perjantai 10. lokakuuta 2008

Disarm

Kun miekkailua katsoo elokuvista, tyypillinen mestarin merkki on toisen aseen poistaminen kädestä. Tätä kutsutaan disarmiksi. Tosiasiassa näitä näkee melko harvoin, eivätkä ne ole yleensä kovin helppoja toteuttaa. Mutta pitäähän se tietenkin opetella. Sen verran romanttisia kuvitelmia sitä itse kullakin on!

1: Voimakas isku voi poistaa sinällään aseen toisen kädestä. Tämä johtuu kuitenkin toisen huonosta otteesta. On muistetava, että otteenvaihto (jossa ote miekasta vaihdetaan) ote on hetken aikaa aina heikko, ja tällöin pelkkä kontakti toisen aseeseen poistaa sen. Älä kuitenkaan laske näiden varaan.
2: Riuhtaisu. Tämä perustuu siihen, että joko nappaat kohteen käden ja työnnät tätä eteen päin tai saat otteen toisen miekan väistiosasta ja yksinkertaisesti tempaiset aseen hänen kädestään.
3: Lyö käteen. Kun henkilöä lyödään käteen, ote kirpoaa melko helposti. Ja jos lyöt irti, disarm tulee siinä sivussa ilmaisesti. (Jopa kaksoismerkityksessä. Armhan tarkoittaa myös kättä. Tällöin kohde voi sanoa "I am unarmed man!")
4: Muut tekniikat perustuvatkin sitten samaan, mihin kaikki nivellukot perustuvat. Nivellukkohan syntyy siitä, että otetaan jokin nivel, ja taivutetaan tätä siihen mihin se taipuu - ja jatketaan tätä taivuttamista tähän suuntaan. Kun nivellukot tehdään hitaasti, vihollinen taipuu kivusta maahan ja on hallittavissa. Ei synny konkreettista vauriota. Kun ne taas tehdään nopeasti, vihollinen ei ehdi taipua, joten kyseinen nivel menee rikki. Miekkailussa tämä tehdään kädelle siten, että rannetta taivutetaan siihen mihin se taipuu ja sitten jatketaan eteen päin. Jos henkilö päästää miekasta irti, ote "murtuu" ja saat disarmin. Muussa tapauksessa hän "taipuu" ja saat tehtyä nivellukon kuten muutoinkin.
___4.1: Ensimmäinen tapa on yksinkertaisesti ottaa vihollisen miekan kahvasta kiinni. (Takakäden paikka, jotta saadaan vipuvartta.) Jos sen sijaan otat toisen miekkakädestä kiinni, hän voi yksinkertaisesti painaa kahvallaan rannettasi vastaan, jolloin HÄN tekee sinulle nivellukon ja joko irrotat tai ajaudut kaadetuksi. Ota siis kohteeksesi toisen pommeli. Miekalla sen sijaan torjut vihollisen miekan terää. (Koska jos unohdat tämän...) Kun nyt lähdet kääntämään saat miekan haltuusi. Tietenkin tätä voi käyttää myös vain siihen että saa avattua keskilinjan, josta hyökkää. Se on helpompaa. Mutta disarmaaminen joskus on vain niin hemmetin coolia!
___4.2: Toinen tapa perustuu taas "puolen miekan tekniikkoihin", eli sellaisiin joissa toinen kätesi on miekan kahvalla normaalisti, mutta toinen onkin keskivälissä terällä. (Kuvassa) Tavoitteenasi on muodostaa "voimakolmio"(kuvassa). Voimakolmiossa miekkasi on joko "käden alla ja miekan päällä", jolloin painat "miekkaa alas ja kättä ylös", ja jännite ei voi purkautua muuta kuin "vääntymällä" tai "katkeamalla". Toinen tapa on tietysti se, että miekkasi on "käden päällä ja miekan alla" ja sitten "nostat miekkaa ylös ja lasket kättä alas". Miekka ei katkaise kohteen kättä, koska vaikuttava voima tulee miekan lappeen kautta.

Ideoita sovelluksista saa esimerkiksi tästä videosta. Toisaalta "voimakolmiotekniikoita" voi katsella täältä, vaikka ne kaikki loppuvatkin nivellukkotilanteeseen, ne nopeammin tehtyinä johtaisivat disarmiin. Disarmaamiseen sopivia aseettomia tekniikoita, joita voi soveltaa myös miekkailuun on katsottavissa myös täältä. Ja jotkut ovat hieman esittämääni aggressiivisempia ja toiset taas vähemmän.

Ei kommentteja: