perjantai 10. lokakuuta 2008

Melkein lähellä.

Eurooppalaisessa miekkailussa on ominaispiirteenä se, että siinä on myös "aseetonta taistelua". Tämä tarkoittaa sitä, että miekkailijan on mahdollista myös lyödä ja potkia, jos on tarve. Tässä en esittele ideaa lähitaistelusta, vaan toimintaa joka on "jossain siinä välissä". Kun ollaan liian lähellä jotta miekka toimisi parhaiten, ja toisaalta niin kaukana, että ei vielä aivan osu. Etäisyys on "puukkoetäisyys"/"lyhyen miekan etäisyys". Se on askeleen päässä painista. Toisaalta se on askeleen päässä miekkailuetäisyydestä. On siis mahdollista yksinkertaisesti perääntyä. Otan tästä muutaman esimerkin siitä, miten se askel eteen otetaan. Se kun ei ole aivan yhtä yksinkertaista...Ensimmäinen toimintatapa on cross-block. On huomattava, että siinä kädet ovat ristissä, miekka vain toisessa kädessä. Toisen käsi, ei siis miekka, pistetään siihen väliin (kuva 1). Sanotaan tätä käden vangitsemiseksi. Tästä on kolme etenemisstrategiaa:1: "Cross-block vastamiekkaan" (kuva 2A), jossa käännetään omaa ruumista askeleen kanssa siten, että miekka siirtyy kauemmas keskilinjasta. Tämä horjuttaa toisen tasapainoa suuresti. Kun hän on maassa, hänet voi esimerkiksi rannelukkojen avulla pistää paikalleen. (Maassa olevaa voi sitten luonteen mukaan kohdella muutoinkin, mutta sen kieltää salien ulkopuolella Suomen Laki.)
2: "Cross-block myötämiekkaan", joka tarkoittaa sitä että ruumista käännetään siten että miekka tekee hyökkäyksen. (2B) Sen lopputulos on isku miekalla.
3: "Cross-block iskua vastustaen", jossa toisen isku pysäytetään ja itse asiassa jopa hieman palautetaan. Tämä avaa puolustukseen aukon, jonka kautta sitten potkaistaan. (2C) Tämä horjuttaa toisen liikehdintää, ja saavutetaan etua.

Tätä "cross-block" -tekniikkakokonaisuutta voi soveltaa myös aseettomassa kamppailussa, jos toisella on esimerkiksi veitsi. (Linkin video on luultavasti havainnollistava.) Esimerkissä on vain yhteen iskuun reagoiminen, mutta samat ideat toimivat toisissakin. On vain huomioitava, että joissain tilanteissa jonkun tekeminen voi johtaa siihen että toisen miekka osuu sinuun ja itse asiassa autat toista lyömään itseäsi. Älä tee näitä. (järjen käyttö on sallittua.)
Toinen reagointitapa taas on se, että keskilinja avataan miekalla. Parrytaan jollain tavalla ja avataan itselle linja, josta lyödään läpi. Tästä on pari perusideaa esillä, ja niitä voidaan soveltaa muihinkin tapoihin. Tähän perustuvat tekniikat ovat merkityksellisempiä swashbucklingissa, eli miekkailussa, jossa on sekä miekka että pieni kilpi. Tällöin kilvellä lyödään ja se toimii ikään kuin nyrkkirautana. Idean sovellus on myös dualwieldingissä, eli kamppailussa jossa käyttää kahta asetta, esimerkiksi miekkaa ja veistä. Tällöin aukon läpi ei tietenkään lyödä nyrkillä vaan sillä toisen käden aseella.

Ei kommentteja: