keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Hetki Sininen (Niin semmoista, ettei sanotuksi saa)

Suomessa on puhuttu viime päivinä siitä miten perintöverotus vie rikkailta omaisuutta. Wahlroos on paljastanut miten paljon hän säästi maastamuutolla. (Mikä tekee hänestä elintasopakolaisen!) Myös Karl Fazer on ilmoittanut suunnittelevansa poismuuttoa juuri perintöveron vuoksi.

Ne jotka vihaavat veroja ovat tietenkin ajamassa tuota veroa kokonaan pois. Ne, joista koko maa on verollepantava ovat sitten ehdotelleet esimerkiksi sitä että voitaisiin sitten saman tien veloittaa ankarasti poismuutosta. Minulle tämä on kuitenkin enemmänkin paikka historialliselle analogialle.

Mieleeni tulee virkamies Rooman valtakunnasta. 74eKr toimensa tribuunina aloittanut Lucius Licinius Lucullus oli ovela mies. Hän on osoittanut jo valtaannousullaan erikoista kykyä tilannetajuun. Hänen kerrotaan nousseen valtaan kurtisaani Praecian keräämien tietojen avulla. (Tämä ei ole tärkeää, tärkeää on muu.)

Hän ei ollut toimissaan Rooman ylhäisön mieleen. Hän nimittäin sääteli publicani -veronkerääjien toimintaa Aasiassa tarkasti. Paikalliset veronkerääjät olivat pettyneitä koska he olivat yleensä rikastuneet käyttämällä säätelyn puutetta omaksi edukseen. Lucullus pelkäsi että Rooman valtakunnan vihollinen Mithridates saisi suosiota raskaasti verotetuilla alueilla. Näin ollen verotuksen säätely oli valtion etu.

Tässä huomionarvoisaa on, että valvonta vähensi verotusta. Toisaalta se oli keskussäädettyä. Toisaalta paikallisten yrittäjien vapaa markkinatalous ei ollut työllistämisvaikutusta vaan riistoa. Riiston nimi ei ollut korkeat hinnat vaan verotus. Rikkaat yrittäjät toivoivat senhetkisen tilanteen pysyvän, eivätkä siksi halunneet varautua riskeihin joka vaaransi sitten yhteiskunnan. Toimijoiden ja valtioiden edut eivät usein ole yhteneviä.

En tiedä kuka tässä nykyisessä Suomessa on Lucullus ja kuka paikallinen riistäjä. Sen kuitenkin tiedän, että Rooman valtakunnan aikana rikkaat jäivät helposti vihollisen jalkoihin jos sotatila syttyi. Nykyään rikas pääsee lentokoneella karkuun toiseen maahan jatkamaan toimiaan entisellään. Vain totaalinen aivan kaikki paikat kattava maailmansota voisi estää tämän.

Ei kommentteja: