sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Pieni huomio ; Ei nautita sisäisesti

Vierailin Ropeconissa. Siellä ollessani kävin mm. luennolla joka käsitteli lääke- ja myrkkykasveja, jota piti ihan lääketieteen ammattilainen. Se sisälsi lähinnä hyvin hyvin hyvin tuttua perusasiaa. Mutta se kuitenkin valaisi itselleni jotain. Päädyin nimittäin kysymään esitelmöitsijältä "Assassins Creedistä". Tässä pelissähän käytetään myrkkyjä.

Ezio Auditoren valikoimassa olevaa myrkkyä ei itse asiassa määritellä. Ja sen tehostaminen ("fast poison" -upgrade) viittaa epämääräisesti siihen että se on jonkinlainen useista eri aineksista tehty seos. Tosin tämän tehostetun myrkyn oireet, eli myrkytetyn hallusinointi, riehuminen ja kuolema, pysyvät samanlaatuisina. Seos siis toimii paremmin kuin määrittelemätön perusmyrkky. Tämä on tietysti hieman epätarkkaa mutta toimii kuitenkin tärkeänä vihjeenä josta itse asiassa voidaan rajata ja päätellä mitä myrkkyä se voisi olla.

Mutta Ezion myrkystä saadaan alleviivattu referenssi "Revelations" -osassa. Sillä siinä erikoisvalmisteisiin kranaatteihin voi laittaa myrkkyä joka aikaansaa juuri samanlaisia oireita kuin se myrkky muutoinkin. Ja tässä kohden ei olla diskreettejä. Kun Ezio kysyy "What about these poison bombs? How lethal are they?" Piri Reis vastaa "Quite lethal, dostum (my friend). We distill our poison from the datura plant. A pretty little flower with a deadly secret. This one kills... slowly but surely. Be very careful, for your sake and for others." Toisin sanoen Ezio käyttää hulluruohoa. Tämä taas oli yksi niistä kasveista jotka olivat kyseisessä esitelmässä.

Itse nostin esille lähinnä reaktioajan. Sillä pelin kuvaamat vaikutukset ovat välittömiä. Kuitenkin yleensä kirjallisuus toteaa että myrkyt vaikuttavat melko hitaasti. Tässä farmasian ammattilainen sanoi että se riippuu täysin että miten myrkky annetaan. Että syödäänkö se vai injektoidaanko se verenkiertoon. Että teessä myrkytys on hidasta mutta jos isoja annoksia injektoi, efektit voivat tulla hyvinkin nopeasti. Ja kun katsotaan miten Ezio kylvää hulluruohoa ympärilleen, osuu AC II:n myrkkytikkojen hankkimisessa mainittu hyvin "Just a small sting and my enemies will fall." Ezio myrkyttää piilotettuja veitsiään ja myrkkynuoliaan tai sitten lennättää räjäytyksen voimalla myrkyllisiä partikkeleja ihmisiin.

Tämä on periaatteessa sekin hyvin normaali asia. Myrkyn syöminen on yleisesti ottaen hitaampaa kuin sen injektointi. Ja tämä on asettanut haasteita ns. itsemurhapillereille agenttimaailmassa. Mutta se liittyy toiseenkin asiaan. Siihen mikä suomen kielestä puuttuu. Esitelmiä katsoessa ja lukiessa ja kuunnellessa on hyvä huomata että esitelmöitsijä keskittyy yleensä puhumaan joko myrkyllisistä kasveista, myrkyllisistä sienistä tai myrkyllisistä käärmeistä, hämähäkeistä tai muista vastaavista myrkkymönkijöistä. Suomen kielessä kun kaikkien kohdalla puhutaan vain siitä miten asia on myrkyllinen.

Englannin kielessä on sen sijaan selvää että levitystavalla on väliä. Siellä venom viittaa siihen että myrkky injektoidaan. Ja poison että se syödään. Toki monet kasvit, kuten tässä mainittu hulluruoho, ovat myrkyllisiä sekä nieltynä että pistettynä. Mutta tämä ei ole välttämätöntä. Jos ihmettelee miten joissain kulttuureissa myrkkyjä voidaan sekoittaa esimerkiksi alkoholishotteihin. Tämä onnistuu sen vuoksi että mahahapot tuhoavat myrkyllisen eläimen myrkyn. Venom is not (always) poison. Riskejä on näissä tapauksissa vain jos suun tai mahan limakalvoissa on haavaumia joista myrkky pääsee livahtamaan suoraan verenkiertoon..

Ei kommentteja: