maanantai 14. joulukuuta 2009

Are you feeling lucky, Punk?

Richard Wiseman on tarkastellut onnea. Tässä käsittelyssä on ollut se, miten ihmiset itse kokevat itsensä. Eli jos ihminen kokee itsensä onnekkaaksi, hän on onnekas.

Tähän liittyi tietysti monenlaisia asioita. Esimerkiksi jos ihmisellä on menestystä elämässä, rakkaudessa ja muussa hän helpommin kokee itsensä onnekkaaksi. Kuitenkin mukana on myös asennoitumista. Onnellinen ihminen suhtautuu myönteisesti, ja optimistinen ihminen ehkä hieman paradoksaalisesti ajattelee asioita pahimman kautta : Jos hän kaatuu ja taittaa jalkansa, hän kokee itsensä onnekkaammaksi kuin ennen onnettomuutta koska hän olisi voinut taittaa niskansa. Pessimisti taas ei osaakaan kuvitella pahempia vaihtoehtoja.

Sitten tulee onnenkantamoisten kohtaaminen. Onnekaaksi itsensä arvioineet ihmiset kohtasivat niitä ja epäonnekkaat eivät. Wiseman huomasi että syynä on se, että onnekkaat huomaavat niitä paremmin, eli ero olisi tarkkaavuudessa. Tästä esimerkkinä oli koe jonka hän teki lehdellä. Hän käski ihmisiä laskemaan lehdessä olevat kuvat. Onnekkailla siihen meni vähemmän aikaa kuin onnettomilla. Syynä oli se, että yhdellä sivulla luki kissankokoisilla kirjaimilla montako kuvaa lehdessä on. Epäonnekkaaksi itsensä kokevat laskivat kuvia, eivätkä huomanneet tekstiä. Tai jos huomasivat, uskoivat että se on huijausta. Onnekkaat luottivat siis aavistukseen ja intuitioon muita enemmän. Samoin he luottivat odottamattomaan asiaan epäonnekkaita enemmän. Wiseman oli huomannut myös, että epäonnekkaat ihmiset ovat rutiineihin luottavia. He esimerkiksi juttelivat juhlissa mieluusti tuttujen, samojen, ihmisten kanssa.

Tätä kautta asiasta voidaan kätevästi hypätä Nassim Talebiin. Hänkin on esittänyt että maailmassa on paljon onnenkantamoisia jotka ovat sekä vaikuttavia että ennalta vaikeasti arvattavia, hän kutsuu niitä mustiksi joutseniksi.
1: Esimerkkinä tästä voi olla katastrofi, kuten 9/11 -lentokoneet. Ohjuksia ja pommituksia varten oli paremmat suunnitelmat, harva osasi odottaa että matkustuslentokoneesta rakennettaisiin varsinainen ase. Jos ennen tätä terrori -iskua joku olisi sanonut että lentäjät pitää suojata turvaovin, olisi hänelle naurettu. Tapaus on niin epätodennäköinen skenaario, suorastaan mielikuvituksellinen. Eikä teon tekemättä jääminen olisi näkynyt missään, eikä tätä miestä palvottaisi sankarina.
2: Positiivisena yllätyksenä voisi olla vaikkapa se, että levy -yhtiön mies sattuu olemaan vapaa -ajallaan baarissa jossa joku laulaa karaokea. Tämä mies ehdottaa demoa ja laulaja suostuu. Syntyy suosittu levy. Tällaiseen suostuminen voi tuntua tavallisesta ihmisestä epätodennäköiseltä. On paljon todennäköisempää että levy floppaa. Taleb korostaakin sitä että ihmisen kannattaa altistua mahdollisuuksille, mutta ei sitoutua yhteen liikaa. Näin on mahdollista että joku systeemi onnistuu.

Toisin sanoen onni on osittain tuuria, osittain taitoa huomata asiat, ja osittain jälkikäteen menestyksen kautta syntyvä suhtautuminen ja osittain elämänasennekysymys. Yhtä voimaa ei voi erottaa täysin. Ihminen voi kokea itsensä onnekkaaksi monesta eri syystä.
Tämä juttu käsittelee onnea, ei onnellisuutta. Ymmärtämisen helpottamiseksi lainaan englantia jossa hyviä epätodennäköisyyksiä varten on sana luck ja onnellisuutta koskeva happiness. Niiden kokeminen on tietysti toisiinsa vahvasti nivoutunutta. Eli jos koet olevasi onnekas, koet luultavasti myös olevasi onnellinen.

Ei kommentteja: