lauantai 31. toukokuuta 2008

Esto.

"The first function of swordsmanship practice is defence against attack."
(Guy Windsor, "the Swordsman's companion", sivu 118)


Mielestäni tärkein asia on puolustautuminen hyökkäystä vastaan. Eräänlaiseksi periaatteekseni onkin noussut "En koskaan aloita tappelua, mutta lopetan sen aina." Siksi on hyvä puhua pari sanaa puolustautumisesta. Käytän tässä jutussa itseäni auttavan, mutta varmaankin kaikkia muita sekoittavan kielenkäytön, eli käytän eurooppalaisen miekkailun termejä ja rinnastelen niitä joissain kohdin joihinkin kendon periaatteisiin. Ideana on osoittaa, että niiden takana on yhteisiä taustaperiaatteita. Niiden ymmärtäminen on tärkeää, kaikissa kohdin systeemien rajaukset eivät ole yhtenevät, joten en ole näitä voinut täydessä mitassaan käyttää sekaannusten välttämiseksi. (Jos jotakuta kiinnostaa tarkempi tieto, suosittelen Guy Windsorin "the swordsman's companion" ja/tai Hiroshi Ozawan "Kendo - the definitive guide" kirjoja, jotka sisältävät hienostuneempaa ja tarkempaa tietoa.)

Puolustuksesta puhuminen on sinänsä melko turvallista aluetta, että puolustautumisien opettelu ei sisällä eettisiä ongelmia; Ne kun eivät ole aktiivista hyökkäämistä, kuin reagointia. Itsepuolustus on hyväksyttävämpää kuin kimppuun käyminen. Japanilaisittain ajatellen voidaan sanoa, että katsujinken, "elämää säilyttävä miekka" on useamman mielestä eettinen kun taas setsuninken "elämän riistävä miekka" on paljon harvempien eettisen systeemin hyväkäsite..

Luonnollisesti tärkein estotoimenpide arkielämässä on tietenkin ennaltaehkäisy. Mutta koska kukaan ei kuitenkaan kulje miekan kanssa kaupungilla, tällä ei ole miekkailun kannalta merkitystä; Itse asiassa paras estotoimenpide tässä suhteessa on olla harrastamatta miekkailua. Jos teet tämän, et koskaan joudu miekkamiehen hyökkäyksen kohteeksi. Mutta jos ajattelit rikkoa tätä sääntöä, kannattaa mennä kouluun jossa ammattilaiset ohjaavat toimintaa. Jos taas et, voit lukea harrastelijan kirjoittaman karkeistuksen pääperiaatteista ja kokea kokemustasoista epätyytyväisyyttä mutta nauttia mielellisen laiskuuden tuomasta raukeudesta.

Kun miekkailussa kohtaa hyökkäyksen, on periaatteessa käytettävissä kolme tapaa:
1: Counterattack, eli vastahyökkäys on tapa, jossa vihollisen hyökkäys estetään tavalla, joka samalla johtaa siihen että lyöt häntä. Tämä tapahtuu yleensä kahdella tavalla:
___1.1: "counterattack with opposition", jossa vihollisen hyökkäyslinja suljetaan samalla, kun lyöt tätä. Tässä miekka on samanaikaisesti kilpi, eli torjutaan ja lyödään samalla liikkeellä.
___1.2: "counterattack with avoidance" taas on yleensä tehty vihollisen kättä vastaan. Siinä suoritetaan väistö samanaikaisesti, kun isketään. Näin et ole hänen iskunsa linjalla ja saat suoritettua samalla hyökkäyksen. Kendossa tekniikkaa, jossa väistetään tuleva lyönti ja lyödään vastustajaa sillä hetkellä kun hänen lyöntinsä osuisi, kutsutaan nimellä Nuki-waza.

2: Parry (italian "parere", syrjään työntäminen.) , jossa miekat lyödään yhteen, jotta saataisiin jonkinlaista kontrollia toisen aseesta. Parryjä on kahden laisia:
___2.1: Block, tässä vihollisen asetta isketään siten että molemmat pysähtyvät. Tämä on yleisin ja luonollisin reagointitapa. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltava tapa, mutta se on toki paljon parempi kuin saada osuma.
___2.2: Deflection, jossa vihollisen hyökkäyslinjaa siirretään syrjään. Tämä tarkoittaa sitä, että siirtoon tarvitaan vähemmän voimaa kuin blockilla pysäyttämiseen. Toisaalta kokenut hyökkääjä kykenee siirtämään voimaa tämän kautta siten, että hän kykenee tekemään vastahyökkäyksen. Vielä hieman taitavammat osaavat jopa käyttää hyväkseen toisen voimaa omassa hyökkäyksessään. Ideana on yksinkertaisesti sanoen sulkea vihollisen hyökkäyslinja, ja saada toisen terästä kontrollia. Paras tapa ottaa isku vastaan on torjua toisen miekan keskiosa oman miekan keskiosalla. Koska siirtämiseen tarvitaan voimaa, sitä kannattaa jollain lailla tehostaa. Käytännössä tätä saadaan vipuvoiman avulla, eli annetaan toisen miekan lipua kohti kahvaasi. Deflectioneja on useita erilaisia, ja ne voidaan jakaa karkeasti seuraavalla tavalla:
_____2.2.1: Impulse, jossa toisen miekan terä isketään syrjään terävällä iskulla. Tämä kannattaa tehdä siten, että vihollisen miekan terän lattanaan osaan isketään terävällä puolella. Tällä tavalla terävä kopautus siirtää toisen miekan pois keskilinjalta. (Miekat taipuvat eri tavalla. terän ja lappeen suuntaan. Puuaseilla eroa tässä kohden ei juurikaan ole.) Kendossa tämä tunnetaan nimellä Harai-waza.
_____2.2.2: Cutting through, jossa lyödään toisen iskun kanssa ristiin: Jos toinen lyö vaakasuuntaisen, voit lyödä läpi joko ylös tai alas iskemällä.
_____2.2.3: Collection, jossa tuleva hyökkäys kontrolloidaan miekan terällä siten, että se ajautuu väistimelle (eurooppalaisen miekan kahvan muoto -osa, joka tekee miekasta ristin näköisen.) Tässä tilassa toisen miekkaa voidaan kontrolloida samalla kun miekan kärki ohjataan kilpakumppaniin, eli "tekoviholliseen".
_____2.2.4: Yielding, jossa vihollisen tuleva hyökkäys otetaan vastaan mutta sitä ei vastusteta. Jos tämä tehdään oikein, sillä saa ryöstettyä vihollisen iskusta voimaa jota voi käyttää omaan puolustukseen. Kendossa tekniikka, joka perustuu siihen, että otetaan omalla miekalla vastustajan lyönti vastaan ja muutetaan vastustajan lyönnin liike-energia oman miekan liike-energiaksi, jolloin saadaan aikaan nopea vastahyökkäys, kutsutaan nimellä Kaeshi-waza.

3: Väistäminen. Tämä on luonnollinen tapa estää hyökkäys, koska perusperiaate koko estämisessä on olla siellä missä toisen isku ei ole. Jos et ole siinä, hän ei osu. Väistäminen tehdään jalkatyöllä, yleensä askeltamalla. Valitettavasti automaattinen reaktio ainakin itselläni näyttää olevan eräänlainen hypähtely, joka paitsi näyttää typerältä, hukkaa tasapainoa ja pilaa asennon. Tasapainon pitäminen on tässä erityisen tärkeää. (Jos toinen saa liikkeellään horjutettua tasapainoasi, hän saa etulyöntiaseman. Tässä tapauksessa melko kirjaimellisen sellaisen.)

Tietenkin on hyvä, jos onnistuu yhdistämään yhteen liikeeseen mahdollisimman monta näistä. Tällöin ei haittaa, jos yksi niistä pettää. Riittää että jokin toimii. Lisäksi on hyvä huomata, että todella hyvä hyökkäys on samalla puolustus ja toisin päin: On (itse)murhanhimoista vain hyökätä ilman puolustusta, ja toisaalta pelkällä väistöllä tilannetta ei saa loppumaan, joka on pitkällä tähtäimellä typerää. Pelkällä väistelyllä ei voi kuin hävitä pitkällä tähtäimellä.

Ei kommentteja: