Jos seksiä ajatellaan ikään kuin ihmisten kesken jakautuvana asiana, se voi tuntua ensi alkuun epäsopivalta. Se ei toisi asiaan mitään mielenkiintoista. Mutta jos sama asia tehtäisiin vaikka tennispelin harjoittamisessa, se ei tuntuisi yhtä epäloogiselta. Voidaan miettiä esimerkiksi onko tennis eliittipeli.
Seksi ei tällä tavalla ajatellen jakaudu tasaisesti ihmisten kesken. Eli toisilla ihmisillä on seksiä enemmän kuin toisilla. Perinteisen ajatustavan mukaan "nainen pihtaa ja mies jakaa". Tämä ajattelutapa selittäisi osittain raiskauksia : Köyhät ryöstävät rikkaita, ei päin vastoin. Jos kysyntää on enemmän kuin tarjontaa ja jakauma on epätasainen, voi syntyä tälläisiä ilmiöitä. Ryöstö ja raiskaus eivät tietenkään tällä muutu hyviksi asioiksi. Mutta tiedetään miten ne voivat syntyä. (Toki raiskauksiin on muitakin syitä. Mutta tämä oli lähinnä "esimerkki".)
Sitten voidaan lähteä piirtämään kuvaavia pallosia. Voit ajatella että siniset ovat poikia ja pinkit tyttöjä. Mutta jos pidät tätä (ja viivojen painotusmääriä) liian heteronormatiivisina, sallin tulkinnan nurin kääntämistä. Idean kannalta on sama, ovatko pinkit vai siniset tyttöjä. Se, että homoseksuaalisuutta ei esiinny johtuu siitä että olen heidät rajannut tästä yksinkertaistuksesta, koska kyseessä on juuri se. Yksinkertaistus. Aivan samasta syystä olen typistänyt sinisten ja pinkien määrän yhtä suuriksi. Tosiasiassa tästä saataisiin aikaan muutoksia. Mutta tämä on yksinkertaistus. (Ehkä näiden monimutkaistuksien takaa voidaan löytää juttua myöhemmin, ikään kuin Jatko -osana. Että odottakaa vaan milloin koittaakaan "Värikkäiden pallojen sateenkaariversioiden pojan paluu" (tms) -blogausta...) Viivat kuvaavat yksinkertaisesti sitä että "Ketkä on kanssaan sillä lailla".
Kuvassahan on kaksi vaakariviä. Ylemmässä on vahvasti epätasapainoistettu seksuaaliasema. Vasemmalla ylhäällä on haaremi, eli sinisellä on useita pinkkejä mutta pinkeillä on vain yksi sininen. Tätä kautta on helppo huomata miten haaremi tekee seksistä sinisille "ylellisyystuotteen". Onkin erikoista miten esimerkiksi maskuliinisuutta ja patriarkaalisuutta korostavat haaremimaat, joissa tosimiesorhilla on useita naisia, näyttävät selvästi siltä että lujimpia toisten miesten seksistä riistäjiä ovat toiset miehet. Eivät naiset. (Tätä lieventämään on ehkä hyvä laittaa muistutus siitä että se että valtio sallii moniavioisuuden ei tarkoita sitä että valtaosa lisääntyvistä miehistä olisi ollut moniavioinen. Vain harvoilla on ollut varaa, eikä kaikilla ole ollut kiinnostustakaan. Kuitenkin jokainen moniavioinen mies on tavallaan "joltain toiselta mieheltä pois".) Kun lisääntyminen on tällä tavoin jaoteltua, eli toinen puoli on yhteen sidottu ja toinen saa ottaa useita, on sukupuolten tasapuolisuus tässä pelissä muuttunut. Tässä tilanteessa se on itse asiassa väistämätöntä.
Ylä vasemmalla taas on toinen lisääntymiskuvio, jossa asiaa on yritetty korjata. Tässä on ajateltu että jos moniavioisuus rikkoo tasapainon, se saataisiin tasattua sillä että myös "pinkit" saavat valita useita puolisoita. Tätä kautta syntyy erilainen verkosto. Mutta on selvää että tämä ei johda välttämättä siihen että tilanne tasautuisi. Toiset siniset ovat suosittuja ja osa jää valitsematta. Näin yleinen moniavioisuus ei välttämättä mitenkään muuta tilannetta.
Alarivillä taas on kaksi erilaista tapaa tuottaa tasainen hyödykevirta. Ensimmäinen niistä on monogamia. Eli yhdellä pinkillä on yksi sininen. Tätä kautta seksi olisi "yleishyödyke". Toisessa taas on tasainen polygamia, jossa kaikki siniset ja pinkit ovat yhtä suosittuja ja jakaumat sitä kautta tasaisia.
Tällä halusin tuoda esiin ainakin sen, että promiskuiteetti eli seksuaalinen valikoimattomuus voi tuottaa periaatteessa monenlaisia jakaumia. Monogamia tuottaisi vain yhtä. Tosin tässä kohden on jännittävää muistuttaa sarja -avioitumisesta. Sillä useilla tuntemillani ihmisillä on ollut elämässään useita puolisoita. Aina vain yksi kerrallaan vain. Jos ihmisellä on seksiä useiden eri ihmisten kanssa, se on eräällä tavalla rinnastettavissa sekä monogamiaan että polygamiaan. (Tätä kautta mustasukkaisuuskin voi kertoa yksiavioisuuden lisäksi siitä että sitoudutaan vain yhteen kerralla. Eli ensin olisi "avioero" ja vasta sitten "uusi puoliso".)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti