tiistai 9. syyskuuta 2008

Italialaisen miekkailun perusasennot.

Erilaiset aloitusasennot ovat miekkailussa tärkeitä, koska ne antavat erilaisia hyökkäys ja puolustusominaisuuksia, joita voidaan käyttää strategisesti. Yleensä tyylit on rakennettu näiden ympärille. Yleisesti voidaan sanoa, että monet asennot löytyvät sekä italialaisesta että saksalaisesta miekkailusta. Niiden painoarvo vain on erilainen. Syykin on looginen: Asennot tarjoavat samat edut, mutta niiden ympärille voidaan sitten rakentaa hieman erilaisia systeemejä. Nekin kuitenkin voidaan vetää samoihin toimintaperiaatteisiin. Siksi voi olla hyödyllistä miettiä saksalaista miekkailua myös italialaisen miekkailun kautta. Italialaisessa systeemissä tärkeänä on Fiore dei Liberin nimeämät asennot. Asiasta tarkemmin kiinnostuneille löytyy swordschool of finlandin esittely näistä asennoista.

Dei Liberillä asennot on jaettu kolmeen tyyppiin, joka pohjautuu niiden strategisiin ominaisuuksiin. Nämä tyypit ovat:
1: Stabile on asentotyyppi, jossa keskitytään hyvään tasapainoon.
2: Pulsativa taas on asentotyyppi jotka antavat suuren voiman iskuun. Asennoista yleisiin on reagointi toisen miekkaan siten että tämä isketään syrjään, koska iskuun saa suuren voiman, vastustajan miekka saa kovan impulssin ja siirtyy syrjään keskilinjalta samalla avaten tien omalle vastahyökkäykselle. Itse olen huomannut tämän luokittelun olevan erittäin hyödyllisen: Oma suosikkitekniikkani (duplieren) perustuu juuri tähän ilmiöön.
3: Instabile taas on asento, joka melko usein esiintyy vain välimuotona. Niistä on hyvä siirtyä asennosta toiseen. Tosin itse suosin melko paljon posta di fenestran tyylistä asentoa, koska tämä sallii hyvin yieldingperustaiset puolustukset, joihin turvaudun jos ja kun "pulsativaperusta pettää" tai haluan vaihtelua joko henkilökohtaisista tai strategisista syistä.

Olen tietysti tehnyt karkeat tikku -ukkomallit asennoista:

Ei kommentteja: