Rick Ross on melko kuuluisa mielenhallinnan tuntija, joka toimii uudelleenohjelmoijana (deprogramming), eli henkilönä joka käyttää erilaisia käännytysmenetelmiä ja mielenhallinnanmenetelmiä irrottaakseen kulttien jäseniä kultista. Menetelmät ovat valitettavan samanlaisia, kuin mitä kultitkin käyttävät.
Rossin mukaan noin 2-3 miljoonaa amerikkalaista kuuluu kultteihin. Rossin jakaa kultit seuraaviin luokkiin:
1: Raamatullisiin kultteihin, jotka ovat yleisimpiä. Näissä kulteissa oppi lainaa sisältöä kristillisestä perinteestä. Pyhänä kirjana on yleensä Raamattu, jota on joissain tapauksessa käännetty tai uudelleenkirjoitettu tai johon hyväksytään vain jokin tietty raamatunkäännösversio.
___1.1: Esimerkiksi Charles Meaden kristillinen ryhmä "Meade Ministries", joka saarnasi ilmestyskirjan maailmanloppua ja jonka sisällä lääketiede ja kaikki muukin tiede oli pahasta ja jonka mukaan sairaudet ovat kirouksia, jotka paranevat vain rukouksella. Lahkon jäsenet ostavat samanlaisia pukuja kuin Meade, ja ostavat jopa samanlaisia autoja, Cadillaceja, jotka samalla kertovat kuinka siunattuja he ovat. Lahkon tunnusmerkkinä on selkeästi ryhmäpaine, joka matkinnan lisäksi tarkoittaa esimerkiksi jäsenten eristämistä "vääräuskoisista" perheistä. Tämä taas on varmistettu esimerkiksi paikkakunnanvaihdolla.
___1.2: Yisrayl Hawkin (synt. Buffalo Bill Hawkins) perustama "House of Yahweh" on toinen vastaava kultti, jossa maailmanloppu on tärkeällä sijalla: Maailmanloppua ennen syntyy ydinlapsi ja valtavasti tuhoa kuten hullun lehmän tautia, sotia ja sukupuolitauteja. Oppi on hyvä esimerkki siitä että oppi ei tuhoudu vain sillä että profeetta erehtyy: Jäsenten kognitiivinen dissonanssi johtaa siihen että he jatkavat jäseninä silti. Väärä profetia ei ole väärä profetia, vaan ihmiskunta ei ollut valmis ja monet jäsenet väärintulkitsivat asioita. House of Yahwehin kirjoitukset vain yksinkertaisesti muuttuvat ajan mukana: Ajan mukana lahko on muuttunut selvästä yksiavioisuudesta moniavioiseksi. Lahkossa erikoinen piirre on nimen päättäminen: Jotta voisi olla jäsen on luovuttava omasta nimestään ja Hawkin s ikään kuin merkitsee heidät omakseen uudella nimellä. Lahkolaisilla ei ole televisiota eikä muita vastaavia asioita, tämä auttaa heitä keskittymään asialle.
2: Scifi -kultit, jotka noudattavat tieteisfiktiosta tuttuja elementtejä, joita he pitävät tosina. Opeissa on teknologiaa, avaruusolentoja, kyborgeja tai muita vastaavia ilmiöitä.
___2.1: Marshall Applewhiten johtama "Heaven's Gate" oli yhdysvaltalainen ufokultti, jonka opin mukaan Hale-Boppin komeetan takana piilotteli avaruusalus, ja tekemällä itsemurhan jäsenet pääsisivät sen kyytiin.
___2.2: "Skientologia" (scire:"ymmärtää" + logos:"oppi") on Ron Hubbardin perustama liike, joka tarjoaa dianetiikkaa korvaamaan psykiatrian ja psykologian näkemykset mielen sairauksista. Lahkossa uskotaan, että paha Xenu toi 75 miljoonaa vuotta sitten miljardeja ihmisiä Maahan, kasasi heidät tulivuorten ympärille ja räjäytti heidät tulivuoren kraatteriin asetetuilla vetypommeilla. Uskonnot taas tulivat maailmaan, koska näiden surmattujen kaapatuille hengille näytettiin eräänlaisessa elokuvateatterissa videoelokuvia, joiden avulla näihin implantoitiin vääriä käsityksiä. Implantointi myös vei näiden thetalaisten identiteetin, ja kuolleiden sielut, thetalaiset kasaantuivat siten että jokaisessa ihmisessä nykyäään on näitä useita. Skientologit pyrkivät poistamaan nämä asianmukaisin rituaalein. Lahkon toiminnalle olennaista on hierarkia, Operating Thetan -tasot ja siinä kiipiminen on keskeistä. Informaatiota kirkon opeista saadaan vasta sitä vastaan, kun "ollaan valmiita". Liian aikaisin annettuna tietoa ei voida antaa, koska lahkossa uskotaan että tieto on ohjelmoitu tappamaan liian valmistautumattomat esimerkiksi keuhkokuumeeseen. Kohoaminen taas vaatii paitsi lahkolle omistautumista, myös paljon rahaa: Asiaan liittyvät kurssit ja välineistö maksavat paljon.
3: Itämaiset kultit, joiden sisältö on hankittu buddhalaisuudesta, hindulaisuudesta ja muista idän uskonnoista. Niissä voi olla myös esimerkiksi joogasta tai vastaavista lainattuja elementtejä.
___3.1: "Korkein Totuus" , Shōkō Asaharan perustama kultti, joka teki sariini -iskun japanin metrossa. Tosin tämä kultti oli siitä erikoinen, että siinä Jooga -oppeihin ja buddhalaisuuteen liitettiin kristinuskoa ja jopa Nostradamuksen ennustusten tulkintaa.
Astetta laajemmin on hyvä huomata että USA:ssa on 50 miljoonaa USA:laista taas on fundamentalistioikeistolaisia, jotka uskovat jonkin ajan lopun ajan tulemiseen. He eivät ole kulttilaisia, vaikka ovatkin keskivertoon verrattuna melko "äärimmäisiä". Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että he eivät haluaisi kontrolloida politiikkaa omien näkemystensä mukaan tai haluaisi aktiivisesti käännyttää. Esimerkiksi dominionistit, joista Jumalan lait on ensin saatava toteutumaan maan päällä että Jeesus voisi tulla toisen kerran, eivät ole lahkolaisia, vaikka syvin olemus on kulttuurin muuttaminen ja väärien näkemysten, etenkin ateismin, ajaminen ulos yhteiskunnasta lainsäädännön keinoin. Kun USA:ssa on asukkaita noin 305½ miljoonaa, joten 16% väestöstä edustaa esitettyä melko tiukkaa fundamentalismia, ja vain noin ½% väestöstä kuuluu kultteihin. (Tosin kun ilmoitetaan "miljoonia" luku tuntuu isommalta, näin toimii ihmisen mieli.) Toisin sanoen ero näiden kahden välillä on paitsi suuri ja olemassaoleva, myös reuna-alueiltaan häilyvä. Syy on enimmäkseen siinä että uskonasiat eivät ole mikään mustavalkea kirjo, jossa on joko "asiallinen uskova" tai "pimeä kulttilainen". Pieniä eroja on paljon, joten kulttilaisten määrän arvioinnissa on kyse myös siitä mihin kohtaan tarkalleen ottaen vedetään rajat seuraavissa asioissa:
1: Käännyttämisen ja vaikuttamisen keinojen ja psykologisten pakkokeinojen ja aivopesun raja.
2: Raja uskon arvokkaana pitämisen ja elitismin välillä
3: Uskonnon sääntöjen ja normien ja vapaudenriiston välillä oleva raja.
4: Autoritaarinen hierarkisuuden ja ryhmän sisäisen organisonnin välin erotteleva raja.
5: Raja karismaattisuuden ja arvostelun ulkopuolella olemisen välillä.
6: Uskon normien ja dogmaattisuuden välinen raja.
7: Asian tärkeänä pitämisen ja "päämäärä pyhittää keinot" -asetelman välinen raja.
8: Ryhmän kunnioituksen ja muista eristäytymisen välinen raja.
9: Raja Maailmanlopun tms. uskomisen ja "sen odottamisen yhtenä elämän tärkeimpänä asiana" välillä.
Tätä voidaan käyttää myös väärin. Jos on huolimaton, tulee helposti leimanneeksi kaikki uskovaiset fundamentalisteiksi ja fundamentalistit kulttilaisiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti