perjantai 1. toukokuuta 2009

Huudon kuunteleminen.

Englanninkielinen sana opiskelijalle, "student" , on etymologisesti peräisin latinan sanasta "studēre" ; "to direct one's zeal at". Oppiminen siis liittyy intomieliseen tai raivoavaan julistamiseen. Laajemmassa mielessä opiskelija tarkoittaa ketä tahansa, joka on oppimassa eli saamassa uusia tietoja. Ero näiden kahden näkemyksen välillä on melko pieni.

Valpurin yö, "Walburgis Night" taas on perinteinen esikristillinen juhlapäivä. Siihen liittyi kevään juhlintaa. Kokkotulet rakennettiin ajamaan pois kuoleita ja kaaoottisia henkiä, joiden uskottiin kävelevän ihmisten keskuudessa. Ajankohta johtuu siitä, että valo ja aurinko palaavat. Saksalaiset uskoivat että silloin noidat lensivät silloin Blocksberg -vuorelle juhlimaan. Nykyisin vuoren huipulla on radioantenni, joka on hyvä maamerkki suunnistaville noidille. Lisäksi se takaa kännykän hyvän kuuluvuuden, ennen tornit tietysti puuttuivat. Goethen sitoi "Faustin" valpurinyöhön; Ensimmäistä osaa kutsutaan nimellä "Walpurgisnacht" ja toisessa osassa yhtä osaa kutsutaan nimellä "Classical Walpurgisnacht".

Yön nimi on kuitenkin saatu Valburgin kautta. Hän oli nunna, joka johti muun muassa miesluostaria. Hän on myös merimiesten suojeluspyhimys. Hän ei ilmeisesti ollut kovin kauhea noita, joten yhteys vapun nimeämiseen on hieman vaikeaa keksiä. Tosin hän luultavasti tunsi parantavia kasveja, mutta kun hänen tekojaan on tulkittu ihmeiksi, ei ole uskottavaa että niitä samanaikaisesti olisi pidetty noituutena. Valpuri oli luultavasti hyvin koulutettu, joten hän oli ilmeisesti kuunnellut huutamista. Hän ei tiettävästi tehnyt sopimusta Saatanan kanssa.

Englanninkielen sana "May Day" tarkoittaa vapunpäivää. "Mayday" taas on laivojen käyttämä sana, joka tarkoittaa hätäkutsua. Tämän sanan etymologia viittaa ranskaan "m'aidez" ~ "auttakaa minua". Tätä ei pidä sekoittaa sitaattiin "Make my Day", jonka merkitys on eri. Valpurin nimeä radioon huutavat vain katoliset. He voivat saada moitetta, joten osasta heistä tulee studēreja.

Nykyisin vappu taas on työn juhla. Se on samanaikaisesti paradoksaalisesti myös opiskelijoiden juhla. Tätä juhlitaan pitämällä vapaata, mikä on tietysti paradoksaalista sekä työn että opiskelun kannalta: Suunnilleen ainut asia joka niitä yhdistää on se, että ne eivät ole vapaata.

Kuten kaikkiin hyviin juhliin, vappuun liittyy myös erilaisia perinteitä. Tärkein näistä on sima, käyttämällä hunajaa ja muita aineksia tuotettu juoma. Antiikin Kreetalla käytettyä hunajaa käytettiin ennen viinin keksimistä, ja kreikan kielen humaltumista tarkoittava sana on kirjaimellisesti "hunajapäihtyminen". Sima oli tärkeässä asemassa Skandinaviassa. Viikinkien mukaan nimen omaan "Sima oli viisasten juoma". Taistelun ja viisauden jumala Odin sai sitä viruttuaan kuoleena Maailmanpuussa. Viikingit ajattelivat että sima antoi taistelutahtoa. Opiskelijat, jotka taistelevat opintoviikkojensa kanssa ja rakastavat viisautta ovatkin ehkä tätä kautta ottaneet siman tärkeäksi osaksi juhlintaa. Tätä kautta viinan juominen voi olla jäänne perinteisestä juhlinnasta. Siihen voi liittyä myös rellestystä, jonka vuoksi on hyvä opetella hätäkutsu merillä. Nykyinen kännykkäteknologia mahdollistaa hätäsoiton tarvittaessa niin että väärää hätäkutsua välittävä ei vie ainutta yhteyttä apuun.

Myös Adolf Hitler oli Valpurinyönä "Very hädässä". Oikeaoppisen hätäkutsun sijasta hän teki itsemurhan. Osa on sitä mieltä että tämä ei ollut vahinko, vaan että takana olisi ollut tavoitteellinen okkultistisen yhteyden hakeminen, mutta osan mielestä bunkkereihin tunkeutuneilla kiivashenkisiä huutoja päästelevillä venäläisillä sotilailla oli asiassa merkittävämpi rooli, yhdistettynä tietysti sillä että Hitlerillä ei ollut tarjolla kännykkää, ja vaikka olisikin bunkkeri olisi ollut kuuluvuudelle huono asia. Nykyisessä suorastaan kommunistisessa systeemissä tätä yhteyttä ei ole helppo keksiä. Selvää oli kuitenkin se, että sen jälkeen kun Hitler menehtyi, moni lakkasi kuuntelemasta kiihkohenkistä puhetta. Maailma taisi silti ottaa opikseen.

Itselleni vappu on alkoholin ja huumorihenkisten tempausten juhla. Muutkin ovat tätä mieltä. Esimerkiksi teekkareiden, joita esimerkiksi kännykkäinsinöörit ovat, perinteisiin kuuluvat "Julkun" ja "Ävyn" kaltaiset vappulehdet, joissa on huumoria. He tekevät tempauksia. Näiden luonnetta kuvastaa ehkä parhaiten termi "sophomoric", joka tarkoittaa arroganttia ylivarmuutta taitavuudestaan joka yhdistetään käytännön tasolla toteutuvaan epäkypsyyteen ja huonoihin tietoihin. Näistä taas seuraa se, että sitä ollaan kuuntelemassa kiivastempoista puhetta. Tässä kohden ei onneksi tarvitse muistaa muuta, kuin että "Joskus tilaisuus koputtaa oveen, joskus koputus oveen pilaa tilaisuuden."

3 kommenttia:

MrrKAT kirjoitti...

"Bertrand Russellin kasvattina ja rokottamana"(*) oli kornia kuulla tänään YLEn radiosta lapsen laulamana "Lenin-setä asuu Venäjällä". Miksemme koskaan kuule vappuna "Hitler-setä asui Saksassa" ..tahi vastaavia ?


(*)Russell (ja minä) teki omat johtopäätöksensä nähtyään Leninin naureskelevan ilmeen Leninin kuvatessaan heidän käyttämiään julmia teloitustapoja..

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Juu, Russellin kuvaus on tuttu, ja päätelmät samat. En kuuntele radiota, enkä käy vappumarsseilla. Melko kornia oli tosiaan meno.

Ja Russell kyllä rokottaa melko hyvin.

MrrKAT kirjoitti...

ET-lehti sattui parturissa käteeni, siinä Esko Valtaoja pisti Russellin yhdeksi tärkeäksi maailmankuvaansa vaikuttaneeksi tekijäksi.