keskiviikko 24. joulukuuta 2008

Pieni harjoite.

Miekkailussa kenties hankalinta on pelisilmän opettelu. Ideana kun on saada tekniikat paitsi suoritettua, myös suoritettua ne oikein, oikeassa ajassa, etäisyydessä ja tilanteessa. Lisäksi siirtymät pitäisi saada sujuviksi. Mekaanisena suoritteena tähän ideaan tiivistyy Guy Windsorin mainio nyrkkisääntö, jonka tärkeyttä ei voi yliarvioida.

Itse olen kehitellyt epävirallisen harjoitteen, jota en tiedä kenenkään muun käyttävän. Se kuitenkin avaa jonkin verran oikeaa reagointitapaa. Lisäksi se on, mikä tärkeintä, turvallinen menetelmä. Jälkimmäisen merkitys on erittäin suuri. Olen siis itse kohtuu tyytyväinen.

Harjoite menee seuraavasti:

Miekkailijat asettuvat vastakkain lyöntietäisyyden päähän toisistaan. Toinen valitaan aloittajaksi. Aloittaja tekee jonkun suoritteen hitaasti ja toinen reagoi siihen ; Tavoitteena on saada toisen miekan kärkiosa oman väistimen lähelle ja avata itselle hyökkäyslinja. Toimintatapaa ei ole tämän tarkemmin määritelty, joten kun on erilaisia ratkaisuja, mikä tahansa niistä joka toimii, käy.
1: Alussa tähän saa tehdä vaikka vaiheittan, mutta jos 1 liike tekee molemmat, se on se, mitä tässä tavoitellaan. Käytännössä olen kuitenkin huomannut että "kahden asian tekeminen samaan aikaan" ei ole ihmisille mikään helppo asia.
2: Alussa saa olla jopa haparointia, tilannetta säädetään kunnes reagoija onnistuu.
Tämä onnistunut suorite tekee hänestä aktiivisen, jolloin toisen vuoro on reagoida tähän liikkeeseen ja tehdä tälle sama. Homman nopeus riippuu tietenkin molempien taidosta.

Tämä ei opeta varsinaista toisen liikkeiden ennakointitaitoa, mutta minusta tämä avaa tietä ns "flowlle" ; Yleensä vaikeinta on se, että henkilöt ajattelevat miekkailua yksittäisinä tekniikoina, ja tämä aikaansaa joko sen että tilanne alkaa seinästä ja loppuu seinään, tai vähän paremmilla tilanne pätkii kun tekniikasta toiseen siirrytään. Taitavimmat osaavat kuitenkin soljua eteenpäin, jolloin pätkimistä ei esiinny vaan homma virtaa eteenpäin sulavasti. Minusta tämä harjoite tuo siis sujuvuutta itse siirroksiin.

1 kommentti:

Salviaseppele kirjoitti...

Hyvän joulun toivotukset Oravalle ja sen Rouvalle!