torstai 24. heinäkuuta 2014

Pieni huomio ; Ehkäisyn vastustamisesta

Ehkäisy on niitä asioita jotka ovat vaikuttaneet kulttuuriin yllättävän paljon. Sillä on vaikutuksia paitsi väestönkasvuun ja väestönkasvun ongelmiin. (Kondomi vaikuttaa myös sukupuolitautien leviämiseen.) Sillä siitä puhuttaessa siirrytään hyvin usein puhumaan aivan muista asioista. Tätä kautta voidaan huomata että ehkäisyyn liittyy argumentteja hyvin monelta eri laidalta. Esimerkiksi e-pilleriä on kaupiteltu jopa feminismin nimessä, jonain joka tarjoaa naiselle vapautta. Itse asiassa näitä argumentteja katsoen voidaan huomata monta asiaa.

Mutta asialla on myös kääntöpuolensa. Ehkäisy on jotain josta on tietenkin myös lupa kieltäytyä. Ja tässä kohden esillä on myös argumentteja. Jos otetaan esille muutamien naisien kommentteja siihen miksi he eivät käytä e-pilleriä voidaan oppia jotain. (On hyvä korostaa että kysymys on e-pilleristä vaikka osa naisista käsitteleekin selvästi koko ehkäisyn suitsait samalla pois. E -pilleri on partikulaari ehkäisymenetelmä, ei kaikki ehkäisymenetelmät. Sitä koskevat argumentit voivat siksi olla hyvinkin spesifejä.)

Toki kaikki kyltit eivät ole spesifejä. "Because it's all worth it!" on erikoinen statement. Se kertoo että jokin on jonkin arvoista mutta ei mikä ja miksi. Toki ehkäisy on jokaisen oma valinta ja tämänlaisen lausunnon esittäjä kokee olevansa siihen tyytyväinen. Joten miksi pilata hyvää tilannetta paskalla argumentilla? Asenne tässä kyltissä on kenties reflektoimaton, pinnallinen, sivistymätön ja epä-älyllinen but i love it. Toki osa epäargumentatiivisista statementeista on sitten lähinnä outoja. "Sex=total gift of self". On hyvin vaikeaa nähdä mitä tässä yritetään sanoa ehkäisystä. Vähentääkö se ihmisyyttä? On toki mukavaa ns. antautua rakastelemaan kunnolla, usein ja mitä ihmeellisimmissä asennoissa, paikoissa ja tilanteissa mutta ei sitä voi käyttää argumenttina e-pillerillä tehdyn ehkäisyn puolesta tai vastaan. Mutta tämä ei ole edes kaikista huonoin. Oma inhokkini on "Because babies are cooler than pets." Siis mitä vittua? Vuf!

"Because sex is more than fun, it creates life." -kyltillä yritetään määritellä seksin funktio. Tai ainakin sen seuraus. Tämä on hyvin klassinen kristillinen tapa lähestyä asiaa. On kuitenkin hyvin vaikeaa nähdä siinä eiuskonnollista argumenttia ; Toki jos uskovainen haluaa olla käyttämättä e-pilleriä tämäntapainen on aivan ymmärrettävää. Me muut sen sijaan näemme että tässä olisi argumentti siihen miksi ehkäisyä ylipäätään käytetään ja tarvitaan. E -pilleri korjaa tässä olevan epämiellyttävän piirteen.

"Because I can avoid pregnancy without poisoning my body" -kylttiä kantava nainen ilmituo vaihtoehdot. On toki ymmärrettävää että keho on fysiokemiallinen kokonaisuus, joten e-pilleri on jossain määrin ns. kehon manipulointia. (Tosin niin on kahvin juominenkin.) Toki on erikoista miksi käyttää vahvasti painottunutta "myrkky" -sanaa. E -pillerien LD50 -arvo ei liene merkittävän pieni.
* Taustasyitä voinee arvata muista kylteistä "Because even though cramps suck and I get acne, that's a normal part of being woman." Tässä korostuu se, että on ikään kuin jokin luonnollinen naiseus. E -pillerin hyviä ominaisuuksia tässä kohden kenties jopa ylikorostetaan. Kontrastina on se, että normaali naiseus muuttuu. Ja tämä voidaan kenties nähdä "myrkyttymisenä".
* Toisaalta e-pillereiden riskien arviointiin tuntuu liittyvän monenlaista jonka voisi helposti kokea yliarvioinniksi. Tämä on toki aivan tavallista kaiken lääketieteen kanssa. Riskit jotka on ilmoitettu pakkauksessa nähdään hyvin vahvoina. Vaikka ne olisivat tilastollisesti melko pieniä. (No, en minäkään syö edes särkylääkkeitä kuin aivan aivan aivan pakosta. Ymmärrän idiotiaan asti menevän paranoijan tai puupäätasoisen jääräpäisen vastentahtoisuuden varsin hyvin.) Tällöin voidaan vaikka kantaa sellaisia kylttejä kuin "b/c my body is a gift to my future husband and that gift includes motherhood." E-pillerien pelätään siis vievän lisääntymiskykyä pysyvämmin. "I want a 100% healthy and unaffected reproductive system for when I AM ready to have kids." Ja koska syöpä "Because breast cancer, cervical cancer and infertility just aren't worth it." Ja koska ne aikaansaavan isoja ongelmia koska niihin liittyy liiketoimintaa, toisin kuin vaihtoehtohoitoihin "Because I have PCOS and the pill does less than natural alternatives ... but pharmaceutical companies want to make more $$$". Tämänlaiset ajatukset ansaitsevat lähinnä ... raskauden.
* Luonnollisuus on myös tärkeää. E -pillerin keinotekoisuus, siis se että sen kemia on ihmisen tekemää, painaa monelle. "Because I want a healthy, natural, organic body." En ymmärrä tätä luonto-ihminen kahtiajakoa ylipäätään, saati että luonnollinen on hyvää. Mutta tämä menee jo uskonnonvapauden piiriin. Hieman samaa sarjaa on myös kommentti "Because fertility isn't a condition that needs to be fixed." Tässä lisääntyminen siis nähdään normaalina toimintana eikä sairautena. Ja ajatellaan että asiaan saa vaikuttaa jos ja vain se on sairaus. Toki "tarve" -sana on tässä se jota kautta lausunnolle voi antaa arvoa. Se kun ei ole objektiivinen vaan subjektiivinen. Tämä kontrasti hämmentää sillä vihjeet lääketieteellisillä termeillä on ensin ikään kuin ajettu objektiiviseen suuntaan. Samaa sävyä on myös kyltti "because it treats the symptom, not the problem." On toki kaunista että sikiötä ei nähdä ongelmana. Tai siis hetkinen, sehän nähdään oireena. Mutta tuon kyltin kirjoittaja on ilmeisesti paremmin tutustunut vaihtoehtohoitojen retoriikkaan kuin siihen mitä "oire" ja "ongelma" tarkoittavat. Itse väittäisin että raskaus ei ole sairaus, joten sillä tuskin on oireitakaan. Sikiö sen sijaan on ongelma joka voidaan hoitaa monilla tavoin. Ja e-pilleri on yksi niistä eettisimmistä, esimerkiksi aborttiin verrattuna. Ja toisaalta se on miellyttävämpi kuin selibaattikärvistely. Ehkä tämä asenne kuitenkin kaikista parhaiten tiivistyy kylttiin "I don't want to put something artificial in my body to stop something natural from happening." Ymmärrän. Suhteeni mielenterveyslääkkeisiin on samantapainen. En niele tabuja koska en halua tunkea sisääni mitään keinotekoista estääkseni jotain niinkin luonnollista kuin ärsyyntymistä joidenkin kylttien pseudointellektuellismista.

Toisaalta e-pillerit liitetään usein myös vastuuseen. "Because I'm responsible et make mindful desicions accepting my consequences for my actions." Lausunto vaikuttaa arvokkaalta. Sellaiselta jota fiksu ja eettinen ihminen voisi sanoa. Kunnes tiedostaa, että siveysasenne joka sen takana on, on jotain joka itse asiassa vaikeuksissa. Sillä ihminen ei ole "yksi tietty asenne". Ideologia kannustaa toki siveyteen, mutta se ei auta "tosipaikan tullen". Siksi siveyskampanjat ovatkin yleensä epäonnistuneet esim. teiniraskauksien ennaltaehkäisyssä. Asenne siitä että ihminen täysin hallitsee itsensä johtaa siihen että ihmisen hallinta yltää siihen että hänellä ei ole e-pillerikuuria päällä eikä kondomia taskussa. Ja tätä kautta jäljelle jää vain vastuu. Näkisin että tämä teema voidaan jatkoniputtaa vapautta korostavaan feminismiin ja vastuuta korostavaan feminismiin.
* "Because I don't have to give up my womanhood to be a feminist." Tämä argumentti on hyvin erikoinen. Sillä se on jollain triviaalilla tavalla tosi. Esimerkiksi feminismi on jotain joka on sellaista että se usein jopa vaatii naiseutta - lievimmillään nainen ja mies voivat olla feministejä, äärimmillään vain nainen voi olla feministi ja miehen rooliksi jää olla joko sovinisti tai profeministi. Joten naiseudesta luopuminen feminismin nimissä ei ole todellakaan vaadittua. On myös vaikeaa nähdä miksi e-pillerikysymys niin usein nähdään feministisenä asiana. Toki se antaa naiselle vapautta hallita omaa raskaaksituloaan, mutta tämän sitominen naisen vapauteen saa joskus ... liioittelevia ... muotoja. Kuitenkin jollain hyvin suurilinjaisella tavalla on hyvin vaikeaa nähdä miten tuolla asenteella voi olla feministi. Sillä se sitoo naisen lisääntymiskyvyn naiseuteen hyvin vahvasti. Se ei redusoi naista pelkästään sukupuolielimiksi vaan nimenomaan siihen että hän kykenee lisääntymään. Kukaan tietämäni feministi - ei edes Luce Irigaray joka sentään korosti että nainen ja mies ovat ruumiillisesti ja olentoina oleellisesti keskenään erilaisia - ei ole redusoinut naista sukupuolielimien funktioksi. Mielestäni jos teet tämäntasoisen reduktion, et jumalauta oikein millään tasolla ole feministi.
* Vastuun henki feministisessä maailmassa on tärkeä. "Because it allows men to use woman with no consequences." Ajatus vastuusta on kaunis. Mutta hyve-eettisen konseptin hokeminen ei tee tuota konseptia olevaiseksi. Ensimmäinen asia on tietenkin se, että seksi nähdään jonain jossa mies käyttää naista. Tässä vihjataan ilmeisesti siihen että pitkä perhe-elämä ja parisuhde ja muu elämä ovat vastuullisuutta ja sen vastakohtana on yhden illan suhde jossa on naisen käyttämistä. En näkisi tätä kovin vakuuttavana. Etenkään kun e-pillereitä voidaan käyttää myös pitkässä parisuhteessa. (Meillä käytettiin pitkän esimerkiksi.) Toisaalta jos miehet käyttävät naisia väkisin, ei raskaus ole usein riski heille. Lapsi on riski ennen kaikkea naiselle. Mies voi saada elatusmaksut, jos nyt siitä "vastuuttomasta nimettömästä yhden illan suhteesta" saadaan henkilöllisyys ylipäätään selville. Tämä ei kuitenkaan ole se pahin puoli tässä lausunnossa. Se on se, että se perimmiltään redusoi vauvan rangaistukseksi. Se ei ole haluttu asia, vaan seuraus ja rangaistus. Tätä sitten heitetään kun joku toinen voisi nähdä että vastuullisuus tarkoittaa juuri sitä että esimerkiksi yhden illan hairahduksesta ei tule 20 vuoden seurausta. Että vastuuna on huolehtia ehkäisystä sovitusti ja niin edes päin. Vastuu ja miehille kostaminen eriytyisivät siis aika paljonkin. Lausunnossa tuossa muodossaan on vahva kompensaation, rangaistuksen tai jopa koston mentaliteetti. Tämä palauttaa sinänsä feministisen ja uskonnosta riisutun argumentin ääriuskonnollisin motiivein tehtyyn abortinvastustamiseen. Niissäkin kun argumentit puhuvat usein elämän arvosta mutta kokonaisuus kertoo että lapsi nähdään jonain joka on ansaittu rangaistus siveettömyydestä. Eli pikkuäpärät eivät olekaan herran ilahduttavia lahjoja vaan ansaittu rangaistus joka on ikään kuin kärsittävä täytenä. Siksi tämänlaisia lausuntoja laittava ihminen on kusipää, kenties jopa idiootti. Ja ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta olisi kenties toivottavaa että hän ei lisääntyisi. Tai vielä parempi ; Että hän jatkossa joutuisi kantamaan kylttiä jossa "because no self respecting man would fuck with me anyway." Tämänlaisesti miehiin asennoituvat ihmiset ansaitsevat ns. pakotetun siveyden. Jos jossain on Hyvä ja Rakastava Jumala, hän tarjotkoon hänelle lahjaksi ikineitsyyden!
* Astetta terveempi kulma tähän on sitten se, että lasta ei suostuta lainkaan näkemään ongelmana. "Because children are not an inconvenience, they're a gift." I beg the difference. Mutta menkööt henkilökohtaisena suhteena omiin lapsiin. Tämä nyt vain on sitä pelleä ajattelua jossa jokainen elämä on lahja ja elämisen arvoinen ja muuta vastaavaa. (Ainiin, olihan sekin "Because life is a beautiful thing. Always." Moni itsemurhan tehnyt on erimielinen. Samoin moni kannattaa ns. kuolemanrangaistusta. Loppu.) Lisäksi näissä tuntuu olevan tietynlainen yhden elämäntavan pakkosyöttö kaikille muille. Sellainen joka paistaa "Because no one is ever really ready for kids - et they are one of the best most exiting et fulfilling things to ever happen to me." Terve suhde omiin lapsiin ja muutenkin on mukava kuulla tämänlaisia iloisia asioita. Mutta ehkä tämä ei kuitenkaan yllä jokaisen ihmisen kohdalla. Kaikki ihmiset tuskin saavat tyydytystä ja täyttymystä elämäänsä kanniskelemalla vähä-älyisiä sinappikoneita. Ja osalle ihmsistä nämä sinappikoneet eivät sovi. Sillä osa ihmisistä on oikeasti, oikeasti, niin kypsymättömiä että he todellakaan eivät ole valmiita lapsia varten. Sitä varten on kehitetty esimerkiksi lasten huostaanottojärjestelmiä. Tarvetta on ollut.

2 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

On kuitenkin yksi ongelma. Ajatellaanpa sitä, että nainen käyttää e-pillereitä. Ja sitten ihastuu johonkin mieheen ja solmii tämän kanssa avioliiton tms. E-pillereiden popsimista ei välttämättä kannata kuitenkaan lopettaa, koska niiden popsiminen aiheuttaa tietynlaiseen urooseen ihastumista. Ja lumous särkyy sitten niiden popsimisen lopettamisen vuoksi.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Joo, ei tätä luettelointia kannata sekoittaa siihen että e-pillereiden hylkääminen olisi perustelematonta. Meillä ei esimerkiksi käytetä tätä muotoa ehkäisyssä enää. Ihan sen vuoksi että vaikuttaa käytökseen. Ja no tosiasiassa on inaisen turhaa käyttää ehkäisyä jos ehkäisyn seurauksena on se, että seksi ei sitten enää oikein innosta.