lauantai 5. joulukuuta 2009

Nousevan ja laskevan iskun eroja.

Miekkailussa lyödään. Tämä ei ole yllätys. Samoin harva yllättyy siitä että erilaisiin iskuihin on erilaisia vastatekniikoita. Harva kuitenkaan ajattelee että iskun suunnat olisivat olennaisesti erilaisia.

Tästä otan esimerkiksi nousevat ja laskevat iskut. Tässä vaikuttaa kaksi asiaa: Ensinnäkin kädet ovat melko lähellä päätä. Iskun suunta on tämän vuoksi epäsymmetriassa. Nousevan iskun aikana pää on paljaana, jolloin sen riskinä on isku ylhäältä päin. Toiseen suuntaan systeemi ei toimi ihan vastaavalla tavalla. Tai vähintään on oltava lähempänä. Samoin alhaalta tulevat iskut ovat samasta syystä helpompia torjua.

Toinen vaikuttava asia on painovoima. Alaspäin menevä isku saa lisätehoja painovoimasta, kun taas nousevassa iskussa painovoimaa vastaan ollaan. Tämä selittää hyvin kaksi asiaa: Vain hyvin harvat tekniikat alkavat nousevalla pitkän etäisyyden alhaalta ylöspäin menevällä iskulla. Alhaalta ylös suuntautuvia iskuja käytetään tavallisimmin siten että terien kontaktista jatketaan nopeasti, eli nouseva isku on ikään kuin vasta "kakkosisku". Tälläinen on esimerkiksi Liechtenauerin hendetrucken.

Valikoima on tämä sen vuoksi että toisenlaisen kautta miekkamies olisi helpompi tappaa. Se on loppujen lopuksi "suhteellisen olennainen juttu".

Ei kommentteja: