perjantai 20. maaliskuuta 2015

Sormen heilautuksella

Tämän blogauksen aiheena ei ole häätämisen vastustaminen. Ei myöskään raiskaajien puolustaminen. Olen ollut huomaavinani että tämänlaiset disclaimerit ovat tarpeen. Sillä ihmisten lukutaito on jotenkin ihmeellisen heikko joissakin asioissa. ; Moni esimerkiksi sekoittaa erään tietyn pedofiilienmetsästäjän menetelmien kritisoinnin pedofiilien kannattajiksi. Vaikka syynä voi olla se, että ei esimerkiksi halua että aivan täysin ei-pedofiilien nimiä vain tupsahtelee jonnekin internetin miellyttäviin pro-lynkkaussivustoille. Julkisuus ei ole minulle ongelma, vaan syyttömien oikeusturva.

Ja tämä seuraava on ilmeisesti niitä juttuja.

Asian voi sitoa "Mitä Vittua??!!" -lehden mainetta saaneeseen keskisormikuvaan. Tämä "Somalin kultainen sormi" -taideteos mukaili klassikkonettimeemiä, ns. Priceless -meemiä. Se olikin siitä hyvä Priceless -meemi että ne eivät ole enää muutamaan vuoteen olleet hauskoja. Kuvassa on keskisormea näyttävä somali, vieressä teksti "Äitiysraha 478,40€" "Kodinhoidontuki 354,54€" "Asumistuki 888,32€" "Lapsilisät 1 293,02€" "Keskisormen näyttäminen suomalaisille, kun poikasi jäi kiinni joukkoraiskaamisesta PRICELESS"

Mielenkiintoista oli itse asiassa se, että uutisen kuvajournalismi oli hyvin ongelmallista. Aluksi itse laskussa on havaittu ristiriitaisuuksia. Tämä on jossain määrin minor detail, mutta oikeiden lukujen hakeminen ei ole täysin mahdotonta. Se tosin vaatii KELA -järjestelmään tutustumista ja itse olen pitänyt byrokratiaa niin vaikeana ja mutkikkaana että olen valinnut sen strategian että pyrin olemaan jäämättä työttömäksi. (Suosittelen.) Asiassa on syvempiäkin ongelmia. Keskisormennäyttötilanne on sattunut myös videolle. Henkilöllisyyden varmistaminen on sitten vaikeampaa. Selvää on kuitenkin että keskari heilahtaa kuvaajalle. Joka käyttäytyykin sellaisella tavalla että se ei ole yllättävää. Tämä konteksti jotenkin puuttuu itse kuvasta. Tätä kautta hämärtyy se, kenelle ja miksi keskisormi nousee. Toki keskisormi voisi nousta pystyyn yhteiskuntaa haukkuvassa yhteydessä ja tämä näkyisi statementeineen videossa. Ja silloin se olisi oikeaa kuvajournalismia.

Itseäni huvittaa kuitenkin se, että tiedän montakin ihan kantasuomalaista tyyppiä jotka vihaavat kyttiä-koppalakkeja ja jotka elävät mitä erilaisimmilla tuilla. (Tätä ihmisryhmää kutsutaan white trashiksi, joka on omituinen sekoitelma asennevammaa jossa rasismi yhdistyy sosiaaliluokkarakenten halveksintaan. Minä en suosi tätä nimeä, mutta jos tykkää ihmsiryhmien luokittelusta ja niiden luokittelusta kognitiivisesti kyvykkäämpiin ja rikollisiin kansanryhmiin ei tässä nimessä pitäisi olla mitään vikaa.) Heistä erityisen moni on myös valmis näyttämään keskaria yhteiskunnalle. Ja jotenkin heihin samastutaan.

Mutta kyseessä on tietenkin jossain mielessä vain nettimeemi. Joka ottaa sen faktana on jo jossain oleellisessa mielessä tyhmä, ääliö ja tampio.

Ei kommentteja: