lauantai 23. toukokuuta 2009

Plus yksi ja kotimatka.

Kun olin vartijana, tai tarkemmin sellaiseksi hakevana, minulle esitettiin "sillä pakollisella liian lyhyellä peruskurssilla" tärkeä +1 -sääntö. Se tarkoittaa sitä, että jos menet johonkin paikkaan ja löydät sieltä murtomiehen, ei pidä olettaa että tämä tarkoittaa sitä että tilanne on hoidettu. Siellä oli yksi, mikä estää että siellä ei olisi toista, sen kaveria? Ja kun toinen on kasassa, miksi ei olisi vielä yksi? Vastaava koskee tietysti myös "piikkejä, puukkoja ja muuta terävää". Jos veikkoselta löytyy hihasta mora, ei se tarkoita että hänen saappaanvarressaan ei olisi heittoveistä, takataskussaan stilettiä jne. Aina voi olla vielä yksi.

Tämän idea tulee selvästi irti viihteen kautta: Esimerkiksi Renny Harlinin "Mindhunters" -elokuvassa tämä on tärkeässä tilassa se, milloin asia on hoidossa: "When's the situation secure?" saa vastausen "On the way home". Joskus viihde, vaikka ei olekaan faktuaalista, onnistuu tuomaan esiin asioita ymmärrettävästi.

Täsmälleen sama on myös muissa asioissa. Etenkin silloin kun puhutaan laajoista asioista, joissa on politiikkaa ja muita elementtejä osallisena, on hyvä muistaa että jos tyypiltä löytyy jokin synkeä ideologia, se ei tarkoita että siinä olisi kaikki. Päin vastoin: Ideologioita saattaa olla enemmän kuin se yksi. Toisaalta asiassa saattaa olla myös muuta. Jos siis joku tekee asiaa vain uskontonsa tai maailmankatsomuksensa vuoksi, tämä voidaan joskus asiallisesti jopa osoittaa. Mutta se ei tarkoita sitä että siinä olisi kaikki. Väite siitä että joku on ideologisesti motivoitu on eri asia kuin se, että hän olisi myös väärässä. Toki se voi tarkoittaa sitä. Mutta jos ja vain jos siinä on kaikki. Jos sen sijaan asiaa tukee myös evidenssi, on hyvä muistaa että silloin hän on oikeassa. Toki joskus hän on oikeassa innostuksestaan huolimatta , eikä aina motivaationsa ansiosta. Silloin hän on oikeassaoleva puupää.

Toki on hyvä muistaa että aina evidenssi voi muuttaa tilanteen. Silloin se +1 kääntyy. Ja tyhäksi luullun varaston ja tarkastuksenkin jälkeen seinärakenteista löytyikin se taitava ninja jota kukaan ei uskonut olevan olemassakaan. Tosin tämä ninja ei ole uskottava ennen löytymistään, koska evidenssi näyttää ennen sen löytämistä toiselta.

+1 -säännölläkin on siis rajat. Vartija on siis kuin filosofi tai asioihin kantaa ottava. Tavoitteena on olla varovainen, mutta ei paranoidi. On vain osattava tietää milloin kotimatka on alkanut.

Ei kommentteja: