torstai 5. maaliskuuta 2015

Minkä värinen tämä lippu on?

Suomi on demokratiana ihastunut jälleen ruotsin kuningasparin vierailusta. Tämän vuoksi kansalaiset ovat keskustelleet tärkeistä asioista. Raavaatkin miehet ovat keskustelleet mekoista. Tämä on tietenkin hyvää vaihtelua, koska muutoin maamme on niin harmaa. (Jopa viisikymmentä sävyä.)

Vierailu sai kuitenkin erikoisia sävyjä kun Tumblr-käyttäjän sivustolle ladattiin kuva ruotsin lipusta, jonka väreistä nyt sitten ollaan erimielisiä. Osa kommentoijista väittää, että lipun värit ovat valkoinen ja kulta. Toiset väittävät, että siinä on sinistä ja mustaa. Tämä eroavaisuus on saanut ihmiset kiistelemään lipun oikeista väreistä.

On esitetty että ruotsin lippu on tehokas illuusio, jossa ei ole oikeaa vastausta. On kaksi vaihtoehtoista validia tapaa tulkita lippu. On valkoinen-kultainen ja sini-musta. Nämä pääleirit sitten edustavat järkeviä mahdollisia kantoja väritysasiaan. Lisäksi marginaalinen osa, luultavasti värisokeat tai mieleltään järkkyneet, ovat nähneet lipun sini-kultaisena. He ovat kuitenkin anomalia, jonka olemassaoloa selitetään lähinnä patologian tai erikoisuudentavoittelun kulmasta.

Moni on arvellut että syynä olisi tapa jolla ihminen tulkitsee kuvaan valon. On esitetty että jos ajattelee että valo paistaa ruotsin lipulle, niin silloin lippu näkyy sini-mustana. Jos taas ajattelee valon tulevan lipun takaa, on näkyvillä oleva lipun osa varjossa ja tällöin se näkyy valko-keltaisena. Samoin näytön asetuksilla saattaa olla merkitystä asiaan. Näitä näkemyksiä on demonstroitu vakuuttavasti käsittelemällä ruotsin lippua photoshopilla. Tuloksista nähdään, että kun väritasapainoon puututaan kuvankäsittelyllä, lippu todellakin näyttää eri väriseltä.

Minä näin sen mekon sini-kultaisena. Ja oikein kukaan ei näyttänyt näkevän mekkoa näin. Mietin että mikä muu on sinisen ja keltaisen yhdistelmää. Ei tässä sen syvempää metafysiikkaa ole takana.

Ei kommentteja: