tiistai 5. toukokuuta 2009

Vaikeampaa kuin raa -an kalan syöminen.

Arman Alizad on räätäli, jonka matkailusarja "Kill Arman" pyörii televisiossa. Siinä on ideana likimain "nörtistä ninja", eli hän kokemattomana kohtaa eri lajien mestareita vain neljän kuukauden treenillä. Kendoa käsittelevässä jaksossa - jossa käytiin myös samuraiperheessä, puhuttiin Japanin mafiasta ja syötiin elävä kala - hän teki tärkeän huomion: Hän oli luullut että kendo voisi olla nopeammin ja helpommin opittavissa "kohtuu tasolle" kuin muut lajit. Hän kuitenkin huomasi pian, että se on vaikeaa. Ihmiset käy tekemässä "tuota samaa" monta kymmentä vuotta ja ne on yhä sitä mieltä että "ne ei vieläkään osaa".

Syy tähän on ylipäätään "miekkailun rakenteessa". Miekkailu syntyy ajoituksesta, koordinaatiosta ja tekniikoista. Toki kaikki muutkin lajit ovat vastaavia, mutta miekkailun kohdalla mukana on vipuvarsi joka etäännyttää toimintakenttää. Tämä tuo mukaan lisäelementin, jossa eri etäisyyksillä on paljon väliä.

Syynä ei ole se, että miekkailu olisi tehottomampaa, vaan siinä että esimerkiksi kendossa kaksi miekkamiestä on vastakkain. Miekka antaa valtavan edun suhteessa aseistautumattomaan, mutta tällä ei ole väliä koska näissä lajeissa se vastakumppani ei ole aseistautumaton. Ja siinä vaiheessa taas kun kaksi miekkamiestä on vastakkain, taito ratkaisee todella paljon lopputuloksesta. Ja paremmuus syntyy millimetreistä ja sekunnin osista. Se vaatii valtavaa tarkkuutta; Harjoittelussa millimetrilläkin on väliä. Kun tarkkuutta voidaan saavuttaa "treenillä", ei miekkailu osaamattoman ja osaavan välillä ole "tasaisempaa", vaan päin vastoin. Tätä kautta myös käy niin että koko ajan voi oppia paremmaksi. Ja juuri tämän vuoksi myös asenne ja keskittymiskyky ovat ratkaisevassa asemassa paremmuuden määrittymisessä. Siksi Armaninkin olo kendojaksossa oli "en tajua".

Siksi odotukset eivät olleet sama kuin todellisuus. Näissä lajeissa tekniikoiden kohdalla korostuu "laatu määrän kustannuksella". Toki nämä ovat useissa muissakin itsepuolustuslajeissa keskeisempiä kuin luullaan. This is why they are called Martial Arts.

2 kommenttia:

MrrKAT kirjoitti...

Arman-trailerit oon nähnyt ja todella vaikuttavan tyylikkäitä (valokuvia). Itse asiassa pelkään että tämä hienon tyylin lumo haihtuisi, jos pääsisin/sattuisin katsomaan itse sarjaa.

Kuvat koittaa koukuttaa, tään täytyy olla hyvä sarja. Mutta sitten: Jos mä vaan petyn ja lumo haihtuu, siksi vältän katsomasta.
Siis liian hyviä mainoskuvia..
=dilemma.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Kuvat on vakuuttavampia esteettisesti kuin sarja. Ja paikoin herra räätäli heittää vähän lapsekasta läppääkin. Mutta kyllä sitä katsoo ennemmin kuin selkäänsä ottaa.

Sitä paitsi jos jutut käy ärsyttämään, lohtua tulee siitä että Arman saa runtua monissa jaksoissa. Kendossa toki kohtelivat herrasmiesmäisesti. Kisailukumppani otti jopa huomioon että ei kannata nöyryyttää liikaa ja tahalleen antoi Armanin siksi päästä pari kertaa läpi.