoilta. Mutta ihminen ajattelee että jos joku toinen näkee saman, hän ei enää voi olla "hullu". Ja kun ei ole hullu, homman täytyy olla aitoa tavaraa.

Ei kommentteja: