Tämä liittyy vahvasti avaamiseen, jonka toisenlaiseen mekaniikkaan perustuvista avaajista kirjoitin artikkelin aikaisemmin. Nyt on kaikki tärkeimmät hyökkäyslinjan avaajat kasassa.
Tämän artikkelin suurena innoittajana on elokuvien miekkojen kohtaamistavat, joissa kaksi miestä iskee miekkansa yhteen ja äheltää minuuttikaupalla kestävän kohtauksen jossa he painavat toisiaan kohden. Surullista on katsojan elämä joskus.
Tilanteeseen on nimittäin sekä tehokas, että helppo, että melko tyylikkään näköinenkin tekniikka. Winden. Se on hyvä ja keskeinen osa saksalaista miekkailua. Sen tarkoituksena on yksinkertaisesti tehdä epäsuora hyökkäys jos ensimmäinen aikomus, eli suora hyökkäys menee pieleen. Samalla se rikkoo avonaisen hyökkäyslinjan, josta pääset sitten lyömään läpi. Bonuksena tulee hetken kestävä kontrolli vastustajan miekasta, joka antaa pienen hetken verran etua.
Kaiken kaikkiaan tämä hyökkäystyyppi sisältää muutaman tekniikan: Tarkalleen ottaen 8. Niistä jokainen voidaan lopettaa kolmella vaihtoehtoisella tavalla, joten tavallaan yksittäisten tekniikoiden määrä joka idean pohjalta syntyy on tavallaan tätä suurempi. Tämä sopii täydellisesti Liechtenauerin tyyliin; Miekkamiehen tehtävänä on etsiä "the four openings" jotta hän voisi lyödä vastustajaa tämän miekan sijasta. Jos toisen miekan kanssa tulee bind -tilanne, silloin tätä dynamiikkaa käytetään hyväksi ja miekka on jälleen neljällä avauksella.
Winden tarkoittaa tekniikkaa, jossa samanaikaisesti otetaan vastustajan miekka kontrolliin ja samanaikaisesti murretaan itselle hyökkäyslinja pyörittämällä miekkaa sen pituussuunnassa, eli pommelista krkeen. Tämä voidaan tehdä mistä tahansa asennosta.
Idea voidaan selittää siten, että jos ollaan iskemässä toisia vastaan ja aseet iskevät yhteen. Tällöin syntyy bind -tilanne. Asetta painetaan toista vasten. Jos suora hyökkäys on estynyt tai ei mahdollinen, voidaan tietenkin tehdä tylsästi ja astua pois ja astua uuden hyökkäyksen myötä lähemmäs. Se ei toki ole huono vaihtoehto. Mutta kuitenkin itse bind -tilanteessa on tietty dynamiikka, jota voi käyttää hyväkseen : For fun and profit.
Jos miekat ovat "normaaliin tapaan ristissä" edessä, tässä tilanteessa jos miekkamies tekee windenin sisäänpäin, hänen loppuasetelmansa päättyy Ochs -asentoon. (Toivottavasti selventävä kuva ohessa.) Huomioitsija näkee että nyt kärki on osoittamassa kohti vastustajaa. Se on myös asennossa, jossa toisen miekalla ei voida hyökätä aivan suoraan.
Winden voidaan tehdä kaiken kaikkiaan siten että otetaan 1 jokaisesta seuraavasta tyypistä (1) Joko Pflug tai Ochs -loppu (2) vasemmalle tai oikealle. (3) sisään(inside) tai ulospäin(outside). Se onko "sisällä vai ulkona", riippuu siitä, missä asetelmassa vastustajan miekka on suhteessa tekniikan tekijään ja tämän miekkaan. Jos tekniikan suorittajan miekan kärjestä vedetään kolmio tekniikan suorittajan päähän, saadaan alue, jonka miekka suojaa. Joko terä on vastustajan ja oman pään välissä tai ei ole. Tekniikka voidaan tehdä molemmin päin, koska jos miekka suojaa, paine kohdistuu sisäänpäin, mutta miekka on välissä. Ja jos kohde painaa bindiä, se painuu miekan mukana ja on aivan turvallista tehdä tekniikka suojattomanakin, kun aseen paino ei ole siirtymässä sinua kohti vaan miekkaasi vasten. Tietenkin, jos toinen ennakoi tämän, hän osaa luonnollisesti käyttää hyökkäyslinjansa hyväkseen. Jos ei, on liian myöhäistä siinä vaiheessa kun asiasta tulee tietoiseksi. On ehkä hyvä huomauttaa, että se, onko vasemmalle tai oikealla toimiminen "sisään vai ulos" riippuu siitä, kummalla puolella miekkasi terää toisen miekka on. Eli kaikkia eri windeneitä et voi tehdä samasta teräkontaktista. "Vasen sisään" ja "vasen ulos" ovat toki molemmat mahdollisia windeneitä, mutta yhdestä lähtötilasta voi valita vain toisen näistä. Syy on se, että kun "tulee kontaktia", toisen terä on sinuun nähden joko miekkasi vasemmalla tai oikealla reunalla. (4) Lisäksi kun muistamme että voimme iskeä, viiltää tai pistää, voimme lopettaa näistä jokaisen kolmella eri tavalla. (Nyrkkisääntönä on, että jos olet kaukana, pistä, jos olet melko lähellä, kannattaa viiltää ja aivan liiveissä uidessa on syytä sahailla toista.)
Kaikki nämä kombinaatiot päättyvät samaan tavoitteeseen (Ulkopuoliselle ne peräti näyttävätkin miltei yhdeltä ja samalta tekniikalta. Toisaalta niiden sisäistäminenkin on tätä kautta helppoa. Tekniikka on siis "sellainen että se ikään kuin sallii huolimattomuutta". Vaikka se onkin itse asiassa ihan eksakti ja fiksu systeemi.) : Vastustajaa päästään lyömään. (Epäkohteliasta on se.) Kun winden -tilanne tulee vastaan, on kohteena olevan pakko reagoida asiaan välittömästi. Aloittelijoille tekniikan kohtaaminen on hirvittävää: Jos takana ei ole harjoittelua, on lähes mahdotonta vain keksiä niihin vastareaktiota. Peräytyminen on yleinen ja tavallaan ihan oikeakin reagointi. (Itse en kyllä ihan hirveästi bindaile ja minulla on lisäksi duplieren -obsessio.. En siis hirveästi windaile. Pitäisi.)
Tekniikan näkee hyvin myös videolta. "Eight Windings (Slow!)" (Englanninkielinen nimi samalle asialle. Itse tykkään enemmän Saksankielisistä nimistä. Termin kääntäminen englanniksi on vähän kaksipiippuinen juttu.) Video näyttää selkeästi kaikki vaihtoehdot ilman "lopettavaa iskua".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti