tiistai 9. syyskuuta 2008

Saksalaisen miekkailun perusasennot.

"Though the Guards or Stances are delicate, they are still advantageous positions for warding one's entire body with the Sword, in which the fencer, as is often seen, will come before his opponent with proper placement, position, and stance, and so be unfound and last through the rushing by waiting through to advance onward, and immediately react to what's coming and with advantage and wisened speed attack and strike against your opponent's own stances, that he can go on striking without harming you, yet must give away his openings as he works against yours, and so he must either withdraw or strike away from his intended target, and so have his advantage minimised, his blade withdrawn and retreating, and you can then strike in your own efforts."
(Joachim Meyer)


Kamppailulajeissa asennot (stance/guard) ovat tärkeitä. Elokuvissa niitä käytetään (joskus) koska ne ovat poseeraavia ja hyvän näköisiä. Kuitenkin niiden tarkoituksena on taata hyvä tasapaino, mahdollistaa suuri määrä hyökkäyksiä ja puolustuksia, suojata keskilinja, sallia mahdollisimman suuritehoiset iskut ja muita (elin)tärkeitä asioita. Osa näistä on hieman keskenään ristiriidassa: Esimerkiksi kaukana tasapainotilasta olevat asennot jättävät keskilinjaa hieman suojaamatta, ja rajoittavat hyökkäysten suuntaa mutta toisaalta mahdollistavat maksimaalisen kovat iskut jäljelle jäävistä. Hyvissä asennoissa on siksi etsitty toimivia kompromisseja - ja jopa minimoitu näiden valintaristiriitojen suuruutta.

Freifecter Joachim Meyerin Fechtbuch esittelee saksalaisen pitkänmiekan taidon perusasentoja. Perusasentoja (Primary Guards) hänellä on neljä, ja tämän lisäksi lisäasentoja (Secondary Guards). (Alustan tässä pelkät perusasennot. Aiheeseen liittyvät sivut ovat luettavissa englannin kielelle käännettynä internetissä: Ochs & Pflug & Tag & Olber. ) Lisäksi olen kuvannut hieman Peter von Danzigin Codex 44 A 8:ssa esittämiä asentoja, jotka edustavat saksalaista linjaa, mutta eivät ole Meyerin kanssa aivan identtisiä.

Meyerin ja von Danzigin asennot voidaan useimmiten tehdä sekä vasemman että oikean puolen suuntaan. Asentojen vaihto ja siirtymät toiseen, sekä se, että hyökkäys loppuisi siihen että ollaan jossain asennoista on tärkeää. Tällä taataan sujuva strategiointi ja se, että hyökkäyksen jälkeen ei jouduttaisi erikseen palaamaan perusasentoihin. Siirtymä tuo sujuvuutta. Periaatteessa kunnon miekkailija siirtyisi aina hyvästä asennosta hyvään asentoon, tekipä hän mitä tahansa. Itselläni on tässä kohden vielä "pitkä tie edessä".

Olen lisäksi piirustanut jonkinlaisia tikku - ukkoja asennoista, jotta niistä saisi paremmin tolkkua. Jotkut asiat ovat vain helpommin kuvattavissa (karkeillakin) kuvilla, kuin sanoilla. Asennot voidaan tyypillisesti tehdä samanlaisena myös toiselle puolelle, poikkeuksena Ochs, jonka poikkeuksellisuuden, "peilikuvattomuuden", vuoksi sillä on kaksi hieman erilaista versiota.

1: Ochs (engl. Ox) on asento, jossa seisotaan joko oikea tai vasen kylki kohti vihollista. Miekkaa pidetään ylhäällä siten, että kärki osoittaa eteen päin. Peukaloa voidaan joko pitää terällä, tai sitten tavallisesti kahvalla. Tällä asennolla suojataan etenkin ylhäältä tulevia iskuja. Asento on erityisen hyvä jos tarkoituksena on pistää vihollista. Asennosta päästään myös iskemään lähes kaikkiin kulmiin. Takana olevaa kättä voidaan käyttää kun halutaan tukea pistoa tai sitä voidaan käyttää tehokkaana vipuvoiman antajana iskuissa.
2: Pflug (engl. Plough) on matala asento. (Mikä ei kuvastani jostain syystä välity). Jalat ovat leveällä ja miekkaa pidetään matalalla tasolla siten että kärki osoittaa hieman ylös päin. Pflug suojaa hyvin monilta hyökkäyksiltä. Erityisen hyvä se on matalia hyökkäyksiä vastaan. Se tarjoaa myös hyviä pistomahdollisuuksia. Asennosta saadaan myös tehtyä hyvin torjuntoja etenkin toisen pistoja vastaan. Asento on melko tärkeä, koska osa väistöistä tehdään siten, että ne päättyvät tähän asentoon, jolloin vastustajaa voidaan pistää heti kun tämän isku on loppunut, niin että tämä ei ole ehdi palauttaa tasapainoaan uuteen iskuun.
3: Tag (engl. Roof/High Guard) on asento, jossa seisotaan vasen jalka eteen päin. Miekka on pään yläpuolella siten että sen kärki osoittaa suoraan ylös. Tag mahdollistaa ison määrän vahvoja iskuja. Se on luonnollinen asento, kun halutaan lyödä toisen puolustuksen tai hyökkäyksen ylitse. Tag on kätevä koska sitä käytettäessä on vaikeaa tietää, mistä seuraava isku on tulossa. Toisaalta se jättää matalia iskuja vastaan puolustuksen hieman hitaaksi. Pistoihin se on kuitenkin minusta aika huono.
4: Olber (engl. Fools Guard) on asento, jossa miekan kärki suuntautuu maata kohti ja kädet pidetään suorana eteen päin. Tämä on luonnollinen lopputulema ylhäältä tai yläviistosta tulleen iskun jälkeen. Asennossa peukaloa ja etusormea voidaan pitää väistillä kontrollin lisäämiseksi. Tosin itse en pidä tästä, koska minusta kun miekka on kerran otettu käteen, ei sormien otetta siitä kannata vaihtaa. Asennossa etuna on se, että siitä miekan kontrolli on melko helppoa. Asennosta saadaan hyvin alhaalta tulevia hyökkäyksiä, jotka kohdistuvat hänen käsiinsä. Asento on valitettavasti hieman hidas. Sitä voidaan kuitenkin käyttää myös houkuttelemaan toista iskemään, jolloin sen heikkous muutetaan sen voimaksi.

Ei kommentteja: