Perinnöllinen muutos (response to selection) riippuu muutamasta elementistä. Edistyminen vuotta kohden per valittu ominaisuus voidaan laskea seuraavalla kaavalla:
rTI = valinnan kohteena olevan ominaisuuden arvosteluvarmuus.
σGA = geneettinen hajonta, eli eläinten hajonta jalostettavassa ominaisuudessa.
i = valintaero, eli paremmuusero jalostettavan ominaisuuden hajontaan suhteutettuna.
L = sukupolven välinen aika. Eli vanhempien ja niiden jälkeläisten syntymävuosien keskimääräinen ero.
Vaikka tämän maksimointi onkin yleensä jalostuksen tavoitteena, pelkästään tämän luvun tuijottaminen ei toimi, koska arvosteluvarmuus, valinnan ero ja sukupolvien välinen aika eivät ole täysin toisistaan riippumattomia. Kun elementin muutos vaikuttaa toiseen elementtiin, voi syntyä esteitä, jotka on myös osattava ottaa huomioon:
1: Arvosteluvarmuus on sitä suurempi mitä tarkemmin ominaisuuden jalostusarvo voidaan ennustaa. Tämä taas riippuu muun muassa ominaisuuden heritabiliteetista sekä arvostelussa olevista eläinten määristä. Tätä kautta jälkeläisten saaminen parantaa arvosteluvarmuutta, mutta toisaalta se hidastaa sukupolvien välistä aikaa, kun jälkeläisten ilmaantumista täytyy odottaa kauemmin.
2: Valintaero taas on sitä suurempi mitä voimakkaammin valitaan eli mitä pienempi osuus yksilöistä on osallisena seuraavassa sukupolvessa. Tämä ilmaistaan yleensä "standardisoituna" eli keskiarvon poikkeama ja hajonnan yksikkö on otettu huomioon lukua arvioitaessa. Eläinten lisääntymiskyky asettaa tässä kohden rajoja. Mitä tarkempaa valikointi on, sitä enemmän jälkeläisiä / eläin tarvitaan. Tämä taas hidastaa sukupolvien välistä aikaa.
3: Jalostusarvon hajonta taas on suurempi kun ominaisuudessa on paljon erilaisia yksilöitä. Perinnöllinen vaihtelu on yleensä suhteellisen vakio. Tulos on riippuvainen heritabiliteetista ja ominaisuuden fenotyypin varianssista, tämä saadaan laskettua kaava ; √(h2σP)
Tässä kohden on merkittävää kiinnittää huomiota myös sukusiitokseen. Mitä enemmän valitaan, sitä todennäköisempää sukusiitos on. Samoin, jos ominaisuuden maksimointiin pyritään, ja hyväksi käytetään kaikista sukulaisista saatavia tietoja, kasvaa riski siihen että valitaan sukulaisia. Lähisukulaisten valinta lisää sukusiitoksen astetta ja geneettisen edistymisen varianssia.
Yksilön sukusiitosaste saadaan laskettua kaavalla:
Valinta vaikuttaa myös populaation varianssiin; Valittujen geneettinen varianssi on pienempi. Bulmer esitti, että aluksi valinta pienentää varianssin nopeasti, mutta jos se lopetetaan, varianssi palaa suuremmaksi. Valinnan muutos geneettiseen varianssiin lasketaan seuraavalla kaavalla:
r∞ = arvosteluvarmuuden asymptoottinen arvo monen sukupolven valinnan jälkeen.
σ2∞ = asymptoottinen additiivinen varianssi
ΔG = geneettinen muutos.
Perinnöllisen edistymisen varianssi kertoo jalostusohjelman riskistä. ~ Mitä suurempi varianssi, sitä vaikeampaa jalostusohjelman lopputulosta on ennustaa. Kuitenkin jalostusohjelman riski voidaan sitoa sukusiitosasteeseen. Käytännössä sukusiitosta voidaan vähentää rajoittamalla keskenään sukua olevien eläinten valintaa ja suurentamalla tehollista populaatiokokoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti