maanantai 7. heinäkuuta 2014

Zombieiden listimisestä

Kun katsomme zombiesarjoja, niissä on varsin helppoa huomata, että zombiet ovat vahvoja. Kun sellainen tarttuu kiinni, ei niiden käsiä vain voida murtaa. Eikä tätä ole "tavallaan vaikeaa kuvitella". Vaikka zombiet näyttävät mätänevän muutoin, luut ovat kestäviä. Tämä tuottaa kuitenkin ongelmia muualla. "Walking Dead" -sarjasta tuttu klassikko, eli zombien tappaminen lyömällä veitsi tämän otsaluun läpi aivoihin ei näytä tämän luutiedon varassa todennäköiseltä.

Toki "Kalmistopiirissä" on oivaa kertomista siitä miten arkeologiassa tutkitaan luissa olevia vammoja. Ja siellä esimerkiksi miekanisku on aivan selvästi hyvin tehokas. Kun kallon kuvan alla katsoo tekstiä "Siisti leikkauspinta kertoo kuolinhetkellä syntyneestä, teräaseen aiheuttamasta vammasta." se on niin siistiä, että se on lähes kliinistä. (Tai toisin päin.) Kuitenkin otsaluu, siis se paikka johon zombieta veitsellä pistetään, ei vaikuta todennäköisesti tehokkaalta. Zombiet vaikuttavat, niin tässä mainitussa sarjassa kuin monessa muussakin sarjassa, liian haurailta tässä mielessä.

Tapa aivot, tapa zombie ~ entä jos zombiet ovat jo aivovammaisia?

Luuaineiston lisäksi on kuitenkin kenties syytä miettiä aihetta laajemmin. Moderni zombie ei yleensä toimi magialla. Ja ne täytyy tappaa tuhoamalla aivot. Tässä tietyssä, hyvin suositussa, kontekstissa zombieiden tappamisesta ja luonteesta voidaan vetää tiettyjä teorioita jotka ovat enemmän kuin make shit up -sääntöjä. Zombieita ei kuvata kognitiivisesti kyvyllisinä mutta ne tapetaan tuhoamalla aivot. Tässä vaiheessa on sitten syytä katsoa kallon sijasta siihen mitä on niiden sisällä.

Ei ole uskottavaa että zombie olisi hauraampi kuin vaikkapa Phineas Gage. Siis henkilö joka on neurologian malliesimerkeissä siksi että hänen päänsä läpi lensi onnettomuudessa metalliputki ja hän ei kuollut. Gage selvisi hengissä koska otsalohkoa tarvitaan muuhun kuin elintoimintoihin ; Hänessä tapahtui massiivisia persoonallisuuden muutoksia. Luultavasti vastaava onnettomuus ei muuttaisi zombieiden toimintaa mitenkään. Raahustavat kalmot kun eivät näytä miettivän eettisiä kysymyksiä. Niillä ei myöskään ole ennakkoluuloja, vaan ne syövät kaikkea minkä saavat kiinni.

Ja muutoinkin aivojen etuosassa olevia alueita käytetään kaiken kaikkiaan "moraalisen kompassin" apuvälineenä, hienomotoriikan säätämisenä, luovan ajattelun ja vastaavien kohdalla. Tavalliset ihmiset selviävät tästä hengissä. Zombiet taas tuskin käyttävät näitä ominaisuuksia. ~ Itse asiassa jopa niin paljon että on uskottavaa että zombietauti (tjsp) jotenkin vaikuttaa juuri tähän aivoalueeseen siten että sen toiminnot estetään. Ei siis "kaiken kaikkiaan" ole mitään tarvetta tehdä (esimerkiksi) lobotomiaa zombielle. (Lobotomiassa otsalohkon yhteydet muihin aivojen osiin katkaistiin.) Se on vähän kuin saarnaisi käännytyspuheita jo kääntyneille. (Joka on sekin yleistä. Ihminen on järjettömien kliseiden olento ja jossain määrin tämä on sitä materiaalia joka erottaa meidät zombieista.)

Otsalohko on merkittävä juuri sen vuoksi, että jos otsaan lyödään veitsi, se vahingoittaa helpoiten juuri tätä aluetta. Ja tämä tekee zombien surmaamisen vielä epätodennäköisemmäksi - jos nyt näin voi sanoa eiolemassaolevan hypoteettisen taruolennon kohdalla - kuin mitä se oli pelkkää kalloa katsellessa.

Mitä sitten kannattaisi tehdä?


Jos katsotaan zombieiden aivoja, ne näyttävät seuraavan ihmisiä. Tässä apuna on jonkinlaiset aistitoiminnot. Näkökyky, kuulo ja kenties jopa jonkinlainen alkeellinen reaktiivinen muisti ovat tässä apuna. (Ja ne eivät ole täysin mykkiä koska ne monesti sanovat "aivoja".) Näin ollen ohimolohko on jotain jota kannattaa harkita. Ei sen vuoksi että zombie kuolisi vaan sen takia että sokea ja täysin muistiton zombie ei näe sinua eikä muista kolkuttaa ovea minuuttikaupalla. (Mikä sarjojen ja elokuvien mukaan näyttää olevan niiden suosikkitoimintaa.) Ilman havaitsemiseen ja muistiin tarvitsemia osia zombie on todennäköisesti elossa, mutta se ei yritä jahdata koska se ei muista mitään mitä se ei näe, eikä se näe yhtään mitään.
1: Myös ylhäältä tehty isku voi tehdä samantapaisia vaikutuksia sillä päälakilohkossa on somatosensorisia osia. Toisaalta tämä osa ei välttämättä ole zombieilla kovin lujassa käytössä, koska päälakolohkosta löytyy alueita jotka keskittyvät kieleen, logiikkaan ja vastaavaan korkeampaan päättelyyn. Zombiet tunnetaan - korkeintaan - "kielellisesti yhden hitin ihmeinä". ("aivoja.") Eli on mahdollista että tämä ei ole yhtä tehokasta kuin ohimolohkon kimppuun käyminen.

Siksi onkin varminta tuhota zombien aivot takaapäin. (Mikä on tietysti hieman haasteellista kun zombie on tulossa kohti. Mutta vähemmän haasteellista kuin yrittää tunkea liian lyhyttä veistä otsaluun ja aivojen läpi tärkeisiin alueisiin asti.) Sillä todennäköisemmin zombie käyttää pikkuaivojaan liikkumiseen-tarttumiseen. Sen vahingoittaminen on vaarallista. Mutta päämaali zombientapossa on silti aivorunko. Ja täällä etenkin ydinjatkos joka ylläpitää verenkierron ja hengityksen kaltaisia peruselintoimintoja. Tämä taas on paikka jonne mennään helpoiten niskan yläosan kautta. Joten luultavasti zombienlahtaamisessa on syytä karttaa liikaa kallokeskeisyyttä. Sillä zombien rampauttaminen on korkeintaan välivaihe siinä lopullisessa päämäärässä joka on zombien surmaaminen. (Kyllä se siitä.)

6 kommenttia:

Jklak kirjoitti...

Ajan kuluessa zombien olemus tietysti "pehmenee" koska laho tai mätänemisprosessi etenee. Jossain elon vaiheessa zombien aivot "ottavat lopulliset hatkat", esim nenän kautta....

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Jos se kelpasi egyptin faaraoille (muumiointi, aivot nenän kautta) niin se on taatusti riittävän hyvä zombieille.

Tom Kärnä kirjoitti...

Pitääkin näyttää tämä merkintä yhdelle tutulle The Walking Dead -sarjan fanille.

Itse olen muuten sitä mieltä, että hyvä suomennos englannin "zombie"-sanalle olisi "zombi"...

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Zombi on kai se virallinen suomenkielinen sana. Minä pidän e-lopusta, vaikka maistuu anglismilta.

Jklak kirjoitti...

Eikös kalmo olisi osuva. Tai tarkennettuna "elokalmo" zombin suomenkieliseksi vastineeksi?

Tom Kärnä kirjoitti...

"Elokalmo" tosiaan olisi hyvä nimitys, mutta pelkäänpä, ettei se voisi käyttöön yleistyä.