Aurinkokello oli hieno vekotin. Moni kuitenkin koki että se ei ollut loppuunsa hiottu keksintö. Kartanoissa herrasmiehet kehittelivät aurinkotykin. Sen avulla talon väki oli selvillä päivän vaiheista. Sen ideana oli se, että aurinko on eri aikaan päivästä eri kohdilla taivasta. Ja oikein asetettu polttolasi tai muu auringonvalon keskittäminen suutasi valon tykin ruutisäiliöön. Ruuti räjähti. Monista tämä oli oiva ajatus ja 1800 -luvulla suurissa kartanoissa ihmisten toimintaa ohjattiin näin. Tämä oli täsmällisempää kuin kukkojen käyttäminen. Ja siistimpää!
Nykyään tämänlainen innovaatio ei tietysti näyttäisi keskipäivää - joka oli yleinen aurinkotykkien laukeamisajankohta. Moni kello on nykyään hiljainen, ei ole enää edes tasatuntien soittamiselle tarvetta. Sen sijaan herätyskello tai kännykän herätyskellotoiminto on nykyään miltei kaikilla. Olisikin varsin miehevää korvata aamuinen herätyskello aurinkotykillä. Nykyään ei varmasti saisi käyttää mitään isoja tykinkuulia. Mutta kyllä tykki ampuu kovaäänisesti ilmankin!
Aurinkotykissä ei olisi tarvetta torkkuherätykselle. Se olisi aivan varma! Lisäksi tykissä olisi mainiota se, että aurinko on sateisina päivinä pilvessä. Sitä voisi hyvällä syyllä nukkua viattoman unta sadepäivinä. Selittää töihin että kello ei herättänyt! Hyvä viaton ja rehellinen syy olisi tämä. Eikä mikään sairastumistekosyy jonka heittää hatusta sadepäivinä kun on ensin isolla työllä herännyt, katsonut ulos ja todennut että voi paska.
Olen aivan varma että tämä innovaatio tulee yleistymään. Pakko!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti