maanantai 5. tammikuuta 2009

Pyörittelyä.

Lihaskontrolli on miekkailijalle tärkeää, ja se auttaa muutenkin elämässä. Ja aina ei jaksa olla vakavana. Sitä varten on olemassa erilaisia pyörittelyjä. (Joilla ei itselle ole juuri minkäänlaista combat -intressiä taustalla. Ellei sitten mainita sanaa "intimidation"; Jos esimerkiksi joku käyttäytyy uhkaavasti ja hänelle kikkailee ikään kuin uhkaukseksi, se voisi toimia. Tämä ei tosin ole kätevää muille kuin kaltaisilleni, eli niille joilla on kävelykeppi, näinä aikoina.) Itse pyörittelen kaikkea kynistä saksien kautta kävelykeppiin ja kahden käden miekkaan. Viimeisin kohta on mukana siksi jotta kukaan ei kehtaa sanoa rehellistä mielipidettään asiasta ja kutsu sitä cheerleadingiksi. Heillä on sellaisia tikkuja joiden käsittely on itse asiassa hyvin samanlaista.

Piirtelen muutamasta perustempusta kuvioita. Päädyin tähän ratkaisuun, koska huomasin että monet videot aiheesta ovat itse asiassa vaikeita ymmärtää katsoen, vaikka olisivat muuten aika kattavia. Yksi syy on siinä että hidastuksessa kappaleet toimivat aivan eri tavalla kuin silloin kun niissä on hieman enemmän vauhtia. Ja oikealla nopeudella kameran laatu ja silmän hitaus haittaavat ymmärtämistä. Hidastuksissa tulee tarpeeseen ottaa ylimääräisiä sormia. Yllättäen monet tempuista ovatkin tämän vuoksi itse asiassa hieman helpompia nopeammin tehtyinä.
Jotta systeemiin ei tulisi taukoja, mennään eri tavoilla joko ympäri, kahdeksikkoa tai edes takaisin. Olennaista on myös tajuta kuinka kaartamisen jälkeen voi kääntää takaisin ikään kuin "pistäisi", jonka jälkeen siihen voi sujuvasti yhdistää toisen kaartavan. Näin toiminnasta saa aika nopeaa. 1. kohdan kuviosta jokaisesta kuvasta voi periaatteessa siirtää mihin tahansa muhun kohtaan neliöstä, joten siihen saa mutkikkaita kuvioita, vaikka ote sinällään pysyy koko ajan melko vakaana. Kuvassa on keskitetty peukalo-etusormiotetta, jotta idea olisi helpompi ymmärtää. Se toimii kuitenkin myös siten että sormet ovat kiinni. Niillä ei vain saa puristaa vaan pitää antaa niiden joustaa. Peukalo-etusormiote sen sijaan pitää kunnolla kädessä.
Tämän kuvan idea on siinä, kuinka ote saadaan "rystyksi" tai "normaaliksi" ja miten näitä voidaan vaihtaa toisiinsa. Tärkeää on vaihe, jossa pyöriteltävä esine on etusormen ja keskisormen välillä kiinni. Niiden sivuttainen puristusvoima pitää pitää sen verran lujana, että se ei putoa siinä, mutta niin höllänä, että esinettä voi heiluttaa puolelta toiselle siinä.Tällä on merkitystä ninjutsussa, mutta ei eurooppalaisessa miekkailussa. Tämä kuitenkin avaa ison määrän uusia soveltamistapoja ja pyörittelystä saa kompleksisempaa.
Kuvalla yritän sanoa sitä, kuinka yhden sormen ympäri voidaan pyöritellä. Tätä voi tietenkin soveltaa muillakin sormilla, ja tehdä esimerkiksi sarjaa, jossa pyöritetään jokaista sormea järjestyksessä, siirretään ylös ja jatketaan. Näin siihen ei tule taukoja.

Ideoita siitä, miltä tämä voi näyttää saa muun muassa:
1: Videolta, jossa näytetään escriman perusteita.
2: Yhdestä perusotteenvaihdosta saa jonkinlaisen käsityksen tuosta.
3: KenVertin ideat näyttää yhteen laitettuna joltain seuraavalta. Jos hyvin käy.

Ei kommentteja: