sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

o==(----- Miekat ristissä -----I==+

Italialaisessa miekkailussa ristin käsite tulee toistuvasti esiin. Toki näitä periaatteita voi jonkin verran soveltaa saksalaisessakin miekkailussa, mutta italialaisessa se on vielä tärkeämpää. Risti näkyy keskeisesti seuraavissa asioissa:
1: Itse miekka on väistimineen ristin muotoinen. Tämä korostaa väistimen merkitystä. Kun pistät väistimen vihollisen hyökkäyslinjan kanssa ristiin, (tavoite: siten että vihollisen kärki osuu sille), hän ei voi lyödä sinua.
2: Henkilön jalat voidaan kuvitella muodostavat suoran. Kun vedät viivan jalkojen välille, hän on tukevasti tämän viivan suuntaisten asioiden kanssa. Mutta jos hyökkäät ristiin tämän kanssa, hänen tasapainonsa on heikoimmillaan.
3: Torjuessa toisen hyökkäystä miekat tulee ristiä. Paras risti on mahdollisimman lähellä 90 astetta. (Saksalaisessa miekkailussa tätä ei pidetä niin keskeisenä. Italialaiselle taas torjuntaan pohjautuva toiminta on tärkeää.)
4: Kun miekat kohtaavat, tulisi muistaa lape-terä -kontakti. Tällöin kontaktikohta on T -kirjaimen muotoinen, eli terien linjat muodostamat kontaktissa ristin, lape ja terä risteävät.
5: Miekkojen hyökkäyslinjojen tulisi aina ristetä. Tämä on italialaisessa miekkailussa erittäin keskeistä, koska sen ensimmäinen perusperiaate on, että "älä joudu osutuksi". Saksalaisessa miekkailussa tämä ei ole niin tärkeä, koska se keskittyy ememmän siihen että toisen puolustuksessa olevaan aukkoon lyödään tai sitten luodaan tämä aukko, josta lyödään läpi siten että toinen ei ehdi reagoida samalla tavalla (joko nopeus, se että hyökkäys samalla siistii toisen mahdolliset hyökkäyslinjat. Torjunta on vasta viimeinen vaihtoehto.)

Ei kommentteja: