maanantai 8. huhtikuuta 2013

"Miks tollanen tyyppi tulis meille töihin" - eli kun tutkinto ei kannata

Minulle opetettiin kotona että koulussa että opiskelu oli kannattavaa juuri työelämän kannalta. Eli kun opiskelee, saa rahaa. Opiskelematon taas päätyisi köyhyyteen. Koska liian moni uskoi tämän, on maailmassa ilmiö nimeltä "akateeminen työttömyys". Olen törmännyt useampaan tämänkaltaiseen henkilöön.

Erikoista on, että humanistit ja biologit jotka eivät pääse alalleen töihin ovat kuitenkin varsin epähaluttuja myös kaikkiin sellaisiin töihin jonne käytännössä kävelee harjoittelemaan suoraan peruskoulusta. Sellaisetkin ammatit - itse asiassa etenkin ne - ammatit joissa aikaisempaa työkokemusta ei vaadita ja jotka ovat useimmille ensimmäisiä työpaikkoja ovat varsin haluttomia ottamaan töihin. Ilman tutkintoa on monesti parempi kuin tutkinnon kanssa.

Perushenkenä on se, että:
1: Työnhakijan uskotaan olevan lyhytaikainen työntekijä. Eli kun on tutkinto, niin se työ olisi pian tulossa. Tämä johtaa helposti työttömyysputkeen kun työpaikka ei uskalla ottaa töihin. Tämä on sinänsä merkityksellistä että tällä hetkellä esimerkiksi tietotekniikkapuolella aloja on vähennetty aika hurjasti. Opettajanpaikat täyttyvät ja sen jälkeen atk -ammattilaisilla on käytännössä tarjolla duunia niihin aloihin johon koulutus ei osu, ja johon siitä ei ole apua. Käytännössä sitä joutuu kaupan kassoille. Olettaen että huolisivat. Eivät huoli. (Hupaisaa sinänsä että noilla aloilla vaihtuvuus on ylipäätään melko suurta, joten pitkäaikaisuuden olettaminen ja odottaminen on tietyllä tavalla ... hoopoa.)
2: Toisaalta esiin nousee aina myös kysymyksiä rappion syiksi, etenkin jos onnistuu vakuuttamaan että on tulossa pidempiaikaiseksi. Kun fiksu ihminen hakee elämänuralle puhelinmyyjäksi, ei voi olla miettimättä taikasanoja kuten "alkoholiongelma". (Ei sillä, olen itse puhelinmyyntityötä tehnyt ja voin sanoa että "alkoholiongelma" on yllättävän monen puhelinmyyjän pahe. Eli alkoholittomuuden odottaminen on tietyllä tavalla ... hoopoa.)

Opiskelussa kannattaakin päästä alalle jota on opiskellut. Tai sitten ei pääse. Tutkinnosta tulee nimittäin välittömästi rasite jos ei pääse.

Ei kommentteja: