sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Zombiet hyökkäävät!

Kauhuelokuvien zombiekuvastossa on monia pysyviä piirteitä. Yksi niistä on se, että se leviää zombien pureman välityksellä. Toinen piirre on se, että zombiet leviävät hyvin nopeasti ympäristöön. Zombeista tulee epidemia. Muutos purrusta zombieksi on yleensä myös melko nopea. "Dead meat":issa ei puhuta edes tunneista.

Tämänlainenripeys on yllättävää. Sillä tosiasiassa pureminen on hidas ja vaikea leviämistapa. Monet taudit leviävät muuta kautta. Räkä ja aivastelu on paljon tehokkaampi tapa levitä. Leviämistavassa on olennainen kikka : Influenssat kiertää maailmaa. Mutta kukaan ei muista sellaista aikaa, kun raivotauti olisi levinnyt kulovalkean tavoin ja tartuttanut kaikki koirat. Syykin on selvä. Koirat kuolevat rabieksessaan nopeasti. Ne eivät ehdi purra kovin montaa. Tauti itää nopeasti.

Puremien kautta leviävä kuolema on kuitenkin mahdollinen. Jopa sukupuuttoon asti. Duodecim kertoo siitä, miten tietty syöpä on muuttunut tartuntataudiksi. Tasmanian tuholaisia (Sacrophilus harrisii) uhkaa naamasyöpä, joka leviää puremien kautta. Asiasta ollaan huolissaan ja seurauksena voi olla jopa koko lajin sukupuutto. Tasmanian tuholaiset ovat aggressiivisia toisiaan kohtaan. Syöpään kuolema kestää sen verran kauan, että tartuntoja ehtii tulemaan. Nopeasti tappava syöpä ei leviäisi yhtä tehokkaasti.

Zombiet ovat hitaita, mutta aggressiivisia. Niillä on paha tapa syödä uhrejaan, joten purtuja tulee melko vähän. Taudin nopea kuolemaan johtava aika ei ole sinänsä ongelma, koska zombiella ei ole kuolemansa jälkeen muuta kuin aikaa. Tätä kautta tartuntoja tulisi pikku hiljaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että elokuvissa tapahtuva räjähdysmäinen leviäminen ei olisi todennäköinen. Sen sijaan zombiet voisivat ajaa ihmiskunnan sukupuuttoon useiden vuosien aikajanalla.

Tosin tässä voisi olla sellainen ongelma, että ihmisillä on kovasti paljon haulikkoja. Tehokas tappaminen voisi karsia zombie -epidemian tehokkaasti.
Ajattelin kirjoittaa joulun kunniaksi tälläisestä lempeästä ja erittäin arkielämään vaikuttavasta aiheesta. Tälläiset tärkeät, jokapäiväiseen elämään konkreettisesti vaikuttavat ilmiöt joista tulee hyvä mieli. Niitä varten tämä blogi on.

Ei kommentteja: