sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Aseetonna miekkaa vastaan.

Miekka on todella tehokas ase. Se tarkoittaa sitä, että käytännössä miekkamies päihittää taitavastikin tappelevan aseettoman vastustajan. Tämä tarkoittaa sitä että pakeneminen on kannattava ratkaisu. Kuitenkin keskiaikaisissa manuaaleissa on tekniikoita, jotka on tarkoitettu "viime hätään". Eli jos ei ole ollut mahdollisuutta paeta, on vain yritettävä.

Tällöin kaikki hyökkäysstrategiat perustuvat siihen että aseeton mies pääsee aivan lähelle miekkamiestä. Hän tarttuu joko lyövän miekan pommeliin tai sitten tämän käsivarteen. Tavoitteena on päästä asettumaan niin lähelle, että miekkamies käytännössä joutuu lyömään käsivarrellaan eikä siinä olevalla aseella. Tästä sitten jatketaan joko disarmilla tai sitten miekkamies painetaan maahan painiotteilla. Tämä tarkoittaa sitä että aseeton pääsee todella lähelle. Ongelmana tässä on tietenkin se, että miekkamies ulottuu sinne minne aseetonna ei. Tällöin hän voi laittaa itsensä tilanteeseen, jossa toisella ei käytännössä ole mitään mahdollisuuksia. Käytännössä kaikki aseettoman taistelun tekniikat perustuvatkin siihen, että kaksi ehtoa toteutuu:
1: Aseetonna itseään puolustava tietää mitä miekkamies on tekemässä. Jos tässä erehtyy, häviö on automaattinen.
2: Miekkamies tekee virheen, eli päästää henkilön lähelle vaikka hän voi kaiken aikaa tehdä sellaisen asian kuin astua johonkin suuntaan jos joku tulee lähelle.

Periaatteessa jos joku hyökkää miekkamiehen lähelle, miekkamiehen ei tarvitse kuin perääntyä ja lyödä. Kuitenkin jos aseeton mies tietää tämän, hän voi odottaa että miekkamies iskee, ja iskun jälkeen hän on vähän aikaa tilanteessa, jossa miekka ei ole liikkeessä, joten miekka voidaan painaa esimerkiski jalalla maahan. (Miekka ei ole tällöin kovin vaarallinen koska siinä ei ole inertiaa ja kengissä taas on sellainen jännittävä paksu muoto -osa kuin pohja.) Samoin, jos aseeton mies tietää että miekkamies on hyökkäämässä eteen päin, tämä voi astua taaksepäin, ja tehdä saman. Tämän onnistumiseen on tietenkin vain pieni hetki, joten ajoitus on todella tiukka. (Mikä korostaa sitä että aseeton puolustautuminen miekkaa vastaan on ikään kuin nurkaan ajetun rotan viimeinen epätoivoinen yritys.)

Jos taas toinen on vetämässä miekkaa huotrasta, tilanne on hieman parempi. Tällöin tärkeää on estää miekan käteen saaminen. Tässäkin keskeistä on tärkeää mennä lähelle ja tarttua miekkakäteen ja estää sen liike. Voit tarttua ranteeseen, kyynärspäähän, olkavarteen, mihin satut pääsemään. Tarttumisesta voidaan jatkaa joko nivellukkoon tai disarmiin. Myös pommeliin voi tarttua ja vääntää siitä, jolloin toisen miekkaa voidaan käyttää tätä itseään vastaan.

Aiheesta löytyy YouTubesta muutama video. Kaikki eivät ole eurooppalaista miekkailua, mutta nekin perustuvat samoihin toimintaperiaatteisiin. Tätä ei voi tehdä kuin muutamalla tavalla. Ja silloinkin on korostettava tuurin merkitystä:
1: Unarmed vs Long Sword technique.
2: Ninja Choson defense against Sword draws from Backside.
3: Hakushin-ryu Budô Taijutsu
4: Empty Hand VS. Samurai With Daisho
5: Ninja Empty hand vs. Sword

Ei kommentteja: