perjantai 22. helmikuuta 2013

Kannattiko?

Koulussa piti opetella nokkahuilua, joka ei ole ihmisten soitin.1 Voin kuvitella miten opettajapolo kuunteli nokkahuilurääkyntää silmät sirrillään ja kyyneleet silmissä, ainakin niissä vinkukukkokohdissa.

Mutta niin tietysti kärsitään muutenkin koulussa. Ja kärsimys jalostaa. Esimerkiksi matematiikkaa pänttäävät varmasti kannustuvat jos heille kerrotaan miten hyödyllistä sinikäyrät, derivointi ja integrointi ovat elämän kannalta. Nokkahuilukin on hyödyllinen soitin, kenties kaikista hyödyllisin. Mutta ei. Kovin vähässä on nokkahuilunsoittajien tarve. Ei työllisty vaikka miten osaisi vinkua ja hinkua. Matematiikkaosaaminen tuottaa ylen hyödyllistä arkitaitoa ja matematiikanopettajia. Nokkahuilussa panos-hyötysuhde on paljon huonompi. Mikä valtava haaskattu potentiaali tällä taidolla onkaan!

Pois tälläinen! On aivan selvää että tolkkujen suomalaisten pitäisi ajaa oikeudenmukaisuuden asiaa ja tehdä kansalaisaloite. Aloite jonka mukaan opetusministeri ja viralliset valtion juhlat pitää orkestroida eksklusiiviseti muovinokkahuiluille. Myös lapsisoittajia ja kouluryhmiä voitaisiin laittaa liikkeelle jotta poliitikot pääsisivät osallistumaan kansalaisten arkeen. Että näkisivät mitä nokkahuilu tekee!2

Siinä kun presidentti hioisi rauhaa Israeliin ja nokkahuilunsoitto sulattaisi diplomaattien sydämet ja hammaspaikat, niin miettisivät että "kannattiko".
- Jos sulaa sydän ennen hammaspaikkoja niin siinä sitten uutistoimisto tyrkkäisi turkismikillä israelilaista diplomaattia naamaan ja tältä kysyttäisiin että "Oletko nyt tyytyväinen?" Kyllä siinä syntyisi rauha pikatahtia.
- Ja jos sulaa hamamspaikat ennen sydäntä, niin voitaisiin haastatella niitä jotka ovat keksineet että lasten on hyvä oppia musiikkia ja soittamista ja valinneet soittineksi juuri nokkahuilun eikä jotain muuta soitinta. Heiltä voitaisiin kysyä diplomaatin raivostumisen vuoksi rauenneen rauhanneuvotelun ja YK:n kidutussyytösten kiusallisessa ristipaineessa että "Tätäkö te todella halusitte?"

Joka tapauksessa kaikilta kysyttäisiin että "Kannattiko?"
1 Kauhea Rauma tulee tästä, tai vielä pahempaa : Turku!
2 Tai ainakin kuulisivat. Ja jos tärykalvoja syöpyisi niin kenties myös näkisivät.

Ei kommentteja: